Tradiţiile milenare ale cultului strămoşilor în China le cer familiilor să-i înhumeze pe apropiaţii lor decedaţi şi să le ridice un mormânt şi se întâmplă deseori ca sicriul să fie cumpărat încă din timpul vieţii.
Însă, în cursul ultimilor ani, autorităţile locale – în căutare de terenuri pentru construcţii şi culturi agricole – au iniţiat campanii de distrugere de morminte şi au încurajat recursul la incinerare.
Semn al unei înăspriri suplimentare, cadre ale guvernului municipal din Anqing, oraş din provincia Anhui (est), au dispus ca toţi locuitorii decedaţi după 1 iunie să fie incineraţi.
Însă, şase persoane în vârstă din regiunea Anqing s-au sinucis ‘tocmai pentru a evita noile reguli privind funeraliile’, a scris cotidianul Beijing News, citând membri ai familiilor celor morţi.
Menţionând totuşi că motivele care ar explica aceste sinucideri pot fi ‘complexe’, publicaţia subliniază că măsura autorităţilor locale de confiscare prin forţă a unor sicrie deja cumpărate de către familii ‘a provocat un mare şoc psihologic’ în rândul căminelor respective.
O femeie de 91 de ani, pe nume Wu Zhengde, s-a sinucis la 5 mai, imediat după ce a aflat de noile reguli, potrivit Beijing News. O altă femeie de 83 de ani s-a omorât după ce a văzut membri ai forţelor de ordine distrugând sub ochii săi sicriul pe care şi-l cumpărase.
Autorităţile locale din Anqing au dat asigurări pentru presa locală că sinuciderile nu au legătură cu interdicţia de înmormântare în sicriu şi că familiile au acceptat voluntar să renunţe la sicriele lor, potrivit AFP şi Xinhua.
Distrugerea a 400.000 de morminte în provincia Henan (centru) în 2012, despre care a scris pe larg media locale, a stârnit reacţii puternice de indignare în ţară.