Noul conţinut şcolar, legat de răspunsul la pandemie, va fi adăugat la clasele din școală elementară și gimnazială, la orele de biologie, sănătate, educație fizică, istorie și literatură și „va ajuta elevii să înțeleagă noţiunea de bază că partidul și statul pun întotdeauna viața și siguranța oamenilor săi pe primul plan” , se arată într-o declaraţie a Ministerul Educaţiei de la Beijing.
„Elevii vor afla despre cifrele cheie și situaţiile care au apărut în timpul eforturilor de prevenire și control al epidemiei. Ei vor fi învățaţi despre termeni precum conștientizare și dedicare publică şi îşi vor îmbogăți cunoștințele despre avantajele sistemului socialist cu caracteristici chineze„, mai spune ministerul.
La începutul acestui an, Congresul Național al Poporului a difuzat o propunere pentru ca succesele Partidului Comunist Chinez să fie înscrise în programa școlară, iar conținutul despre „spiritul de luptă” al Chinei a fost deja încorporat în unele discipline de liceu.
În timp ce în plan extern China a fost criticată pentru faptul că la începutul pandemiei a încercat să minimalizeze situaţia şi să ascundă focarele sau că a încercat să reducă la tăcere lucrătorii din domeniul sănătății care au încercat să vorbească, în plan intern guvernul de la Beijing și-a prezentat eforturile de combatere a Covid-1 ca fiind extrem de reușite. În iunie chiar a fst lansat un raport care lăuda propriul succes și nega că ar fi existat vreo încercare de muşamalizare a cazurilor.
China a oprit în bună măsură răspândirea cornavirusului, iar focarele sporadice – cel mai recent în regiunea Xinjiang -au fst rapid izolate şi carantinate şi s-a trecut la teste de masă. Există însă îngrijorări cu privire la apropierea iernii, iar Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă a Chinei a cerut guvernelor locale să „ghideze familiile” în depozitarea consumabilelor medicale înainte de reapariția Covid-19 și a gripei. În provincia Guangdong, Comisia de Sănătate a publicat o listă de 33 de articole pentru familii, de la măști de față și tampoane anti-bacteriene până la materiale de prim ajutor și provizii de urgență, cum ar fi biscuiți, apă, scări, fluiere, frânghii de evacuare și lanterne. Beijing, Jinan, Ningbo și alte orașe au emis recomandări similare gospodăriilor.
Spitalele și clinicile stochează, de asemenea, provizii pentru noi situaţii de urgență, iar stadioanele, sălile de expoziții și alte locuri publice sunt deja pregătite pentru posibilitatea de a fi transformate în secții temporare de carantină. Autoritățile din provincia Zhejiang au declarat că până la sfârșitul acestui an fiecare district sau oraș ar trebui să aibă nu mai puțin de două locaţii mari care să poată fi transformate rapid în spații medicale de urgență.