China şi-a ales noii lideri. Cine este cel care va conduce ţara timp de 10 ani

Xi Jinping i-a succedat, joi, lui Hu Jintao la conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC) şi, prin urmare, a Chinei, o putere mondială autoritară în plină schimbare, pe care va trebui să o reformeze şi să combată corupţia care o ameninţă, a anunţat agenţia China Nouă, citată de AFP.
Romania TV
15 nov. 2012, 06:07
China şi-a ales noii lideri. Cine este cel care va conduce ţara timp de 10 ani

Xi Jinping a fost ales joi la conducerea Partidului Comunist Chinez, urmând să devină în martie preşedintele Chinei pentru următorii zece ani, el fiind primul lider născut după instaurarea regimului fondat de către Mao, în 1949, însă personalitatea sa rămâne o enigmă.

Personalitatea lui Xi Jinping rămâne o enigmă, atât de mult se confundă cu cariera unui membru al aparatului care a aşteptat, în umbra predecesorului său Hu Jintao, ca funcţia să se elibereze.

 Fiul unui „erou al revoluţiei”, el este în acest sens unul dintre „prinţii roşii”, al unei veritabile „aristrocraţii” care guvernează o Chină devenită a doua putere mondială sub conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC), partidul unic care s-a reunit în cadrul unui Congres la 8 noiembrie.

Mai degrabă masiv, cu o faţă ca de păpuşă şi părul negru cu o cărare impecabilă, Xi Jinping a fost consacrat în funcţie joi, la o zi după încheierea Congresului, un eveniment difuzat în direct de televiziune pentru 1,3 miliarde de chinezi.

Xi Jinping, în vârstă de 59 de ani, ar urma să deţină timp de zece ani postul de secretar general al PCC pe care îl va moşteni, la fel ca Hu Jintao, căruia îi va urma în funcţie în funcţia de preşedinte al Republicii Populare în martie 2013.

 Tot zece ani îi despart ca vârstă pe cei doi lideri. Acesta este un număr de ani prea mic pentru a reprezenta o generaţie, dar poate suficient pentru un „sânge proaspăt”, capabil să răspundă provocărilor unei Chine aflate în plină schimbare.

În străinătate, noii lideri chinezi sunt consideraţi reformatori. Acesta a fost cazul lui Hu Jintao, care a fost preşedinte într-o perioadă de o formidabilă ascensiune economică dar şi de un imobilism politic apăsător. Acelaşi ar putea să fie şi cazul lui Xi Jinping.

Hu Jintao este cunoscut ca fiind sobru, cu gesturi aproape „robotizate”. Xi Jinping este considerat mai afabil, nu total lipsit de jovialitate şi mai relaxat la televiziune.

Însă, dincolo de faţadă, acest bărbat rămâne, în mod fundamental, o enigmă.

Unii experţi îl consideră un conservator lipsit de charismă, lucru care nu schimbă cu nimic cursul actual. Alţii, mai numeroşi, recunosc că dispun de prea puţine indicii despre modul în care va conduce.

Soţia sa, Peng Liyuan, o cântăreaţă celebră avansată la gradul de general de armată este, de altfel, mai populară decât el în China. Cuplul are o fiică ce se află, potrivit unor informaţii, la studii în Statele Unite, la Harvard, sub un nume fals.

Secretul care înconjoară familia sa, la fel ca în cazul familiilor tuturor liderilor chinezi, a fost afectat în iunie de o anchetă a agenţiei Bloomberg, care a relevat că rude ale lui Xi Jinping ar deţine o avere ce însumează câteva sute de milioane de dolari. Această anchetă jurnalistică a fost imediat cenzurată în China.

În 2009 el a suprins întreaga lume, în cursul unei vizite în Mexic, criticându-i pe un ton muşcător pe „străinii cu burta plină, care nu au altceva mai bun de făcut decât să arate cu degetul” China.

Potrivit unei telegrame dezvăluite de WikiLeaks, Xi Jinping a mărturisit unor diplomaţi americani că îi plac filmele de război hollywoodiene. „Saving Private Ryan” al lui Spielberg ar fi filmul său preferat.

Tatăl său, Xi Zhongxun, a fost unul dintre fondatorii gherilei comuniste în nordul Chinei. Victimă, ca mulţi alţii, a „Revoluţiei Culturale” a lui Mao (1966-1976), el va fi reabilitat la începutul anilor ’80, odată cu revenirea la putere a lui Deng Xiaoping.

La vârsta de 15 ani, Xi Jinping este expediat la ţară, în Shaanxi (nord), împreună cu milioane de liceeni şi studenţi, inclusiv foşti „gardieni roşii” ai „revoluţiei culturale”, cu scopul de a fi „reeducat” de către ţărani. Aici este admis în rândul partidului, în 1974.

El va rămâne „la ţară” până în 1975, an în care este admis la prestigioasa Universitate Tsinghua din Beijing, unde a studiat şi Hu Jintao. El obţine aici o diplomă de inginer chimist.

Urmează o carieră clasică de cadru comunist – fără prea multă strălucire, dar evitând unele „capcane” – în cadrul căreia a forjat diverse alianţe cu scopul de a accede la funcţii tot mai importante, ajungând guvernator la Fujian în 2000 şi şef al partidului la Zhejiang în 2002 – două dintre cele mai strălucitoare provincii de coastă ale „miracolului economic” chinez.

În 2007 este chemat în ajutor de către Hu Jintao, pentru a face „curăţenie” în metropola Shanghai, unde numărul unu al partidului, Chen Liangyu, căruia îi ia locul, a fost îndepărtat de un vast scandal de corupţie.

În octombrie 2007, la Congresul al XVII-lea al PCC, el îşi face intrarea în Comitetul Permanent al Biroului Politic, „centrul puterii”, în urma unui compromis asupra numelui său, între Hu Jintao şi predecesorul său Jiang Zemin.

Numărul şase între cei nouă membri, el continuă ascensiunea. În martie 2008 devine vicepreşedinte al statului chinez, iar în octombrie 2010 devine vicepreşedinte al puternicei Comisii Militare a PCC. Această promovare îl confirmă ca succesor al lui Hu Jintao.

Xi Jinping a adâncit singur misterul care îl înconjoară la începutul lui septembrie, când a dispărut fără nicio explicaţie timp de aproximativ 12 zile, suscitând un val de speculaţii cu privire la starea sa de sănătate.

Vicepremierul 

Vicepremierul chinez Li Keqiang a fost promovat, joi, în cadrul cercului de lideri de cel mai înalt nivel şi se află astfel în poziţia de a deveni, în martie, viitorul premier al lui Xi Jinping, noul lider chinez, relatează AFP.

Li, în vârstă de 57 de ani, a apărut în spatele lui Xi Jinping la prezentarea, în faţa presei, a noilor lideri ai ţării.

El va avea dificila misiune de a administra a doua economie mondială, care se confruntă cu o încetinire după trei decenii de creştere frenetică.

Noua conducere supremă a Partidului Comunist Chinez (PCC) anunţată joi a fost redusă de la nouă la şapte membri, potrivit agenţiei China Nouă, relatează AFP.

Această nouă echipă îi include, în ordine, pe Xi Jinping, Li Keqiang, Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan şi Zhang Gaoli, a precizat agenţia oficială chineză.

Cei şapte membri ai Biroului politic al Partidului Comunist Chinez

În acelaşi timp, a fost anunţată componenţa noului grup ce va conduce ţara, format din şapte persoane. „Conducerea colectivă” va prezida destinele Chinei în următorii zece ani, iar componenţa ei a făcut obiectul unor tratative intense la cel de-al XVIIl-lea congres PCC, încheiat miercuri.

Biroul politic al Partidului Comunist Chinez, centrul decizional al puterii din China, va fi format din şapte membri, faţă de nouă anterior, iar componenţa acestuia, anunţată joi, respectă previziunile majorităţii experţilor, relatează AFP.

XI JINPING, în vârstă de 59 de ani. Vicepreşedintele a fost consacrat secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCC), funcţia numărul unu a regimului care i-a fost promisă după ce a intrat, în 2007, în „nucleul puterii”.

LI KEQIANG, în vârstă de 57 de ani. Acest cadru de partid zâmbitor, bun cunoscător al resorturilor economiei, a fost promovat, fără surpriză, în cercul liderilor de cel mai înalt grad. Şi el este, de multă vreme, înscris în cursa pentru acest post. El îl va înlocui în martie pe Wen Jiabao în funcţia de premier. În prezent vicepremier, el devine numărul doi în ierarhia PCC.

ZHANG DEJIANG, născut în noiembrie 1946. Cunoscut ca un protejat al fostului lider chinez Jiang Zemin, el este de acum numărul trei în ierarhia regimului. Absolvent de studii economice la Universitatea Kim Il-sung din Phenian (Coreea de Nord), el este cunoscut pentru stilul său conservator. El a condus provincia Guangdong din 2002 până în 2007, o regiune industrială exportatoare pe care a guvernat-o cu mână de fier. El a fost numit recent secretar general al PCC din Chongqing, în locul liderului demis Bo Xilai.

YU ZHENGSHENG, în vârstă de 67 de ani. Din 2007 secretar al PCC din Shanghai, el este oficialul politic cu cel mai înalt grad din capitala economică a ţării. Absolvent al Institutului Inginerie Militară din Harbin (nord-est), Departamentul „rachete”, el este fiul unui veteran al regimului şi este considerat un apropiat al fostului preşedinte Jiang Zemin.

LIU YUNSHAN, în vârstă de 65 de ani. El este ministru pentru Propagandă, aflându-se în subordinea directă a Partidului şi nu a Guvernului, începând din 2002. Acest conservator şi-a început cariera ca reporter în cadrul agenţiei China Nouă, în Mongolia interioară, la sfârşitul epocii maoiste. Un apropiat al preşedintelui Hu Jintao, el a devenit conducătorul acestei regiuni bogate în cărbune şi pământuri rare în 1992, după care s-a consacrat exclusiv propagandei, începând din 1997.

WANG QISHAN, în vârstă de 64 de ani. În prezent este vicepremier responsabil de Finanţe şi reprezintă China la negocieri economice strategice cu Statele Unite şi Europa. Fost primar al Beijingului şi fost conducător al proviniciei industriale Guangdong (sud), el vorbeşte engleza fluent. Căsătorit cu fiica unui oficial de rang înalt din perioada Deng Xiaoping, el este deseori asociat „facţiunii prinţilor”, din care face parte şi Xi Jinping.

ZHANG GAOLI, născut în noiembrie 1946. Din 2007 el este liderul importantului oraş portuar Tianjin. Un economist, el a petrecut o parte importantă a carierei în provincia meridională Guangdong, care a fost multă vreme o pionieră în domeniul reformelor economice. El este considerat un protejat al fostului şef de stat Jiang Zemin. Gaoli este considerat totodată un apropiat al unui magnat din Hong Kong, Li Ka-shing.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Începe de mâine. Iadul alb pune stăpânire pe România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Adolescent înjunghiat pe o stradă din București în urma unui conflict legat de o datorie
MediaFlux
TRADIȚII din SEARA DE AJUN! ESTE INTERZIS TOTAL ASTĂZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători