China şi-a tratat pacienţii cu coronavirus cu un amestec de remedii tradiţionale şi medicamente antigripale

China şi-a tratat peste 80% din pacienţii infectaţi cu coronavirus cu remedii tradiţionale chineze în combinaţie cu medicamente antivirale susţinând că acestea au ajutat semnificativ la vindecare, relatează CNN, citat de Adevarul.ro.
Romania TV
16 mart. 2020, 10:48
China şi-a tratat pacienţii cu coronavirus cu un amestec de remedii tradiţionale şi medicamente antigripale

Xiong Qingzhen, inginer în tehnologia dronelor în metropola chineză Wuhan, a fost tratat timp de două săptămâni într-unul din spitalele temporare amenajate de urgenţă după izbucnirea epidemiei de coronavirus. Seara şi dimineaţa pacientul în vârstă de 38 de ani primea o porţie de supă maronie – un remediu tradiţional chinez compus din peste 20 de plante medicinale între care efedra, lemn dulce şi scorţişoară, pe care însă, sceptic, a refuzat să-l ia considerând că e doar un placebo.

Xiong a fost externat la sfârşitul lunii februarie dintr-un spital temporar condus de doctori specializaţi în medicină tradiţională chineză unde pacienţilor nu li s-au administrat medicamente vestice pentru boală, ci doar pentru afecţiuni preexistente, precum hipertensiune arterială. Reţeta prescrisă de instituţiile de medicină tradiţională chineză denumită „Supă de curăţare a plămânilor şi detoxifieare a fost promovată şi distribuită în spitale la solicitarea preşedintelui chinez Xi Jinping ca parte a tratamentului infecţiei cu coronavirus.

Până la sfârşitul lui februarie, peste 85% dintre pacienţii cu coronavirus din China – circa 60.000 de oameni – au primit remedii tradiţionale alături de medicamente antivirale, potrivit Ministerului pentru Ştiinţă şi Tehnologie. „Suntem dornici să împărtăşim experienţa chineză şi soluţia chineză în privinţa tratării Covid-19, să facem cunoscută medicina chineză, astfel încât tot mai multe ţări să aibă cunoştinţă cum funcţionează pentru a se folosi de ea”, a spus Yu Yanhong, adjunctul directorului Administraţiei Naţionale pentru Medicină Tradiţională Chineză.

Cum nu există tratament specific pentru coronavirus, medicamentele antivirale sunt folosite în scopul atenuării simptomelor – în acelaşi fel pot fi de ajutor şi remediile din ierburi susţin adepţii medicinii tradiţionale chineze, care nu au susţinere din partea tuturor chinezilor şi faţă de care medicii din Vest s-au arătat mereu sceptici. „Prin reglarea fină a starii de sănătate a întregului organism şi întărirea imunităţii, remediile tradiţionale chineze ar putea contribui la stimularea capacităţii de rezistenţă şi recuperare de pe urma bolii – o modalitate eficientă de tratament”, a spus aceasta precizând că asemenea remedii au mai fost folosite şi în cursul epidemiei SARS din 2002 şi 2003 care a ucis sute de oameni.

Până în prezent peste 50.000 de pacienţi au fost externaţi din spital, majoritatea lor fiind trataţi şi cu medicină tradiţională, a spus Yu pentru a sublinia eficacitatea acesteia atunci când e admininstrată alături de medicamentele vestice. Într-un studiu clinic pe 102 pacienţi cu simptome uşoare din Wuhan, pacienţii care au primit tratament combinat au avut o rată de recuperare cu 33% mai mare. Într-un alt studiu pe pacienţii mai grav bolnavi, cei care au primit şi remedii tradiţionale au părăsit spitalul mai repede decât grupul de control şi au prezentat niveluri mai ridicate de oxigen şi un număr mai mare de limfocite – indicatori importanţi ai revenirii la starea de sănătate iniţială, a explicat Yu.

Citeşte şi: Dan Tudorache, primarul sectorului 1: „În situaţia dată, cred că ar trebui să se poată testa şi în alte centre”

Unii pacienţi recuperaţi, cum este Xiong Qingzhen, care a refuzat să bea „supele de curăţare a plămânilor şi detoxifiere”, s-au arătat sceptici faţă de rigoarea studiilor clinice în condiţiile în care pacienţi nu sunt distribuiţi absolut aleatoriu în grupuri. Peste 95% din pacienţii din provincia estică chineză Zhejiang au primit remedii tradiţionale, ca şi 87% dintre pacienţii din Beijing. 92% dintre aceştia din urmă s-au ameliorat, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei de Sănătate din Beijing. „Medicina tradiţională chineză a jucat un rol activ în creşterea ratei de vindecare şi scăderea ratei mortalităţii pacienţilor”, a spus acesta.

Preşedintele chinez Xi Jinping a făcut primul apel public la „combinarea de tratamente chineze şi vestice” în diagnosticul şi tratamentul Covid-19 la sfârşitul lunii ianuarie, la o reuniune a Comitetului Politic Permanent al Partidului Comunist. Două zile mai târziu, Comisia Naţională de Sănătate a emis o notificare prin care solicita instituţiilor medicale „să promoveze activ rolul medicinii tradiţionale chineze în cursul tratamentului” infecţiei cu coronavirus. „Supa de curăţarea plămânilor şi detoxifiere” recomandată de Administraţia Naţională de Medicină Chineză Tradiţională a fost prescrisă ca tratament în spitalele temporare chineze şi a fost folosită în toată China pentru pacienţii cu diverse grade de severitate a bolii.

Feng Yibin, directorul interimar al Şcolii de Medicină Chineză de la Universitatea din Hong Kong, a spus că reţeta are la bază patru formule de ierburi străvechi, una dintre ele de acum 1.800 de ani. „Observaţiile clinice efectuate pe pacienţii din patru provincii au arătat că remediile au rezultatele dorite, astfel că au fost promovate la nivel naţional”, a spus acesta. Cercetările conduse de Feng au arătat că cele 29 de plante medicinale ale formulei interacţionează cu ACE2 – un receptor prin care noul coronvirus infectează celulele-gazdă, astfel că se dovedeşte o metodă de tratament eficientă pentru Covid-19. „Problema este că unul dintre principiile cheie ale tratamentului este că acesta trebuie individualizat.

Aceeaşi boală poate determina simptome diferite”, a spus expertul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat să fie evitate remediile din plante medicinale împotriva infecţiei cu coronavirus, ca mai târziu să retragă avertizarea, întrucât este mult prea largă şi nu ţine seama de faptul că mulţi oameni apelează la astfel de remedii pentru atenuarea simptomelor mai uşoare ale bolii. Artemisinina extrasă din pelin dulce, o plantă folosită în medicina tradţională chineză, este un tratament recunoscut global pentru malarie. Tu Youyou, omul de ştiinţă care l-a descoperit în compediile medicale chineze străvechi, a primit în 2015 Premiul Nobel pentru medicină.

Citeşte şi: CORONAVIRUS. Cum se modifică plămânii persoanei infectate. Un medic s-a infectat şi spune care simptomele COVID-19, pe zile!

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Ce nu este bine să faci în Ajun de Crăciun. Tradiții și obiceiuri de 24 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Dezvăluirile care schimbă tot. Adevărata rețea care l-a propulsat Călin Georgescu
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Mihail Neamțu, numit președinte al Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, sub umbrela controverselor
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători