China şi-a tratat pacienţii cu coronavirus cu un amestec de remedii tradiţionale şi medicamente antigripale

China şi-a tratat peste 80% din pacienţii infectaţi cu coronavirus cu remedii tradiţionale chineze în combinaţie cu medicamente antivirale susţinând că acestea au ajutat semnificativ la vindecare, relatează CNN, citat de Adevarul.ro.
Romania TV
16 mart. 2020, 10:48
China şi-a tratat pacienţii cu coronavirus cu un amestec de remedii tradiţionale şi medicamente antigripale

Xiong Qingzhen, inginer în tehnologia dronelor în metropola chineză Wuhan, a fost tratat timp de două săptămâni într-unul din spitalele temporare amenajate de urgenţă după izbucnirea epidemiei de coronavirus. Seara şi dimineaţa pacientul în vârstă de 38 de ani primea o porţie de supă maronie – un remediu tradiţional chinez compus din peste 20 de plante medicinale între care efedra, lemn dulce şi scorţişoară, pe care însă, sceptic, a refuzat să-l ia considerând că e doar un placebo.

Xiong a fost externat la sfârşitul lunii februarie dintr-un spital temporar condus de doctori specializaţi în medicină tradiţională chineză unde pacienţilor nu li s-au administrat medicamente vestice pentru boală, ci doar pentru afecţiuni preexistente, precum hipertensiune arterială. Reţeta prescrisă de instituţiile de medicină tradiţională chineză denumită „Supă de curăţare a plămânilor şi detoxifieare a fost promovată şi distribuită în spitale la solicitarea preşedintelui chinez Xi Jinping ca parte a tratamentului infecţiei cu coronavirus.

Până la sfârşitul lui februarie, peste 85% dintre pacienţii cu coronavirus din China – circa 60.000 de oameni – au primit remedii tradiţionale alături de medicamente antivirale, potrivit Ministerului pentru Ştiinţă şi Tehnologie. „Suntem dornici să împărtăşim experienţa chineză şi soluţia chineză în privinţa tratării Covid-19, să facem cunoscută medicina chineză, astfel încât tot mai multe ţări să aibă cunoştinţă cum funcţionează pentru a se folosi de ea”, a spus Yu Yanhong, adjunctul directorului Administraţiei Naţionale pentru Medicină Tradiţională Chineză.

Cum nu există tratament specific pentru coronavirus, medicamentele antivirale sunt folosite în scopul atenuării simptomelor – în acelaşi fel pot fi de ajutor şi remediile din ierburi susţin adepţii medicinii tradiţionale chineze, care nu au susţinere din partea tuturor chinezilor şi faţă de care medicii din Vest s-au arătat mereu sceptici. „Prin reglarea fină a starii de sănătate a întregului organism şi întărirea imunităţii, remediile tradiţionale chineze ar putea contribui la stimularea capacităţii de rezistenţă şi recuperare de pe urma bolii – o modalitate eficientă de tratament”, a spus aceasta precizând că asemenea remedii au mai fost folosite şi în cursul epidemiei SARS din 2002 şi 2003 care a ucis sute de oameni.

Până în prezent peste 50.000 de pacienţi au fost externaţi din spital, majoritatea lor fiind trataţi şi cu medicină tradiţională, a spus Yu pentru a sublinia eficacitatea acesteia atunci când e admininstrată alături de medicamentele vestice. Într-un studiu clinic pe 102 pacienţi cu simptome uşoare din Wuhan, pacienţii care au primit tratament combinat au avut o rată de recuperare cu 33% mai mare. Într-un alt studiu pe pacienţii mai grav bolnavi, cei care au primit şi remedii tradiţionale au părăsit spitalul mai repede decât grupul de control şi au prezentat niveluri mai ridicate de oxigen şi un număr mai mare de limfocite – indicatori importanţi ai revenirii la starea de sănătate iniţială, a explicat Yu.

Citeşte şi: Dan Tudorache, primarul sectorului 1: „În situaţia dată, cred că ar trebui să se poată testa şi în alte centre”

Unii pacienţi recuperaţi, cum este Xiong Qingzhen, care a refuzat să bea „supele de curăţare a plămânilor şi detoxifiere”, s-au arătat sceptici faţă de rigoarea studiilor clinice în condiţiile în care pacienţi nu sunt distribuiţi absolut aleatoriu în grupuri. Peste 95% din pacienţii din provincia estică chineză Zhejiang au primit remedii tradiţionale, ca şi 87% dintre pacienţii din Beijing. 92% dintre aceştia din urmă s-au ameliorat, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei de Sănătate din Beijing. „Medicina tradiţională chineză a jucat un rol activ în creşterea ratei de vindecare şi scăderea ratei mortalităţii pacienţilor”, a spus acesta.

Preşedintele chinez Xi Jinping a făcut primul apel public la „combinarea de tratamente chineze şi vestice” în diagnosticul şi tratamentul Covid-19 la sfârşitul lunii ianuarie, la o reuniune a Comitetului Politic Permanent al Partidului Comunist. Două zile mai târziu, Comisia Naţională de Sănătate a emis o notificare prin care solicita instituţiilor medicale „să promoveze activ rolul medicinii tradiţionale chineze în cursul tratamentului” infecţiei cu coronavirus. „Supa de curăţarea plămânilor şi detoxifiere” recomandată de Administraţia Naţională de Medicină Chineză Tradiţională a fost prescrisă ca tratament în spitalele temporare chineze şi a fost folosită în toată China pentru pacienţii cu diverse grade de severitate a bolii.

Feng Yibin, directorul interimar al Şcolii de Medicină Chineză de la Universitatea din Hong Kong, a spus că reţeta are la bază patru formule de ierburi străvechi, una dintre ele de acum 1.800 de ani. „Observaţiile clinice efectuate pe pacienţii din patru provincii au arătat că remediile au rezultatele dorite, astfel că au fost promovate la nivel naţional”, a spus acesta. Cercetările conduse de Feng au arătat că cele 29 de plante medicinale ale formulei interacţionează cu ACE2 – un receptor prin care noul coronvirus infectează celulele-gazdă, astfel că se dovedeşte o metodă de tratament eficientă pentru Covid-19. „Problema este că unul dintre principiile cheie ale tratamentului este că acesta trebuie individualizat.

Aceeaşi boală poate determina simptome diferite”, a spus expertul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat să fie evitate remediile din plante medicinale împotriva infecţiei cu coronavirus, ca mai târziu să retragă avertizarea, întrucât este mult prea largă şi nu ţine seama de faptul că mulţi oameni apelează la astfel de remedii pentru atenuarea simptomelor mai uşoare ale bolii. Artemisinina extrasă din pelin dulce, o plantă folosită în medicina tradţională chineză, este un tratament recunoscut global pentru malarie. Tu Youyou, omul de ştiinţă care l-a descoperit în compediile medicale chineze străvechi, a primit în 2015 Premiul Nobel pentru medicină.

Citeşte şi: CORONAVIRUS. Cum se modifică plămânii persoanei infectate. Un medic s-a infectat şi spune care simptomele COVID-19, pe zile!

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vești la extreme pentru pensionari. Cine câștigă bani în plus, cine pierde
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Discursul Președintelui SUA Donald Trump la Forumul Economic Mondial de la Davos
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin