Nivelul de poluare din Shanghai a ajuns să depăşească de 30 de ori cota maximă admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Aerul a devenit aproape irespirabil. Oamenii au fost sfătuiţi să evite activităţile în aer liber.
Mulţi dintre cei aflaţi în serviciul public sunt nevoiţi totuşi să-şi continue activitatea, indiferent de riscurile la care se supun.
Smogul a fost cauzat de mai mulţi factori, între care poluarea industrială şi emisiile autoturismelor, blocate în loc de vremea rece, fără vânt.
Cu fiecare respiraţie, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare creşte pentru locuitorii Shanghaiului.
Vizibilitatea în oraş a ajuns să se reducă până la câţiva metri, fapt ce a provocat întârzieri ale curselor aeriene. În plus, autorităţile chineze au fost nevoite să închidă mai multe şcoli, iar construcţiile au fost sistate temporar.
Numărul maşinilor de pe stradă a fost redus. 30% din autovehiculele care aparţin Guvernului au fost retrase de pe drumuri.
Incidentul survine într-un moment în care ţara încearcă să transforme Shanghai într-un centru internaţional de afaceri la acelaşi nivel cu Londra, New York sau Hong Kong până în anul 2020, potrivit Agerpres.
China se confruntă cu producerea frecventă a smogului, care sufocă marile oraşe, o consecinţă a anilor de creştere economică ameţitoare care alimentează nemulţumirea publică. Guvernul a anunţat mai multe programe pentru lupta împotriva poluării de-a lungul anilor, însă, aparent, nu a înregistrat prea multe progrese, adaugă Reuters.