„Pacientul Zero”, cel care ar fi avut prima infecție, ar fi o ciclistă americană de origine olandeză, Maatje Benassi (52 de ani). Teoria este avansată chiar de către un jurnalist de investigații american apropiat regimului de la Beijing, George Webb, din orașul Washington DC.
Benassi, al cărei soț este tot ciclist în armata Statelor Unite, a participat la o cursă de 80 de kilometri, pe data de 25 de octombrie. Acum, autoritățile chineze le cer americanilor să facă publice informațiile despre sănătatea sportivilor care au participat la Jocurile Militare Mondiale.
Citeşte şi Cea mai tânără persoană moartă de coronavirus în Franţa era elevă la liceu. Julie avea doar 16 ani
Primul care a lansat această teorie a propagării virusului a fost purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei. Acesta a publicat un videoclip al lui Robert Redfield, directorul controlului și prevenirii sănătății din SUA, care a declarat la 11 martie 2020, la Congresul SUA, că unele decese de gripă din SUA, înregistrate înainte de începerea crizei, au fost identificate ulterior drept cazuri cauzate de coronavirus.
Scenariul este susţinut de mai multe persoane care au şi o cronologie a evenimentelor: pe data de 19 august a fost închis laboratorul de la Fort Detrick (Maryland), unde se lucra la mai multe vaccinuri, inclusiv Ebola. Centrul nu respecta normele sanitare legale. Pe 19 septembrie a început sezonul gripei în SUA, iar pe 19 octombrie au început Jocurile Mondiale Militare de la Wuhan. Primul caz suspect a fost raportat la Wuhan pe 19 noiembrie, iar autorităţile americane au admis în martie că unele decese din SUA atribuite gripei ar fi putut fi cauzate de coronavirus.