Ecologiștii susțin că Europa finanțează indirect armata lui Vladimir Putin, prin faptul că nu închide activitatea companiilor rusești din UE, în speță Lukoil.
„În ziua 57 de la începerea războiului lui Putin, doar Statele Baltice și Polonia și-au asumat un embargou asupra combustibililor fosili proveniți din Rusia. Restul statelor europene, inclusiv România, finanțează războiul lui Putin în Ucraina. Până în acest moment au plătit peste 38 miliarde de euro din prima zi de război.
Compania Lukoil are operațiuni în zeci de țări din întreaga lume și este a doua cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, după gigantul de stat Rosneft. Chiar dacă a avut de suferit după primele 5 sancțiuni impuse de Comisia Europeană, e nevoie de un embargo total asupra combustibililor fosili proveniți din Rusia pentru încetarea războiului și instaurarea păcii”, se menționează în comunicatul Greenpeace.
Activiștii de la Greenpeace sunt de părere că intericerea companiilor rusești în Europa ar conduce la cruțarea de vieți omenești.
„Europa finanțează războiul lui Putin din Ucraina prin importul de combustibili fosili. Dacă vrem cu adevărat să îi ajutăm pe cei fugiți din calea războiului și să oprim masacrul din orașele ucrainene, atunci trebuie să renunțăm imediat la gazul, petrolul și cărbunele rusesc, indiferent de costurile economice pe care le implica o astfel de decizie. E vremea să fim cu adevărat onești și să răspundem la întrebarea – Suntem dispuși să renunțăm la petrolul rusesc pentru a salva vieți omenești?
Soluții există. Trebuie doar să ne asigurăm că autoritățile din România le și implementează. Este timpul ca liderii mondiali și instituțiile financiare să întrerupă toate legăturile cu companiile rusești de combustibili fosili și, prin urmare, să promoveze pacea și justiția climatică”, a declarat expertul în Climă și Energie Greenpeace România, Vlad Cătună.
Rusia este cel mai mare furnizor de combustibili fosili al Uniunii Europene. În 2021, țările europene au plătit până la 285 de milioane de dolari pe zi pentru petrolul rusesc. Inițiativa celor de la Greenpeace a venit în contextul în care Vladimir Putin a anunțat deja cucerirea Mariupolului.
De câteva zile, rușii au avertizat că vor accelera operațiunea militară în regiunile Lugansk și Donețk, considerate zone separatiste. 80% din Lugansk s-ar afla deja sub ocupație rusească.
În opinia analistului politic Valentin Stan, Rusia deja a câștigat războiul, adică în doar opt săptămâni.
„Putin nu a avut câtuși de puțin intenția să ocupe Kievul. Și am mai spus că va distruge Ucraina, dar că nu va impune nicio administrație. Că nu avea nevoie. Negocierile de pace ți-am spus cumva că sunt zero? Și, atenție, a crescut cumva prețul la benzină prin America? Ca să vezi cum oscilează Putin între criminal de război și autor de genocid, în funcție de cum se duc americanii la pompă pentru că acel galon de benzină sare în aer și cade liber. Și asta creează o foarte multă nervozitate.
Războiul nu se termină a doua zi. Deocamdată, nici două luni nu au trecut. Practic, este încheiat din punct de vedere al rușilor, ofensiva lor este în est este de neoprit. Lugansk și Donețk sunt teritorii pe care Rusia le va controla integral. Așa cum îți spuneam, războiul este încheiat virtual pentru Ucraina. Sigur, Zelenski încă nu știe. Invazia au făcut-o rușii și este o nenorocire. Sunt evoluții ale unui război teribil care au îndoliat o lume. Autorii dezastrului din Ucraina sunt americanii, pe mâna rușilor care distrug tot”, a declarat istoricul Stan, pentru Gândul.