Bogdan Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: Plafonarea tarifelor RCA de către stat va deschide „cutia Pandorei”

Intervenția statului pe piața polițelor RCA și plafonarea prețurilor ar putea determina grupuri de interese din alte sectoare economice să ceară același lucru, ceea ce ar afecta concurența și ar fi în detrimentul consumatorilor, a declarat, sâmbătă, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Alina Costache
17 sept. 2016, 10:08
Bogdan Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: Plafonarea tarifelor RCA de către stat va deschide

„Rămâne problema strategică, faptul că am deschis „cutia Pandorei”. Pentru prima dată, am acceptat că ar fi posibilă o intervenție a statului să se plafoneze prețurile. Este foarte posibil ca, la RCA, să se ajungă la o plafonare pentru șase luni, lucru permis de Legea concurenței, dar, repet, pentru situații excepționale. Până acum această clauză nu a mai fost folosită decât o singură dată, în 1997, pentru un subiect relativ minor”, a spus Chirițoiu, în cadrul unui seminar organizat de Consiliul Concurenței la Sinaia.

Şeful Consiliului Concurenţei: Pericolul cu tariful de referinţă pentru RCA este că piaţa va converge către preţul maximal

El a amintit că, în perioada de boom al cotației petrolului, s-a încercat plafonarea prețului carburanților, însă până la urmă acest lucru nu s-a făcut. Între timp, prețul petrolului a scăzut foarte mult și prețurile la pompă s-au diminuat și ele.

„Nu am vrea să devină o practică (plafonarea prețurilor — n.r.), de-asta spun că este un risc strategic. Odată deschisă această posibilitate, poate să crească apetitul și altor grupuri de interese din alte sectoare economice, să vină cu acest gen de propuneri. Este periculos, întrucât cea mai bună protecție este concurența între actorii din piață. Dacă vine statul și stabilește el un preț, e un risc ca statul să cartelizeze piața. În loc ca acest lucru fie făcut de companii, întâlnindu-se pe la colțuri, vine statul și îi cartelizează el și, pe termen mediu, este mai rău pentru consumatori”, a subliniat Chirițoiu.

Tarifele RCA, plafonate de Guvern pe o perioadă de 6 luni. Nivelul va fi stabilit de ASF

Potrivit acestuia, Consiliul Concurenței a finalizat în decembrie anul trecut o analiză sectorială pe acest domeniu și a emis opt recomandări, din care șapte vor fi preluate în legislația națională. „Scopul nu este să fie preluate recomandările noastre, ci să facem lucrurile să meargă mai bine. Sperăm ca, odată apărută noua legislație, lucrurile să se normalizeze treptat”, a susținut oficialul Concurenței.

Președintele Consiliului Concurenței crede că cea mai mare problemă a acestei piețe este faptul că cineva plătește polița RCA și altcineva este beneficiarul.

„Problema cea mai mare la RCA este faptul că interesele cumpărătorului și interesele beneficiarului de poliță RCA nu sunt aliniate. Aceasta este o rețetă de eșec, de ineficiență economică. Unul plătește și altul beneficiază. Deci faptul că pe polița RCA eu nu-mi repar mașina mea, ci își repară un terț mașina, mă face pe mine să vreau să am un RCA cât mai ieftin, ca să bifez că îl am, să spun că mi-am făcut datoria, dar în același timp nu mă interesează dacă firma de asigurări își face bine treaba, îl despăgubește pe celălalt la timp sau îi repară mașina bine. Aceasta creează cea mai mare disfuncționalitate în piața de RCA. Din acest motiv, o recomandare era să încercăm să unim interesele clienților și ale beneficiarilor”, a afirmat Chirițoiu.

Potrivit acestuia, Guvernul a introdus, în noua ordonanță de urgență din acest domeniu, un mecanism de compensare directă.

„Adică, dacă sunt victimă a accidentului, mă duc și îmi repar mașina pe RCA-ul meu, urmând ca firma mea de RCA să se despăgubească ulterior de la firma de asigurări a celui care m-a lovit. În acest fel, credem noi, oamenii vor avea interesul să cumpere produse mai bune de RCA, pentru că știu că vor beneficia ei de aceste polițe”, a adăugat Chirițoiu.

O altă recomandare a Consiliului Concurenței a fost să se țintă cont nu doar de mașină, ci și de șoferi și de experiențele lor, însă acest lucru nu a fost deocamdată legiferat.

„Ce nu am reușit a fost să dăm acces industriei de asigurări la baza de date a Ministerului de Interne privind accidentele și amenzile. Ministerul de Interne în principiu este de acord, însă susține că baza de date cuprinde acum elemente de confidențialitate pe care nu poate să le dezvăluie altora și nu are o soluție tehnică în momentul de față pentru a separa ce este confidențial din baza lor de date de ceea ce ar putea fi transmis industriei. Aceasta a rămas să o rezolvăm ulterior OUG-ului. Ca în alte țări, ar avea sens ca, atunci când emiți o poliță RCA, să știi cât de bun sau de disciplinat este acel conducător auto și este important să știe și poliția. Acest lucru va ajuta și poliția, pentru că, dacă faptul că va parca ilegal îl va face să plătească anul viitor un RCA mai mare, atunci disciplinarea în trafic ar crește. Este un interes care ar trebui să fie comun al ASF-ului și al Ministerului de Interne”, a completat Chirițoiu.

El a adăugat și faptul că posibilitatea încheierii unor polițe RCA pe o lună ar putea duce la creșterea prețurilor în piață.

„Ce aș pune ca minus este faptul că se merge pe contracte pe durată foarte scurtă la persoane fizice, deci ideea de a reduce de la minimum de șase luni, cum era înainte, la o lună. Acest lucru, pentru noi, înseamnă un risc să scadă gradul de cuprindere, să fie mai puține polițe RCA și să crească prețurile. După un an vom evolua impactul acestei măsuri, în ideea că, dacă într-adevăr vedem că a scăzut gradul de cuprindere, atunci putem reveni la minimum șase luni”, a mai afirmat oficialul Concurenței.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a precizat, joi, că ia în calcul stabilirea unui tarif țintă pentru polițele RCA de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0.

Sursa: Agerpres

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF a dat ordin. Românii sunt obligați în mai 2025. Termen limită obligatoriu - vineri, 9 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri