Chiriile au explodat în România. În București, de exemplu, chiria pentru un apartament cu două camere a ajuns la aproximativ 580 de euro pe lună, în timp ce rata lunară pentru cumpărarea unei locuințe similare este cu 60 de euro mai mică.
Și la Cluj-Napoca diferențele între chiriile și ratele la banci sunt semnificative, astfel că tot mai mulți iau în calcul achiziția unei locuințe.
Cererea pentru închiriere a crescut cu 30% în ultimul an deoarece tot mai mulți români se mută în orașe mari pentru o viață mai bună.
De ce cresc chiriile și prețurile locuințelor
Printre factorii care contribuie la creșterea prețurilor pe piața imobiliară se numără:
Inflația ridicată
Creșterea salariului minim
Scumpirea materialelor de construcție
Față de anul trecut, chiriile au crescut în medie cu 7%, în unele orașe scumpirile au fost și mai mari. La Oradea, de exemplu, chiria pentru o garsonieră a crescut cu aproape 40%. În București, apartamentele de trei camere din Sectorul 1 au ajuns să coste și 1.300 de euro pe lună.
Deși chiriile au ajuns să fie mai mari decât unele rate la bănci, economiștii avertizează că nu este perioada potrivită pentru a cumpăra o locuință, deoarece ratele bancare continuă să crească, potrivit dcbusiness.ro.
Se estimează că o scădere a costurilor creditelor ar putea avea loc abia în a doua jumătate a anului.
În plus, prețurile apartamentelor sunt în creștere. Metrul pătrat s-a scumpit cu aproape 15% față de aceeași perioadă din 2024.