Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a arătat că reprezentanții Comisiei Europene cer un plan de restructurare a complexului, în urma acordării unui ajutor de stat.
„Suntem în discuții cu Comisia Europeană, iar Complexul Energetic Hunedoara trebuie să prezinte un plan de restructurare. Comisia a condiționat separarea activității de minerit de cea de producere a energiei. Astfel, trebuie să vedem ce se va întâmpla cu minele și ce se întâmplă pe partea de producție de energie, unde sunt șapte grupuri„, a menționat Chirițoiu.
Potrivit acestuia, planul de restructurare propus Comisiei Europene ar trebui să fie similar cu cel al administratorului judiciar, în cadrul procesului de insolvență a CE Hunedoara.
„La finalul perioadei de restructurare, complexul va rămâne mult mai mic, dar va fi funcțional, va putea funcționa pe picioarele lui„, a adăugat președintele Concurenței.
Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvență la începutul lunii ianuarie 2016. Pe de altă parte, la finele lunii mai 2015, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care acordă un ajutor de stat individual în valoare totală de 167 de milioane de lei pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara.
Chirițoiu a adăugat că, în cazul Oltchim, partea română speră să convingă Comisia Europeană în acest an că s-au făcut progrese suficiente pentru ca societatea să iasă din insolvență și să fie privatizată.
„Am văzut progrese la Oltchim, iar dialogul cu Comisia Europeană în acest caz s-a intensificat. Sperăm să convingem Comisia Europeană în acest an că s-au făcut progrese, ca această companie este viabilă și o putem vinde unui investitor„, a mai spus președintele Consiliului Concurenței.