Chirpiciul face casa prietenoasă şi ieftină. Vezi cum se construieşte

Casa de chirpici face valuri în străinătate, mai ales că străinii se îndreaptă tot mai mult către materialele de construcţii ecologice. Din păcate, în România casa de chirpici este considerată casa săracului.
Nicu Stan
11 oct. 2012, 05:28
Chirpiciul face casa prietenoasă şi ieftină. Vezi cum se construieşte

Chirpiciul este un material de construcţie folosit de sute de ani pentru construcţia caselor şi este reprezentat de pământ galben amestecat cu apă şi paie. Cu compoziţia rezultată se fac fie cărămizi, fie se tencuieşc pereţii confecţionaţi din împletitură de nuiele.

Casa de chirpici poate fi construită în două feluri. „Casa de chirpici se construieşte pe structură de lemn. Odată structura de lemn ridicată pereţii pot fi construiţi din împletitură de lemn peste care se adaugă tencuială de chirpici sau pereţii se umplu cu cărămizi confecţionate din acelaşi material”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Lucian Bolcaş, administratorul site-ului constructii.ro.

Nu există lege pentru casa de chirpici

În străinătate există o piaţă a acestui tip de construcţie: există firme care propun şi construiesc adobe house (case din chirpici), însă în România nu poţi găsi decât câteva informaţii pe câteva bloguri.

Românii care ar vrea să locuiască într-o astfel de casă, dacă sunt norocoşi pot găsi prin vreun colţ uitat de lume un meseriaş care să se încumete la o astfel de construcţie, nu se va putea lăuda cu acte că sunt ecologişti. „În străinătate există un interes tot mai mare pentru casa de chirpici, în România casa de chirpici este casa săracului. Cei care ar dori totuşi o casă de chirpici ar trebui să o încadreze la construcţie de lemn, întrucât pentru acest tip de construcţie nu există cadru normativ şi nu va putea fi intabulată”, a spus Octavian Ungureanu, arhitect în cadrul firmei Trilitica Frame, pentru ROMÂNIATV.NET.

Avantajele pământului

Chiar dacă nimeni nu se încumetă să lanseze un preţ pentru o construcţie de chirpici, un prim avantaj al unei construcţii din pământ şi paie este preţul mai mic. Un alt avantaj al construcţiei prietenoase cu mediul este izolaţia termică bună, întrucât pământul acumulează greu căldura şi o emană la fel, locuinţa fiind una răcoroasă pe timp de vară şi călduroasă iarna. „Cărămida de chirpici este un fel de cărămidă eficientă datorită paielor din compoziţie care conţin aer”, afirmă Lucian Bolcaş. Un ultim avantaj ar fi rezistenţa la cutremure. Fiind construită pe structură de lemn construcţia este elastică.

Dezavantajele pământului

Un prim dezavantaj, dar care pentru unii se poate transforma în avantaj, întrucât există oameni care adoră mirosul naturii, ar fi mirosul unei astfel de case.

„O astfel de casă necesită o atenţie mai mare, respectiv mai multe lucrări de întreţinere. O casă de chirpici nu este rezistentă la umezeală. Un alt dezavantaj este durata de viaţă care este mai mică ca a unei case de cărămidă”, a precizat Octavian Ungureanu.

Finisajele casei de chirpici

Pentru ca umezeala să nu afecteza casa, unii constructori recomandă construcţia unei fundaţii mai înalte, precum şi hidroizolarea acesteia. Fundaţia unei case de chirpici este recomandat a se confecţiona din bolovani tasaţi. La suprafaţă bolovanii fundaţiei vor fi stabilizaţi cu beton. Acoperişul va fi unul obişnuit de lemn, în schimb este recomandat ca streaşina casei de chirpici să fie largă, pentru a feri pereţii de intemperii.

Finsaje moderne pentru pardoseală înseamnă ca podeaua casei de chirpici să fie contruită din beton. De asemenea, în casa de chirpici se pot monta finisaje ca în orice casă normală, cu condiţia ca acestea să fie montate plăci de OSB sau gips carton. Dacă finisajele, fie ele exterioare sau interioare sunt mai grele, constructorii recomandă îmbrăcarea pereţilor cu plasă de fier şi tencuirea lor. Astfel, se rezolvă şi problema cu umezeala pereţilor.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, 18 ianuarie 2025. Bani pentru Raci, vești bune și pentru Scorpioni
Capital.ro
Călin Georgescu este terminat! Lovitură finală de la DIICOT și ANAF
Playtech.ro
Noroc uriaș pentru o singură zodie în următorii 10 ani. Schimbările apar chiar din februarie 2025 în viața acestor nativi
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
O jucătoare de tenis, numită „pramatie” de comentator după ce le-a arătat fundul spectatorilor la Australian Open
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Ultima suflare a Ceaușeștilor, o mare enigmă. De ce nu a fost fimat momentul execuției
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață
Cancan.ro
După Ingrid Baciu, România mai pierde încă un astrolog. A murit după o luptă grea cu cancerul
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Schimbare permis auto 2025. Vor fi refuzați. Avertisment pentru șoferii care au doar bani cash la ei
StirileBZI
Cât sunt taxele pentru serviciile medicale în 2025: Cât dau cei care nu au un loc de muncă sau care lucrează în străinătate
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cine e suspectul reținut în cazul crimei de la Bragadiru. Cum a fost ucisă Marina și ascunsă în cimitirul de mașini
substantial.ro
Nicușor Dan își pregătește campania prezidențială cu un buget estimat de 2-3 milioane euro
MediaFlux
AMENZI de 27.000 de lei pentru români! Ce documente se depun pentru a scăpa de contravenție
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Umbra lui Elon Musk deasupra democrației europene: ”susține extrema dreaptă în toată Europa” – afirmă Olaf Scholz