Edilul a explicat că este aşteptat în continuare pentru a face cunoştinţă la începutul săptămânii viitoare cu materialele din dosarul de corupţie întocmit de Procuratura Anticorupţie de la Chişinău.
Dorin Chirtoacă îi acuză pe procurorii anticorupţie de complicitate la infracţiune, întrucât aceştia ar fi ştiut că licitaţia pentru parcările plătite este trucată, dar nu au intervenit în ziua respectivă pentru a pune capăt traficului de influenţă de la Primăria Chişinăului.
”Înteleg că după mita (pisica) din dosar, procuratura umblă deja şi cu mita-n sac”, a concluzionat edilul moldovean într-o postare de pe Facebook.
Procuratura Anticorupţie a anunţat finalizarea urmării penale în dosarul referitor la parcările cu plată, care-l vizează pe primarul Chişinăului.
Dorin Chirtoacă este acuzat de acte de corupere pasivă în formă agravată, precum şi trafic de influenţă în dosarul parcărilor plătite de la Chişinău.
Potrivit rechizitoriului procurorilor anticorupţie, Consiliul Muncipal Chişinău a aprobat în perioada 2014-2015 studiul final şi principiile generale de implementare a strategiei pe termen lung de parcare şi a dispus desfăşurarea procedurii de selectare a partenerului rpivat pentru amenajarea, organizarea şi gestionarea parcărilor şi parcajelor controlate cu plată în Chişinău.
În acest sens, omul de afaceri Alexandr Pincevschi s-a întâlnit în primăvara anului 2015 cu şeful Direcţiei Generale de Transport Public a Primăriei Chişinău, Igor Gamreţchi, care a fost coleg de clasă şi a menţinut relaţii apropiate cu Dorin Chirtoacă. În timpul întâlnirii, omul de afaceri l-a rugat pe Gamreţchi să intervină pe lângă primar pentru urgentarea concursului şi asigurarea câştigării licitaţiei de către compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH.
Gamreţchi i-a comunicat lui Pincevschi că ar putea să-l convingă pe primar în schimbul a 26% din capitalul social al companiei ce avea să câştige licitaţia pentru parcările cu plată din Chişinău.
Şeful Direcţiei Generale de Transport Public înfiinţează o companie offshore în Cipru, care devine asociat cu 26% din acţiuni la compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH. Tocmai aceste acţiuni au reprezentat recompensa pentru semnarea parteneriatului public-privat cu Primăria Chişinăului.
De asemenea, 13% din acţiuni reveneau primarului Chirtoacă, iar alte 13% ajungea în controlul lui Gamreţchi.
Procuratura Anticorupţie cere suspendarea pe durata procesului a lui Dorin Chirtoacă, tocmai pentru a exclude posibile influenşe asupra martorilor, care exercită în continuare anumite funcţii în cadrul primăriei Chişinău.
”Este o măsură procesuala de constrângere necesară pentru a preîntâmpina deteriorarea unor probe, falsificarea lor sau distrugerea, precum şi exercitarea de presiuni asupra unor funcţionari din primărie, care în virtutea statutului funcţiei de demnitate publica pe care o deţine învinuitul, a subordonarii fata de acesta, ar putea fi supuşi presiunilor”, se arată într-un comunicat al procurorilor anticorupţie de la Chişinău.