Conform legislației din România, intervențiile cardiovasculare care nu pot fi realizate în spitalele publice pot fi trimise în străinătate prin formularul E 112, însă, susțin specialiștii, în cazul în care aceeași intervenție poate fi realizată într-o unitate medicală privată statul nu decontează operația.
Astfel, pentru o intervenție chirugicală în domeniul cardiovascular, în România ar trebui să se deconteze unei clinici private 7.000 de euro, în timp ce în străinătate se plătesc între 37.000 și 40.000 de euro.
Potrivit datelor prezentate, România are o datorie de peste 300 de milioane de euro către clinicile din străinătate pentru cazurile rezolvate cu ajutorul formularului E 112.
Conform consilierului ministrului Sănătății, medicul Cătălin Cârstoveanu, în prezent, în România și în străinătate se pot opera 40% dintre copiii cu probleme cardiace din cei 900 care au nevoie.
Eric Arnaud-Crozat, medic chirurg cardiovascular la Spitalul Universitar din Grenoble, a spus că în Franța se cheltuiesc 500 de milioane de euro pentru chirurgia cardiovasculară și nu se fac diferențe între sistemul public și cel privat.