Chirurgii de la Spitalul „Marie Curie” au folosit cea mai nouă descoperire în tratamentul scoliozei

Chirurgii ortopezi de la Spitalul "Marie Curie" au efectuat cu succes 12 operaţii în cadrul unui studiu experimental în care au folosit un sistem care reprezintă cea mai nouă descoperire în tratamentul scoliozei la copii, a declarat profesorul doctor Gheorghe Burnei.
Iulian Tudor
12 nov. 2014, 19:23
Chirurgii de la Spitalul

Acest sistem costă mai puţin decât implantul pentru scolioză în care se pun 10-20 de şuruburi, o bară şi este foarte avantajoasă această metodă pentru că aceşti copii reuşesc a doua zi să se ridice din pat. Stau numai cinci zile în spital şi îşi reiau rapid activitatea. Corecţia coloanei se face în totalitate. Pe parcurs acest dispozitiv creşte odată cu creştere coloanei pentru că este unul telescopic şi astfel se reuşeşte să aibă şi efect în timp. Dispozitivul care are două puncte de inserţie are în centru o zonă concepută din punct de vedere tehnic care permite elongaţia coloanei vertebrale atât intraoperator cât şi odată cu creşterea copilului„, a spus profesorul doctor Gheorghe Burnei, potrivit Agerpres.

El a precizat că cele mai multe astfel de intervenţii au fost făcute în cadrul studiului în România.

Noi am făcut 12 intervenţii. Intervenţii de acest gen au fost făcute şi în Grecia, Polonia, Ungaria. Noi am făcut cel mai mare număr de intervenţii operatorii cu acest dispozitiv. Pe viitor vom colabora să introducem acest dispozitiv în practica medicală pentru cazurile cu scolioză care au aceste indicaţii. Adică între 15-17 ani şi care să aibă între 30-55% unghiul de formare a angulaţiei coloanei vertebrale. Adică angulaţia coloanei vertebrale să nu fie mai mare de 55%. Este un procedeu minim invaziv, cu un dispozitiv care se plasează uşor. Durata intervenţiei este minimă, sângerarea este la fel de minimă. Nu apar complicaţii. Noi îl aplicăm numai acolo unde există indicaţie„, a susţinut Burnei.

El a explicat că noua descoperire este recomandată în cazurile în care coloana are o curbură mai mică fără modificări structurale.

Este o contribuţie de cercetare a specialiştilor israelieni şi noi ne-am adus contribuţia în faza finală de tratament chirurgical. Autorităţile pot ajuta să introducă operaţiile cu acest dispozitiv în programul naţional, iar noi să putem achiziţiona acest dispozitiv pentru cazurile care au nevoie. Am avut avantajul că am fost printre primii care l-au folosit. Sângerări nu există. Intervenţia clasică dura ore în şir şi riscul era foarte mare. Complicaţii nu au existat până acum„, a ţinut să precizeze Gheorghe Burnei.

Profesorul doctor a spus că scolioza reprezintă o diformitate a coloanei vertebrale şi aceasta se constată la copii după ce ea depăşeşte 20% de grade.

Părinţii care sunt atenţi o pot descoperi încă de la această dimensiune. Dacă se descoperă la 20% este momentul optim pentru a purta un corset pentru a face kinetoterapie şi după aceea să se opereze. În scoliozele cu debut precoce cauzele sunt de ordin genetic. Ele apar la vârste sub 8 ani şi odată cu debutul lor ritmul de înrăutăţire este mult mai accentuat. În aceste cazuri diformităţile sunt mari. Pot să apară complicaţii extrem de grave, pot să decedeze din cauza unor infecţii intercurente„, a declarat Burnei.

El a precizat că Asociaţia Română a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri a gândit un program pentru realizarea unui screening şcolar şi preşcolar pentru a depista cazurile de scolioză.

Profesorul doctor a susţinut necesitatea înfiinţării de centre regionale de excelenţă în ortopedia oncologică subliniind că la nivelul ţări există specialiştii necesari.

Spynews
Iustina de la Insula iubirii, prima imagine cu fetița ei și a lui Cornel! Postarea cu care și-a înduioșat fanii / FOTO
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu, devastatoare în costum de baie, la 45 de ani! Cum a reacționat Valeriu Gheorghiță când a văzut pozele iubitei lui
Fanatik.ro
Singura țară din lume care are o clădire pe drapel. Nu mai există un alt steag la fel
Capital.ro
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a recunoscut: A plecat în altă parte…
Playtech.ro
ȘOC! Cum a ajuns să arate Theodor Stolojan. Imagini uimitoare cu fostul premier
DailyBusiness
Cea mai bună veste pentru românii cu credit la bancă! BNR anunță ce se întâmplă cu ratele
Adevarul
Abuzurile sexuale tolerate de statul român. Sociologul Gelu Duminică, revoltat de pedeapsa dată preotului Visarion Alexa
Spynews
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după percheziții. “Câtor studente le-ați zis să se dezbrace?” Sociologul: “Hai, măi, lăsați-mă! “
Spynews
Cele mai frumoase imagini de la botezul fiicei Laurei Cosoi! Ce nu s-a văzut până acum de la marele eveniment | FOTO
Evz.ro
Dan Nicorescu nu își schimbă năravurile. Omul de afaceri, alături de o altă doamnă, în Nordul Capitalei. Video
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Bomba anului! Ilie Năstase se 'călugăreşte'. Se retrage lângă mănăstire
Playsport.ro
ĂSTA e apartamentul INDECENT al lui Țiriac! E cât 10 terenuri de tenis și are pat cât o „garsonieră”, de 16 metri pătrați, tapițat cu piele de elefant
kanald.ro
La ce ore și în ce zile va fi difuzată emisiunea „Follow us!”, la Kanal D. Cum o puteți urmări live, online, pe kanald.ro
Capital.ro
Noi reguli pentru românii cu permise de conducere din afara UE. Cum se va obține un nou document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
Cristina Irimie, profesoară româncă, victimă a atacului armat din Georgia, SUA
MediaFlux
L-au ciuruit. DONALD TRUMP, mai sărac cu 163 milioane de dolari
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...