Chirurgii universitari din Timişoara susţin reluarea activităţii de transplant

Chirurgii universitari din Timișoara susțin că se impune reluarea activității de transplant din municipiu, cu atât mai mult cu cât la Spitalul Județean există o activitate de prelevare de organe suficient de susținută, rectorul UMF, prof.dr. Marius Raica, susținând că o strategie în acest sens ar putea fi pusă la punct în maximum doi ani.
Iulian Tudor
23 nov. 2016, 10:04
Chirurgii universitari din Timişoara susţin reluarea activităţii de transplant

Pacienții din zona de vest a țării așteaptă pe listele altor spitale din țară, iar unii decedează între timp. Primul care ar urma să fie reluat este transplantul renal, iar medicii de la Spitalul Județean susțin că specialiștii există și echipa este formată.

Vizavi de transplantul renal, noi suntem acum în plină procedură de renovare a Blocului operator pe secția de Urologie. Este un proiect care a început în urmă cu peste un an, banii (circa 1 milion de euro, n.r.) au fost alocați de Consiliul Județean Timiș și ne apropiem de finalizarea licitației la faza de secție. La etajul V, unde este secția de Urologie, vor fi și paturile de transplant renal. Noi sperăm să finalizăm licitația (pentru lucrări de modernizare a structurii și a infrastructurii, reabilitări și modernizare, n.r.) și să semnăm contractul până la sfârșitul acestui an. Zilele trecute am discutat cu colegi din Colegiul de la Urologie și am căzut de acord ca în momentul în care se semnează contractul și începe renovarea secției să începem și toate demersurile pentru obținerea acreditării (de transplant, n.r.), pentru că obținerea autorizației de transplant va fi o perioadă cel puțin la fel de dificilă ca și renovarea, construcția, modernizarea„, a declarat, pentru AGERPRES, conf. dr. Marius Craina, manager general al Spitalului Județean Timișoara.

Conform acestuia, „dacă lucrurile merg în continuare la fel ca și până acum, Timișoara va redeveni centru universitar în care se va realiza transplantul renal”.

Cel de-al doilea organ care se pregătește a fi (re)transplantat la Timișoara este ficatul. La Spitalul Municipal din Timișoara a existat un compartiment de transplant hepatic, dar care nu mai este funcțional de mai bine de un deceniu. Ultimele intervenții de „transplant hepatic” de aici s-au limitat la ”ciupirea” de țesut din ficat pentru biopsii și stabilirea exactă de diagnostice.

Pentru a porni acest transplant hepatic, baza materială nu este ceva extraordinar, ieșit din comun: o unitate de anestezie terapie intensivă (ATI) performantă, pe care o avem. Avem nevoie de ‘meseriași’, oameni care să fie antrenați în această activitate. Și avem nevoie de o echipă, chirurg și anestezist. Dacă vrei să meargă treaba înainte, trebuie să lași oameni după tine. În doi-trei ani am putea demara. Deocamdată nu suntem acreditați, dar și aici este o luptă cu ceilalți. Să începem cu transplantul de rinichi, care din punct de vedere tehnic este cel mai simplu. (…). Am avut pacienți care au decedat așteptând transplantul hepatic. (…). Când e totul pus la punct și este rutină, totul este facil, la fel ca la orice operație„, spune prof. univ. dr. Sorin Olariu, șeful Clinicii Chirurgie I a Spitalului Județean Timișoara.

Citeşte şi Voiculescu: Suspiciuni de cheltuire a banilor publici la Agenţia Naţională de Transplant şi la patru spitale. Vor fi sesizări penale

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, prof. dr. Marius Raica, susținător al reluării activității de transplant în spitalele din municipiu, a declarat pentru AGERPRES că atunci când s-a făcut primul transplant din România, la Timișoara, cu donor de la cadavru, în 1981, de către prof. Petru Drăgan, au fost anumite legi, dar acum există o Lege a transplantului.

Este normal să se recolteze organe prin Programul Național de Transplant, dar nu este normal să nu se facă în Timișoara transplantul. Eu consider că la ora actuală, colectivul care ar putea fi implicat în transplant a ajuns la un grad de activitate suficient de performant pentru a executa aceste manevre. Circuitele de transplant pot fi puse la punct în mai puțin de șase luni, dacă există dorință strategică și politică la nivel academic în acest sens. Și consider că echipa actuală de la Spitalul Județean poate realiza aceste transplanturi„, a afirmat prof. Marius Raica.

În privința transplantului pulmonar, care nu s-a efectuat niciodată la Timișoara, rectorul UMF susține că există doi specialiști pneumologi de la Pneumologie, respectiv cu orientare de medicină internă, care au fost pregătiți la Viena și care se pot pregăti în continuare pentru acest gen de intervenții.

Încă nu avem compartimentul bine dezvoltat de chirurgie toracică, adaptat acestei proceduri care este ceva mai complicată decât pentru alte tipuri de transplant, pe termen mediu„, a spus prof. Marius Raica.

Potrivit acestuia, o strategie de transplant ar putea fi pusă la punct în maximum doi ani. „Dacă ar depinde strict de UMF, aș spune un an, dar ținând cont de marja de eroare pe care trebuie să o acord întotdeauna Ministerului Sănătății, spun că cel târziu în doi ani„, a completat rectorul Raica.

În aceste zile a fost prezent la Timișoara prof. Giuliano Testa, medicul italian care a efectuat primul transplant de uter, în SUA, la o femeie care s-a născut fără acest organ, iar ginecologii timișoreni privesc în perspectivă și spre o astfel de manevră chirurgicală.

„Este o mare provocare transplantul uterin, pentru că ar ajuta un segment de femei pentru care ar fi poate unica soluție să poată avea cuplul copilul său. Ca și în cazul transplantul oricărui alt organ, și transplantul de uter, care s-a realizat în Europa, iar Testa l-a reușit în SUA, este într-adevăr de mare interes pentru partea ginecologică, pentru partea medicală. Ne gândim la acele femei la care este indicată histerectomia, femeile nu mai pot rămâne gravide, sunt femei tinere, iar cu ajutorul transplantului uterin pot rămâne însărcinate și pot naște propriul copil”, a declarat, pentru AGERPRES, managerul Spitalului Județean, Marius Craina, specializat în ginecologie.

La Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, programul de transplant cardiac a fost organizat din 1997, rezultatul fiind prima recoltare de cord pe plan local, cu intervenția de transplant realizată la Târgu Mureș, în ianuarie 2000, iar în luna mai a aceluiași an a fost efectuat la Timișoara primul și singurul transplant de cord, la un tânăr de 16 an. În prezent, programul de transplant este sistat.

În a doua jumătate a secolului trecut, dr. Vladimir Fluture, la Timișoara, a făcut parte dintr-o echipă care a efectuat primul transplant experimental de ficat.

Pionieratul transplantului renal în România îi aparține medicului timișorean Petru Drăgan, care a efectuat un transplant renal de la donator decedat, în 1981.

În anul 2001, prof. dr. Margit Șerban, de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, a efectuat primul transplant medular, iar în anul 2004, transplantul de celule stem a fost efectuat pentru prima dată, pentru o afecțiune a miocardului, la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, de către prof. dr. Ștefan Drăgulescu și prof. dr. Virgil Păunescu.

Citeşte şi Voiculescu: Am îndoieli că Spitalul Sfânta Maria a fost acreditat judicios pentru transplant. Primăria Capitalei să permită verificări

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy