Medicul chirurg Mircea Beuran a fost achitat definitiv de Curtea de Apel din București, care a respins apelul Direcției Naționale Anticorupție.
„Respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 233 din data de 17.11.2022, pronunţate de Tribunalul Giurgiu – Secţia penală, în dosarul nr. 9606/3/2020. Constata că inculpatul a fost reținut pe o perioadă de 24 ore, începând de la data de 13.02.2020, ora 20:00, până la data de 14.02.2020, ora 20:00 și arestat la domiciliu de la data de 14.02.2020 până la data de 12.03.2020. În temeiul art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea apelului rămân în sarcina statului. Definitivă“, au menționat judecătorii.
În primă instanță, Tribunalul Giurgiu l-a achitat pe Beuran. Libertatea a obținut motivarea deciziei, iar magistrații giurgiuveni au motivat că „orice îndoială operează în favoarea inculpatului”.
Potrivit deciziei din prima instanță, Mircea Beuran a fost achitat în baza art. 16, lit. a, din Codul de procedură penală, care prevede că „fapta nu există”.
Beuran fusese acuzat că a luat mită peste 10.000 euro de la un alt cadru medical pentru ca aceasta din urmă să fie angajată ca asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila.
Profesorul universitar a fost pus sub acuzare pentru luare de mită după un denunț petrecut la începutul lui 2020. Atunci, un cadru medical din București l-a reclamat că a primit, în 2018, 10.000 de euro mită în schimbul unui post de asistent universitar în cadrul UMF.
Mircea Beuran a fost trimis în judecată de DNA în aprilie 2020, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Bucureşti, apoi mutat la Giurgiu. Medicul invocase că mediatizarea excesivă ar putea „afecta aparenţa de imparţialitate a unei întregi instanţe”.
EXCLUSIV Mircea Beuran, după raziile din minivacanţa de 1 mai: „Drogul atacă organele vitale, dă palpitaţii, atac de cord, AVC, scade coeficientul de inteligenţă”
În 2018, conform procurorilor, Beuran era preşedinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, respectiv şef al disciplinei Chirurgie Generală în cadrul UMF.
Cum a motivat Tribunalul Giurgiu achitarea
„Orice îndoială operează în favoarea inculpatului”, a motivat Tribunalul Giurgiu. „Atunci când faptele și împrejurările rezultate din probele administrate nu pot conduce la stabilirea dincolo de orice dubiu rezonabil a comiterii unei anumite infracțiuni de către acuzat, instanța are obligația de a dispune așadar o soluție de achitare…”, au adăugat judecătorii giurgiuveni.
Victor Ciutacu: „Nu mi-a operat pe nimeni”
“De ce agati de Beuran? N-ai cum sa-l scoti. O sa se duca la puscarie pentru spaga, e probat ca la carte. Si tu o sa ramai cu tinicheaua atarnata de gat”.
Azi, doctorul, profesorul, omul Beuran a fost achitat definitiv. Fapta nu exista. Apelul DNA a fost respins ca neintemeiat.
Si acum raspunsul la intrebare: de-al dracu’ si de inimos ce sunt. Si necesara completare: nu mi-a operat pe nimeni!”, a scris Victor Ciutacu pe Facebook.
Jurnalistul a sous, în direct la România TV, că ”s-a întâmplat așa, un chirurg celebru a petrecut o noapte în arest, câteva luni în arest la domiciliu, i-a fost interzis dreptul de a profesa, a fost batjocorit și terfelit în opinia publică într-un dosar în care fapta nu există. Așa spun judecătorii, nu spune Ciutacu!”.