Chirtoacă a afirmat că numărul maidanezilor s-a micşorat după ce a ordonat eutanasierea câinilor fără stâpân, în 2010.
„Eu personal am pledat pentru menţinerea eutanasierii. Aţi văzut (…) la ce a dus cazul de la Bucureşti”, a declarat Chirtoacă, referindu-se la cazul copilului de patru ani, ucis de maidanezi la Bucureşti.
„Câinele, sterilizat sau nesterilizat, oricum muşcă. Mai ales, dacă vorbim de haite, alcătuite din animale sălbatice, nu din animale de companie. Viaţa şi sănătatea copiilor, a locuitorilor oraşului, sunt mai importante”, a subliniat el, în cadrul unei şedinţe a serviciilor şi subdiviziunilor Primăriei Chişinău, scrie Unimedia.md citată de Mediafax.
Totodată, proiectul de construcție a unui adăpost, iniţiat în 2010, stagnează din cauza lipsei de fonduri.
„Faptul că s-a acceptat la nivel de Primărie să se meargă pe calea eutanasierii a dus la stabilizarea situaţiei şi la micşorarea presiunii”, a apreciat primarul Chişinăului.
Iubitorii de animale intenţionează că organizeze pe 28 septembrie, la Chişinău, un marş pentru a apăra drepturile câinilor.
„Sunt şapte echipe, vor fi constituite încă două şi vom începe din nou raidurile prin sectoare. Am lucrat în ultima perioadă pe la şcoli şi grădiniţe, cât timp copiii erau în vacanţă”, a declarat Tudor Manev, directorul Regiei „Autosalubritate”, care se ocupă de colectarea deşeurilor şi capturarea câinilor fără adăpost.
Primăria municipiului Chişinău a început în 2010 o campanie de evacuare, sterilizare şi eutanasiere a câinilor vagabonzi. Dacă în termen de 10 zile maidanezii nu sunt revendicaţi de stăpâni, ei sunt eutanasiaţi. Potrivit autorităților, numărul câinilor fără stăpân care vagabondează pe străzile din Capitală, dar şi a cazurilor când oamenii sunt atacați este în scădere, informează Unimedia.md.