Chisturile ovariene: când trebuie să ne îngrijorăm

Chisturile ovariene se numără printre afecțiunile des diagnosticate în rândul femeilor. Nu doar că este indicat ca ele să fie depistate din timp, ci trebuie ținute sub control pentru a trata posibilele complicații.
Alina Costache
04 iul. 2018, 08:56
Chisturile ovariene: când trebuie să ne îngrijorăm

Ovulația, un fenomen natural în corpul oricărei femei fertile, este și una din cauzele formării chisturilor. Acesteia i se adaugă dezechilibrele hormonale. În general, chisturile sunt formaţiuni benigne nedureroase asemănătoare cu nişte săculeţi cu lichid, care dispar de la sine. La femeile cu vârste sub 35 de ani apar după ce ovulul este eliberat, când foliculul rămas în ovar se micșorează şi se umple cu lichid. Uneori, acestea se măresc, dau dureri și este nevoie să fie eliminate chirurgical. 

Când devin maligne

O mare parte din chisturile ovariene dispar fără a avea nevoie de un tratament, în câteva luni. În cazul în care unul sau mai multe se măresc și depășesc 2 cm, trebuie îndepărtate prin tratament medicamentos indicat de medicul ginecolog sau prin intervenție chirurgicală. De obicei, chisturile de dimensiuni mari își fac simțită prezența prin simptome precum senzaţie de greutate şi durere abdominală, balonare, dureri menstruale, constipație, sensibilitate a sânilor sau îngrășare fără explicație.

Primele semne ale complicațiilor

Atunci când manifestările se intensifică, este posibil ca un chist să se fi rupt și să sângereze. Primele semne sunt greața, durerea, amețelile, sângerările vaginale. O astfel de complicație poate fi prevenită dacă mergi anual la  un control ginecologic. Mai mult, 2 tipuri de chisturi pot evolua către cancer în anumite situații: chistul folicular în urma unui tratament pentru infertilitate și chistul luteal cauzat de dezechilibre hormonale. Acestea au nevoie de monitorizare dacă nu dispar în decurs de 3 luni.

Ce procedură se recomandă

Un control de rutină și o ecografie transvaginală permit depistarea din vreme a chisturilor care pot să devină problematice. Multe femei află că au chisturi abia în primele luni de sarcină. Acestea nu afectează sarcina sau nașterea, iar dacă sunt mari, pot fi îndepărtate prin tratament chirurgical, fără să influențeze negativ fătul.

În ce constă tratamentul

Un tratament nepotrivit crește riscul de mărire sau chiar de spargere a chisturilor, ceea ce provoacă dureri, tulburări de ciclu menstrual. Cele mai periculoase sunt cele mari, depistate târziu, pentru că pot duce la pierderea ovarului. În mod obișnuit, atunci când nu se resorb după 3 menstruaţii, medicul recomandă un tip de anticoncepţionale și antiinflamatoare pentru a reduce intensitatea durerilor.

Info: Chisturile mici care provoacă dureri pe o perioadă lungă de timp pot fi eliminate prin laparoscopie.

Conf. dr. Radu Vlădăreanu, medic ginecolog, Spitalul Elias, București

Tratamentul chirurgical în cazul chisturilor ovariene se instituie numai în cazul celor de dimensiuni mari, cu aspect anormal ecografic, care continuă să crească sau nu dispar după 2 sau 3 cicluri menstruale. Cea mai bună măsură de precauție ar fi ca, mai ales după instalarea menopauzei, în urma unui examen ginecologic, să fie extirpate toate chisturile existente.

Află care sunt cele mai bune remedii pentru chisturile ovariene AICI

Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Denisei, una din fetele ucise în Constanța. Tânăra a fost condusă pe ultimul drum | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Țara pe care e bine s-o eviți când mergi în vacanță. Deși mulți turiști o consideră spectaculoasă, “are multe orașe urâte, nu te simți în siguranță noaptea”
Capital.ro
Boala care te lasă fără permis. NU îți mai reînnoiește permisul de conducere
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ cu Simona Halep. S-a afișat public cu noul iubit? Nu se mai ascunde
DailyBusiness
Unde câștigi cel mai bine în Europa. Iată ce înseamnă un salariu bun
Adevarul
Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie. Ce nu trebuie să faci în această zi
Spynews
Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoare importantă pentru creștini pe 14 septembrie
Spynews
Ce a apărut pe cer, în Eforie Nord! Fenomenul care pe mulți i-a speriat: "Ne privește Dumnezeu" / FOTO
Evz.ro
Cumpărarea de vechime în muncă. Ce prevede noua lege a pensiilor
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
Cine sunt femeile implicate în accidentul în care a murit Andrei Piedemonte, pilotul de curse. Acestea se luptă între viață și moarte
Capital.ro
Bani dați înapoi din pensiile recalculate. Decizie pentru românii care au primit pensii prea mari
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Germania solicită amânarea directivei UE privind defrișările
MediaFlux
CASA de PENSII, ANUNȚ pentru PENSIONARI privind PROBLEMELE cu RECALCULAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...