„Exporturile şi producţia industrială au fost factori importanţi pentru creşterea economică de 2,2 puncte procentuale din primul trimestru. Noi când am elaborat bugetul de stat pe anul 2013, împreună cu evaluările făcute de FMI şi cu cele de la Comisia Europeană, am luat în calcul o creştere pesimistă de 1,6% întrucât ştiam că economia europeană nu are un nivel de creştere rezonabil, fiind de sub un punct procentual, iar economia românească depinde peste 70% de economia europeană. Noi am avut volumul exporturilor excedentar în primul trimestru, fapt care a avut o influenţă pozitivă şi care face ca pe întregul an creşterea economică a României să fie undeva la două puncte procentuale ţinând cont că şi producţia agricolă se anunţă a fi foarte bună în acest an”, a precizat Chiţoiu.
Acesta a subliniat că pe aceste estimări nu s-a luat în calcul deprecierea leului deoarece bugetul de stat a fost construit pe un curs de 4,5 lei.
„Noi am construit bugetul de stat pe un curs de 4,5 lei, iar politica de curs valutar este apanajul BNR. Guvernul nu poate influenţa cursul de schimb, iar cursul nu influenţează încasările din accize pentru că, în conformitate cu directiva europeană transpusă în Codul Fiscal din România, accizele se plătesc la un curs valabil din data 31 octombrie al anului anterior. Practic, accizele se calculează şi se plătesc în anul 2013 pe baza cursului anterior din octombrie”, a adăugat Chiţoiu.