„În ianuarie venim cu bugetul, facem analizele pe buget, vedem din măsurile anunţate care pot fi introduse. Dorim să putem introduce în acest buget cel puţin o măsură, dar cu condiţia consultării cu instituţiile financiare internaţionale, aşa cum a convenit şi guvernul dumneavostră (PDL- n.r.). Orice măsură trebuie să venim în compensare dacă avem influenţe negative. Poate că din analize nu va rezulta o influenţă negativă, poate va fi chiar o influenţă pozitivă”, a spus Chiţoiu la audierile de la comisiile reunite de buget-finanţe din Camera Deputaţiilor şi Senat.
El a arătat că ministerul va începe discuţii tehnice cu experţii FMI pe marginea proiectului de buget chiar înainte de sosirea delegaţiei misiunii de evaluare, programate pentru 10 ianuarie. Potrivit ministrului desemnat pentru Finanţe, proiectul de buget va fi definitivat împreună cu delegatţia FMI şi va fi depus în Parlament înainte de sfârşitul lunii ianuarie.
Anterior, Chiţoiu a afirmat că politica fiscală pentru următorii patru ani vizează creşterea veniturilor bugetare prin scăderea taxelor concomitent cu o îmbunătăţire a colectării.
În programul de guvernare au fost anunţate mai multe măsuri de reducere a fiscalităţii în perioada 2013-2016, cele mai importante fiind scăderea TVA de la 25% la 19%, reducerea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale şi trecerea de la cota unică de 16% la o cotă progresivă cu nivele de impozitare de 8%, 12% şi 16%.
Ministrul desemnat pentru Finanţe, Daniel Chiţoiu, şi-a propus să crească nivelul veniturilor bugetare până la 38-40% din PIB în 2016, de la 32% în prezent, prin reducerea taxelor, care să diminueze povara fiscală, şi o mai bună colectare, rezultată din restructurarea Fiscului.
„Avem în jur de 32% din PIB, în timp ce media UE e de 42-44%. Trebuie să luăm măsuri atât de natură administrativă, cât şi organizatorică (…) Sarcina fiscală din prezent, dacă ar fi plătită la termen şi în cuantumul legal, printr-o îmbunătăţire a colectării, poate să ne ducă la o colectare de 38-40%. Măsurile de reducere a fiscalităţii au rolul de a stimula încasările şi de a lărgi baza de impozitare”, a spus Chiţoiu, la audierile de la comisiile reunite de buget – finanţe din Parlament.
El a amintit că în programul de guvernare se stipulează reducerea TVA de la 24% la 19% până în 2016 şi scăderea CAS cu 5 puncte procentuale de la angajator.
Chiţoiu crede că restructurarea şi reorganizarea ANAF, precum şi simplificarea procedurilor de declarare şi plată vor reprezenta soluţia pentru creşterea veniturilor bugetare, absolut necesară pentru continuarea ajustării fiscale.
„Instituţiile de colectare au fost atacate şi prezentate în mass-media că nu-şi fac treaba şi, mai mult decât atât, că sunt în complicitate cu cei care fac evaziune şi de aceea nu cresc veniturile la buget. Mi-aş dori ca ANAF la finele mandatului, cu excepţia localelor, să devină o instituţie performantă cum sunt celelalte din Europa, la nivelul celor din Franţa, Germania sau Spania. Există în negociere un proiect de restructurare a ANAF împreună cu Banca Mondială, astfel încât să reuşim o colectare de 38-40% la nivelul anului 2016”, a mai afirmat Chiţoiu.