Chiţoiu: Încercăm să REDUCEM O TAXĂ din 2013, dar ne trebuie acordul FMI

Guvernul va încerca să opereze o reducere de taxă chiar începând de anul viitor, sub condiţia ca experţii FMI, BM şi CE să fie de acrod cu propunerea sau cu măsurile de compensare în cazul în care rezultă un efect negativ asupra bugetului, afirmă ministrul desemnat pentru Finanţe, Daniel Chiţoiu. În plus, Chiţoiu vrea creşterea veniturilor la 38-40% din PIB prin reducerea fiscalităţii şi colectare bună.
Romania TV
21 dec. 2012, 12:55
Chiţoiu: Încercăm să REDUCEM O TAXĂ din 2013, dar ne trebuie acordul FMI

În ianuarie venim cu bugetul, facem analizele pe buget, vedem din măsurile anunţate care pot fi introduse. Dorim să putem introduce în acest buget cel puţin o măsură, dar cu condiţia consultării cu instituţiile financiare internaţionale, aşa cum a convenit şi guvernul dumneavostră (PDL- n.r.). Orice măsură trebuie să venim în compensare dacă avem influenţe negative. Poate că din analize nu va rezulta o influenţă negativă, poate va fi chiar o influenţă pozitivă”, a spus Chiţoiu la audierile de la comisiile reunite de buget-finanţe din Camera Deputaţiilor şi Senat.

El a arătat că ministerul va începe discuţii tehnice cu experţii FMI pe marginea proiectului de buget chiar înainte de sosirea delegaţiei misiunii de evaluare, programate pentru 10 ianuarie. Potrivit ministrului desemnat pentru Finanţe, proiectul de buget va fi definitivat împreună cu delegatţia FMI şi va fi depus în Parlament înainte de sfârşitul lunii ianuarie.

Anterior, Chiţoiu a afirmat că politica fiscală pentru următorii patru ani vizează creşterea veniturilor bugetare prin scăderea taxelor concomitent cu o îmbunătăţire a colectării.

În programul de guvernare au fost anunţate mai multe măsuri de reducere a fiscalităţii în perioada 2013-2016, cele mai importante fiind scăderea TVA de la 25% la 19%, reducerea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale şi trecerea de la cota unică de 16% la o cotă progresivă cu nivele de impozitare de 8%, 12% şi 16%.

Ministrul desemnat pentru Finanţe, Daniel Chiţoiu, şi-a propus să crească nivelul veniturilor bugetare până la 38-40% din PIB în 2016, de la 32% în prezent, prin reducerea taxelor, care să diminueze povara fiscală, şi o mai bună colectare, rezultată din restructurarea Fiscului.

„Avem în jur de 32% din PIB, în timp ce media UE e de 42-44%. Trebuie să luăm măsuri atât de natură administrativă, cât şi organizatorică (…) Sarcina fiscală din prezent, dacă ar fi plătită la termen şi în cuantumul legal, printr-o îmbunătăţire a colectării, poate să ne ducă la o colectare de 38-40%. Măsurile de reducere a fiscalităţii au rolul de a stimula încasările şi de a lărgi baza de impozitare”, a spus Chiţoiu, la audierile de la comisiile reunite de buget – finanţe din Parlament.

El a amintit că în programul de guvernare se stipulează reducerea TVA de la 24% la 19% până în 2016 şi scăderea CAS cu 5 puncte procentuale de la angajator.

Chiţoiu crede că restructurarea şi reorganizarea ANAF, precum şi simplificarea procedurilor de declarare şi plată vor reprezenta soluţia pentru creşterea veniturilor bugetare, absolut necesară pentru continuarea ajustării fiscale.

„Instituţiile de colectare au fost atacate şi prezentate în mass-media că nu-şi fac treaba şi, mai mult decât atât, că sunt în complicitate cu cei care fac evaziune şi de aceea nu cresc veniturile la buget. Mi-aş dori ca ANAF la finele mandatului, cu excepţia localelor, să devină o instituţie performantă cum sunt celelalte din Europa, la nivelul celor din Franţa, Germania sau Spania. Există în negociere un proiect de restructurare a ANAF împreună cu Banca Mondială, astfel încât să reuşim o colectare de 38-40% la nivelul anului 2016”, a mai afirmat Chiţoiu.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Locul din Grecia unde turiștii sunt jefuiți pe bandă rulantă. Un român a pățit-o deja: ”Nu lăsați nimic la vedere”
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Meghan, atacată cu acid sau cu cuțitul, la Londra. Prințul Harry, scenariu incredibil
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Va fi noua ordine mondială! Viktor Orban, anunţ în România: Centrul dominant al lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Prăbușirea unui avion Su-34 în Volvograd și un elicopter Mi-28 în Kaluga au avut loc în acest weekend
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!