Daniel Chițoiu spune că, „indiferent de piedicile pe care încearcă să le pună Traian Băsescu acestui demers”, este sigur că „măsura reducerii CAS va produce efecte pozitive începând cu 1 octombrie 2014”, fiind „o măsură benefică pentru economie și perfect sustenabilă, în acest moment.”
„Traian Băsescu încearcă să blocheze atingerea unui obiectiv asumat de către USL în momentul intrării la guvernare. Trebuie întreprinse toate eforturile pentru ca de la 1 octombrie 2014 contribuțiile de asigurări sociale plătite de către angajator să fie reduse cu 5 procente.
Reducerea CAS-ului este o măsură promisă de USL, în 2012, în fața românilor și pe care am asumat-o și în cadrul programului de guvernare, adoptat de Parlament în decembrie 2012.
Reducerea contribuțiilor sociale este o măsură cu o puternică amprentă liberală, pe care am introdus-o în programul de guvernare al USL, în calitate de co-autor, alături de neimpozitarea profitului reinvestit. În perioada în care am condus Ministerul de Finanțe am susținut și promovat aceste măsuri, inclusiv în cadrul negocierilor cu instituțiile financiare internaționale și am convingerea că scăderea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator reprezintă o gură de oxigen pentru mediul de afaceri, cu un impact important în scoaterea la suprafață a unui număr semnificativ de locuri de muncă”, susţine Daniel Chiţoiu, într-un comunicat de presă.
Deputatul Daniel Chițoiu susține că USL a întreprins toate măsurile pentru a crea un context favorabil creșterii economice și creării de locuri de muncă, în contrapondere cu guvernele conduse de Emil Boc, a căror politică de stat a fost austeritatea și sărăcirea populației prin tăierea masivă a tuturor categoriilor de venit.
„Proiectul de reducere şi relaxare a fiscalităţii este perfect fezabil, iar invocarea motivului că ar fi o „gaură la buget„, aşa cum o prezintă adversarii măsurii de reducere a CAS-ului, este doar încă o dovadă a ipocriziei politice. Ne aducem aminte faptul că în campania pentru alegerile europarlamentare, cei care reclamă astăzi că prin reducerea CAS-ului s-ar produce „o gaură în bugetul statului”, cereau imperativ adoptarea unei astfel de măsuri, în vederea relaxării fiscale.
Doresc să precizez că în acest moment un astfel de demers este perfect sustenabil, fiind votat de către Parlamentul României în unanimitate.
Economia României este pe un trend crescător deja de luni bune, iar reforma ANAF și înființarea Direcției Antifraudă încep să dea roade, combaterea evaziunii fiscale și îmbunătățirea colectării veniturilor la bugetul de stat fiind deja o realitate care nu poate fi contestată. E suficient să privim statisticile și vom vedea că avem o producție industrială în creștere, costurile la care ne împrumutăm au scăzut drastic și avem un rating de țară îmbunătățit”, a mai precizat fostul ministru al Finanțelor.
Cu privire la beneficiile unei astfel de măsuri, deputatul PLR a menționat că „introducerea acestei măsuri va scoate la suprafaţă, din economia subterană, mii de locuri de muncă și va crea altele noi. Mai mult, vor crește investițiile ceea ce va ameliora, în același timp, inclusiv încasările bugetare.
O astfel de măsură poate contribui decisiv la dezvoltarea unui mediu de afaceri puternic și consolidat structural, la creșterea bunăstării și a nivelului de trai. Adoptarea acestei măsuri reprezintă o sursă de investiţii, dezvoltare şi capital de lucru pentru mediul de afaceri. Reducerea CAS a fost un demers pentru care noi, liberalii, am militat și ne-am luptat. În plus, adoptarea reducerii CAS este și o formă de respect față de votul românilor din 2012.”