„Avem 10 zile să reluăm negocierile pe toate cele zece contracte, apoi să trimitem o scrisoare la Fondul Monetar Internaţional. Deci nu mă implic eu direct, ci voi da mandat unei comisii din cadrul Hidroelectrica şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei să negocieze privind preţul, cantităţile şi durata”, a afirmat Chiţoiu.
Renegocierea acestor acorduri a fost cerută de FMI, iar Comisia Europeană a iniţiat cinci investigaţii. Fostul guvern Boc a început renegocierea acestor contracte la sfârşitul anului trecut, iar autorităţile au anunţat de mai multe ori că discuţiile sunt aproape de final.
Pe de altă parte, Chiţoiu a afirmat că Guvernul va decide dacă va relua vânzarea pe bursă a unui pachet de aproape 10% din participaţia deţinută la OMV Petrom după ce va face o analiză în funcţie de condiţiile din piaţă.
„Vom face o analiză. Vom decide şi în funcţie de condiţiile de pe piaţă”, a afirmat Chiţoiu, după ce a primit avizul comisiilor reunite din Camera Deputaţilor şi Senat pentru preluarea portfoliului Economiei.
Statul a încercat în luna iulie a anului trecut să vândă un pachet de 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP), însă oferta a eşuat deoarece cererea a fost sub pragul minim de la care operaţiunea putea fi încheiată cu succes. Oferta a fost intermediată de consorţiul format din banca rusă de investiţii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital şi EFG Securities.Renaissance, liderul consorţiului, a pus eşecul operaţiunii pe seama condiţiilor dificile de pe pieţele internaţionale şi agravarea lor pe parcursul ofertei. OMV Petrom este principalul producător de petrol şi gaze din România. Grupul austriac OMV a preluat în 2004 pachetul majoritar de acţiuni de la Petrom.
Totodată, Chiţoiu a arătat că preţurile gazelor naturale vor fi dereglementate în perioada 2013-2018.
Renunţarea la preţurile reglementate la electricitate şi gaze este cerută de FMI şi Comisia Europeană. În ceea ce priveşte preţurile la electricitate, procesul va începe în 2012 şi se va încheia la sfârşitul anului 2017. Tarifele plătite de populaţie sunt reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, din considerente de protecţie socială, dar Comisia Europeană şi FMI au cerut Guvernului să liberalizeze piaţa pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.