„În proiectul de lege al IMM-urilor, care eu sper ca în maxim o săptămână, zece zile, să-l promovăm în Guvern şi să-l aducem în Parlament, avem în vedere crearea acelor fonduri alimentate din fonduri europene pentru stimularea finanţării IMM”, a spus Chiţoiu, după o discuţie la sala grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor cu Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Chiţoiu a spus, totodată, că măsurile privind accesul la achiziţiile publice sau accesul pe piaţa internă a produselor româneşti sunt măsuri de natură legislativă şi de decizie politică pe care actualul Guvern şi le asumă şi le va implementa.
Vicepremierul a precizat că, în condiţiile în care POS CCE a fost supendat până săptămâna trecută, România nu a putut să absoarbă fonduri europene în acest an prin acest program operaţional şi că, în schimb, au fost alocate sume de bani sub formă de împrumuturi din trezoreria statului pentru achitarea parţială în contul fondurilor europene.
„Săptămâna trecută am alocat sub formă de împrumut din trezoreria statului 850 de milioane de lei pentru achitarea documentelor de plată la fondurile europene pe toate programele operaţionale. Sperăm ca până la sfârşitul anului gradul de absorbţie la fonduri europene POS CCE să crească substanţial”, a spus Chiţoiu.
El a adus în discuţie şi faptul că săptămâna trecută a fost aprobată OUG prin care se acordă garabnţii ale statului de 50% pentru împrumuturile de cinci milioane într-un plafon de două miliarde de lei.
„Urgenţa este de a asigura accesul la finanţare pentru IMM-uri. Guvernul a adoptat săptămâna trecută o Ordonanţă de Urgenţă prin care sprijinim IMM în sensul că le acordăm garanţii de 50% pentru împrumuturile luate pentru capital de lucru în limita unui plafon de cinci milioane de lei. Plafonul maxim alocat de ministrul Finanţelor Publice este de două miliarde lei prin fondul naţional de garantare a creditelor pentru IMM”, a spus Chiţoiu.