„De-a lungul anilor s-au indus teme false, cum este cea cu privire la Parlamentul unicameral. Nu există nicio ţară civilizată, democratică care nu are Parlament bicameral. Ceea ce s-a întâmplat în România pentru interese politice de conjunctură, în care cetăţenii au fost induşi în eroare şi nu li s-a explicat nu trebuie să se mai întâmple„, a susţinut Tudor Chiuariu.
Preşedintele Comisiei juridice din Senat a adăugat că este important să li se axplice tuturor aceste lucruri şi a arătat că săptămânile trecute a auzit teza că nu este bun Parlamentul bicameral pentru că unele legi trec prin adoptare tacită şi că „tipul acesta de regândire” trebuie să dispară din societatea românească.
„Procentul de legi trecute, în legislatura trecută, prin adoptare tacită la Senat este de numai 9%. Traian Băsescu ne spune că trebuie să schimbăm Constituţia într-un anumit mod din cauză că avem 9% legi adoptate tacit”, a spus Chiuariu.
El a mai arătat că revizuirea Constituţiei nu este doar o chestiune ce ţine de Parlament, de mediul politic, academic, ci este o chestiune care priveşte fiecare cetăţean.
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, al Avocatului Poporului, Ioan Muraru, a declarat, la dezbatere, că bicameralismul este cea mai potrivită soluţie pentru România, se înscrie în tradiţia românească şi aduce chibzuinţă în valoarea legii, reduce conflictul între Parlament şi Guvern.
Muraru, care a participat şi la revizuirea Constituţiei din 2003, a precizat că „unele retuşuri făcute în 2003 nu au fost reuşite” în delimitarea atribuţiilor celor două Camere ale Parlamentului şi a propus, pentru eficienţa Parlamentului, reducerea numărului de parlamentari.
El a spus că se poate avea în vedere un bicameralism diferenţiat, adică cu senatori aleşi pe judeţe, permiterea unui segment profesional: armata, cultele religioase, academic să-şi trimită direct senatori şi chiar preşedintele să aibă dreptul de a trimite senatori.
Muraru a propus şi ca judecătorii şi procurorii să fie aleşi prin concurs profesional.
Mai mulţi profesori în drept şi-au expus opinia cu privire la revizuirea Constituţiei, unul dintre ei propunând, pentru stoparea traseismului, ca parlamentarii care, în legislatura anterioară, au părăsit grupul politic care i-au propus, susţinut în alegeri sau au desfăşurat activitatea în afara acestui grup, să poată candida la viitoarele alegeri numai ca independenţi.
Parlamentarii PSD Florin Iordache şi Ion Chelaru, care au condus această dezbatere împreună cu Alexandru Cumpănaşu, au precizat că toate opiniile rezultate din această discuţie vor fi supuse atenţiei la revizuirea Constituţiei. Iordache a arătat că revizuirea Constituţiei este un examen deosebit de dificil aflat în faţa PSD, a USL, care au responsabilitatea de a veni cu „un proiect coerent, armonizat, eficient”.