Chivotul Legământului este considerat de mulți cercetători ca fiind cea mai importantă relicvă biblică a umanității, întrucât adăpostește cele 10 tăblițe pe care Moise a scris poruncile primite la de la Divinitate pe muntele Sinai, dar și pentru că este un obiect care a marcat momente emblematice în istorie.
Geneza acestui artefact poate fi identificată acum 3000 de ani când israeliții, în timp ce ședeau pe muntele Sinai, după fuga din Egipt, au decis construirea unui cufăr sacru unde să adăpostească cea mai de preț învățătură a culturii lor, printre care se afla desigur și cele 10 tăblițe din lemn pe care Moise a însemnat cele 10 porunci.
Relicva Chivotul Legământului are o poveste pe cât de controversataă, pe atât de fascinantă. Există două pasaje în Vechiul Testament în care este relatat modul în care acest artefact a fost construit, fapt ce i-a intrigat pe arheologi și istoriografi.
Cea mai cunoscută versiune despre crearea Chivotului se regăsește în Cartea Exodului, unde monumentul sacru este descris în detaliu, o imagine pe care se bazează majoritatea reprezentărilor din ziua de azi.
Chivotul Legământului ar fi confecționat din lemn de salcâm și poleit cu aur în exterior și interior. Obiectul biblic a avea o lungime de doi coţi şi jumătate, puțin peste un metru, iar lățimea ar fi de un cot și jumătate, aproximativ 70 de centimetri. Cufărul sfânt ar dispune de câte un inel de aur în cele patru colțuri, iar doi heruvimi din aur tronează pe Capacul Ispășirii.
„Să faci şi doi heruvimi din aur bătut, la cele două capete ale Capacului Ispăşirii. Heruvimii să fie cu aripile întinse deasupra, umbrind astfel Capacul Ispăşirii cu aripile lor. Ei să stea faţă în faţă; feţele heruvimilor să fie întoarse înspre Capacul Ispăşirii. Să pui Capacul Ispăşirii deasupra Chivotului, iar în Chivot să pui Mărturia pe care ţi-o voi da.”, este precizat în documentul biblic.
Potrivit Bibliei ebraice, Chivotul Legământului ar fi fost plasat într-un altar mobil cunoscut sub numele de tabernacol. O cortină care împiedica oamenii să vadă Chivotul Legământului era instalată în tabernacol, iar în fața cortinei se află un altar pe care ardea tămâie. Tămâia ar fi fost confecționată din rășină și trebuia să fie arsă de Aaron, fratele lui Moise, și de fiii săi dimineața și apusul soarelui.
Potrivit Vechiului Testament, un om pe nume Bezalel a fost ales de Dumnezeu pentru a construi Chivotul Legământului precum și mobilierul situat în tabernacol.
„L-am umplut cu Duhul lui Dumnezeu, cu înțelepciune, cu înțelegere, cu cunoaștere și cu tot felul de abilități – pentru a face desene artistice pentru lucrul în aur, argint și bronz, pentru a tăia și a pune pietre, pentru a lucra în lemn, și să se angajeze în tot felul de meșteșuguri „, se precizează în textele sacre.
În timpul domniei regelui Solomon, Primul Templu, care este cel mai sfânt loc al iudaismului, a fost construit la Ierusalim, iar Chivotul Legământului a fost așezat într-un sanctuar din interior acoperit cu aur.
Chivotului i-au fost atribuite câteva dintre miracolele Vechiului Testament. Se spune că a eliminat impedimentele și animalele periculoase din calea israeliților în timpul Exodului. Când israeliții au trecut râul Iordan în Țara Făgăduinței, Biblia spune că râul a încetat să curgă în momentul în care purtătorii Chivotului au pășit pe tărâmul sfânt.
Se crede că atunci când israeliții au asediat Ierihonul, au purtat Chivotul în jurul orașului timp de o săptămână, suflând în trâmbițe până în ziua a șaptea când zidurile au căzut, permițând cucerirea ușoară.
În 597 și 586 î.Hr., Imperiul Babilonian i-a cucerit pe israeliți, iar Chivotul, la vremea respectivă depozitat în Templul din Ierusalim, a dispărut din istorie. Dacă a fost distrus, capturat sau ascuns, nimeni nu știe, relatează nationalgeographic.com.
În Cartea Deuteronomului este menționată construirea unui Chivot al Legământului ce arată mult mai modest. Cartea spune că la un moment dat israelienii se închinau unui vițel de aur în locul lui Dumnezeu, iar Moise a fost atât de înfuriat încât a spart tăblițele de piatră gravate cu cele Zece Porunci. Din porunca Divinității, Moise a creat noi tăblițe gravate cu cele Zece Porunci precum și o arcă de lemn în care să fie așezate.
„Sculptați două tăblițe de piatră ca primele și veniți la mine pe munte. De asemenea, faceți un chivot de lemn. Voi scrie pe tăblițe cuvintele care erau pe primele tăblițe, pe care le-ați rupt. Apoi trebuie să le puneți în chivot. Eu [Moise] am făcut chivotul din lemn de salcâm și am cioplit două tăblițe de piatră ca primele și am urcat pe munte cu cele două tăblițe în mâini. Domnul a scris pe aceste tăblițe ceea ce scrisese mai înainte , Cele Zece Porunci”, stă scris în Deuteronom.
Este posibil să existe mai multe chivoturi care să fi fost folosite în același timp sau în momente diferite ale istoriei, în funcție de context.
„Înainte ca toate afacerile cultice ale israeliților să se concentreze exclusiv în capitala Ierusalimului, au existat chivoturi, construite în maniere diferite, răpândite în varii regiuni de cult”, a spus Tudor Parfitt, profesor de religie la Florida International University.
Nu se știe ce s-a întâmplat cu Chivotul Legământului după ce Templul lui Solomon a fost distrus de babilonieni. Conform Cartii Macabeilor, Chivotul a fost ascuns într-o peșteră de pe Muntele Nebo de profetul Ieremia care a spus că acest „loc va rămâne necunoscut până când Dumnezeu își va aduna din nou poporul și va arăta mila Lui”.
O altă poveste spune cum artefactul a fost adus în Etiopia și se află acum la Biserica Maicii Domnului Sion din Axum. Se presupune că numai Gardianul Chivotului i se permite să vadă această relicvă. Cu toate acestea, potrivit unor surse, un cărturar pe nume Edward Ullendorff a văzut Chivotul în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a constatat că nu era obiectul biblic original, notează livescience.com.
Până în ziua de azi Chivotul Legământului se încăpățâneză să rămână ascuns de privirile oamenilor, așa cum a a fost inițial menit în textele divine din Vechiul Testament, iar diferența dintre legendă și realitate reprezintă o mărturie a credinței în sine.