ANM a emis ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 28 septembrie, ora 18 – 29 septembrie, ora 10 de instabilitate atmosferică, averse însemnate cantitativ pentru Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei, local la munte.
”În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50…60 km/h. Izolat vor fi vijelii și va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp”, a transmis ANM.
Totodată, ANM a emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 29 septembrie, ora 10 – 30 septembrie, ora 22 de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului.
”În intervalul menționat, aversele se vor extinde în toată țara, dinspre vest către est. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și local de peste 50 l/mp.
Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h.
Vremea se va răci accentuat în toată țara. La munte, la altitudini în general de peste 1700 m și cu precădere în Carpații Orientali, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare”, a mai informat ANM.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 10 – 30 septembrie, ora 12
Fenomene vizate: ploi torențiale și abundente
Zone afectate: nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, Carpații Meridionali și Orientali
În intervalul menționat, în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum și în Carpații Meridionali și Orientali, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…90 l/mp și izolat de peste 100 l/mp, potrivit ANM.
Citește și: Prognoza meteo octombrie 2024. După valul polar din weekend, un anticiclon aduce vreme frumoasă
PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI
Prognoză Meteorologică pentru Intervalul 28.09.2024 Ora 18:00 – 29.09.2024 Ora 10:00
Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 14…16 grade. Spre sfârșitul intervalului vor fi condiții de ceață.
Prognoză Meteorologică pentru Intervalul 29.09.2024 Ora 10:00 – 30.09.2024 Ora 09:00
Vremea se va răci semnificativ și va deveni instabilă. Cerul va fi noros, iar în a doua parte a zilei și noaptea vor fi averse torențiale și descărcări electrice. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp și posibil de peste 70 l/mp. Vântul va sufla în general moderat cu viteze la rafală de 40…55 km/h. Temperatura maximă va fi de 24…25 de grade, iar cea minimă de 10…11 grade.
Prognoză Meteorologică pentru Intervalul 30.09.2024 Ora 09:00 – 30.10.2024 Ora 22:00
Vremea va continua să se răcească semnificativ. Cerul va fi mai mult noros, iar pe parcursul zilei temporar va ploua. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade.
Ședință de urgență pentru viitura de pe Dunăre. Ministrul Mediului: „Ne aşteptăm ca duminică să fie ziua cea mai grea. Suntem în alertă”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a convocat o şedinţă extraordinară a Consiliului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă pentru vineri. „Suntem în alertă”, a declarat Fechet, subliniind gravitatea situaţiei create de ciclonul Ashley, care ameninţă să provoace inundaţii semnificative în întreaga ţară.
”Cele mai mari cantităţi, de 60-80 de litri pe metru pătrat, posibil peste 90 de litri pe metru pătrat, le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Cu siguranţă, mâine dimineaţă, în funcţie de ultimele informaţii, vom interveni conform datelor, astfel încât dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare în ultimele 24 de ore, valori de peste 100 de litri pe metru pătrat, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de Cod roşu de tip nowcasting, fie un Cod roşu de la început dacă aria în care anticipăm aceste cantităţi este una destul de extinsă şi mă refer aici la zone din Oltenia şi Muntenia în mod deosebit şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură”, a transmis directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.