În ultimele zile, s-a creat o adevărată isterie mediatică privind Ciclonul Ashley, lucru datorat, probabil, condițiilor extreme care au dus la fenomenele care au afectat județul Galați. Alertele meteo arată că nu este vorba despre un fenomen neobișnuit și agresiv, ci despre ceva normal.
Specialistul vorbește despre faptul că nu există un ciclon în adevăratul sens al cuvântului, însă recunoaște că situația este atipică pentru luna septembrie.
„În primul rând, nu vorbim de un ciclon cu caracteristici clasice, în care să avem valori foarte mici ale presiunii atmosferice în centrul său. De aceea e greu de digerat ideea mediatică ce trimite la „ciclonul care ne lovește”, deoarece această formulare ar fi valabilă în cazul în care un ciclon cu presiuni atmosferice foarte reduse ar traversa cu centrul său România, ceea ce evident nu este cazul.”, a declarat Sfîcă.
Citește și : Milioane de români folosesc apă de ploaie sau din fântâni. Doar 77% din populația României este racordată la apă
El consideră că informațiile care apar în presă riscă să decredibilizeze atât profesia de meteorolog, cât și meteorologia ca știință în percepția publică, așa că a simțit nevoia să facă anumite clarificări.
„În primul rând, la o căutare pe google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească, Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți.”, a precizat conferențiarul.
Lucian Sfîcă liniștește populația și mai precizează că, în acest moment, răcirea bruscă a vremii este normală, fiind un efect al toamnei, astfel că această răcire nu poate să fie o surpriză.
Citește și : Marcel Ciolacu, după Comandamentul pentru situații de urgență: Rămânem în alertă și în următoarele ore VIDEO
Da, vom avea de a face începând de mâine cu o răcire considerabilă a vremii, chiar impresionantă, dar asta mai ales pentru că plecăm de la valori excepțional de ridicate de temperatură în momentul de față. De altfel, maximele care în câteva zile ale săptămânii viitoare e posibil să nu treacă de 15C sunt cam la fel de apropiate de normalitatea termică a unui sfârșit de septembrie pe cât au fost și maximele ce au cochetat cu pragul de 30C în ultimele zile.”, a mai menționat Sfîcă.
„Mai mult, fiind sfârșitul lunii septembrie, răcirile masive în condiții de circulație polară, nord-vestică, reprezintă un mecanism meteorologic clasic prin care scad temperaturile pe parcursul toamnei, așadar această răcire nu poate fi o surpriză majoră pentru nimeni rațonal.”, își încheie acesta explicațiile.