Ciclonul Ashley urmează să lovească Anglia şi Irlanda, în timp ce vremea se va răci considerabil în România. Un anticiclon a acoperit zilele trecute toată jumătatea estică a Europei, iar în weekend centrul său se va apropia tot mai mult de țara noastră. Acest lucru va conduce la o vreme calmă, dar rece pentru această perioadă a anului, îndeosebi în estul României.
Chiar dacă vineri la prânz vor fi între 12 și 19°C, temperatura va scădea rapid după asfințit, iar minimele nocturne vor atinge sau vor coborî sub pragul de îngheț în majoritatea văilor și depresiunilor din Moldova, Transilvania și vestul Maramureșului. Pe alocuri, va fi brumă și în sudul țării, în unele văi din zona subcarpatică a Olteniei și Munteniei.
Prognoza meteo lunară. Scad temperaturile, slăbirea vortexului polar poate aduce o iarnă timpurie
După o noapte rece, sâmbătă ne vom bucura de Soare în majoritatea regiunilor, deși în unele zone din sud și est vor fi și intervale mai înnorate. La prânz, temperaturile vor fi cuprinse între 10°C în nordul Moldovei și 16 – 17°C în Banat și sudul Crișanei.
De asemenea, circulația estică a aerului va determina și unele intensificări ale vântului în sudul Banatului, cu rafale de 60 – 80 km/h.
În noaptea dintre sâmbătă și duminică, mercurul din termometre va scădea sub 0°C pe areale extinse din nordul, centrul și nord-estul țării și chiar sub -5°C în unele zone depresionare.
În vest și sud vor fi, în general, între 0 și 8°C, dar riscul de brumă și îngheț va fi prezent și în aceste regiuni, de exemplu în estul Crișanei, în zona subcarpatică a Olteniei și Munteniei și chiar și în unele părți ale Câmpiei Române.
Ciclonul Ashley urmează să lovească Regatul Unit și Irlanda în acest weekend. A fost emis un cod portocaliu de vânt puternic și ploi, scrie Sky News. Specialiștii vorbesc despre o „bombă meteo”.
Met Eireann, serviciul meteorologic din Irlanda, a denumit această furtună „Ashley”, vineri, după ce biroul meteorologic din Marea Britanie a anunțat că un sistem de joasă presiune se va dezvolta „exploziv” deasupra Atlanticului.
Furtuna Ashley va aduce vânturi puternice de până la 130 km/h și ploi torențiale, cu un cod portocaliu de vreme severă valabil pentru părți din nordul și vestul Scoției de duminică, ora 9 dimineața, până la miezul nopții
„Cod galben de vânt pentru Irlanda de Nord, mare parte din Scoția, vestul Țării Galilor și nord-vestul Angliei, valabil de duminică până luni”, au transmis meteorologii.
Înainte de furtună, sudul Angliei a fost acoperit de ceață vineri dimineață, multe persoane trezindu-se în condiții de vizibilitate redusă.
Ashley este prima furtună a sezonului 2024/25, după ce în ultimele săptămâni Statele Unite au fost afectate de mai multe uragane succesive. Furtuna se va forma vineri, în apropierea coastei Canadei, dar există încă incertitudini privind impactul ei. Cel mai probabil, va lovi mai întâi Irlanda înainte de a ajunge în Marea Britanie.
Cataclismul climatic se va intensifica rapid în acest weekend, trecând la nord de Scoția duminică seara. Deși Anglia și Țara Galilor vor experimenta vreme ploioasă și cu vânt, cele mai severe condiții vor fi mai la nord și la vest.
Serviciile meteorologice din Regatul Unit și Irlanda au emis deja mai multe avertismente meteo, cu risc de vânturi puternice sau chiar furtuni violente pentru Irlanda, Irlanda de Nord, Scoția, Cumbria și vestul Țării Galilor, duminică.
Se estimează că vestul Scoției va fi cel mai afectat, cu un cod portocaliu de rafale de vânt de până la 130 km/h în zonele expuse. Vânturile puternice, combinate cu mareele înalte de primăvară, ar putea provoca inundații în zonele de coastă.
În acest moment, Furtuna Ashley s-a format în Atlantic, dar este de așteptat să se intensifice rapid sâmbătă noapte, interacționând cu un curent de aer foarte puternic și trecând printr-un proces numit ciclogeneză explozivă (când presiunea centrală scade cu cel puțin 24 de milibari în 24 de ore), fenomen cunoscut și ca „bombă meteo”.
Prpgnoza meteo lunară. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Temperaturile vor fi mai coborâte decât cele specifice în următoarele două săptămâni, în timp ce mediile valorilor termice vor fi uşor peste cele specifice în săptămâna 11-18 noiembrie, se arată în prognoza publicată vineri de ANM.
Săptămâna 21.10.2024 – 28.10.2024
Valorile termice vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării.
Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii ţări.
Săptămâna 28.10.2024 – 04.11.2024
Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.
Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare în regiunile extracarpatice, dar şi local deficitare în nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
Săptămâna 04.11.2024 – 11.11.2024
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.
Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.
Săptămâna 11.11.2024 – 18.11.2024
Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.