Un ciclon a lăsat ninsori abundente din Franța până în România. În unele zone de pe continent, de zeci de ani nu a mai nins atât de mult în luna noiembrie.
De joi până vineri, 21-22 noiembrie, depresiunea atmosferică Caetano a traversat Europa de la vest la est pe o traiectorie neobișnuit de sudică, aducând ploi, ninsori și vânt puternic în multe țări europene.
Recorduri de zăpadă în Elveția
În Elveția s-au stabilit noi recorduri ale grosimii stratului de zăpadă în luna noiembrie. Cel mai mare strat din zonele joase a fost la Lucerna, unde s-au măsurat 42 cm de zăpadă proaspătă vineri dimineață.
Prognoza meteo: se schimbă vremea! Actualizare de la ANM
La Basel, grosimea zăpezii a atins 27 cm, aproape de două ori mai mult decât recordul anterior, de 14 cm, care fusese stabilit pe 16 noiembrie 1951. Și în alte orașe elvețiene, precum Hallau sau Délemont, nu a mai fost niciodată atât de mult zăpadă în noiembrie de la începutul măsurătorilor.
Franța: zăpadă în Paris și autostrăzi blocate
Nordul și centrul Franței au fost, de asemenea, afectate de căderile timpurii de zăpadă. Peste 2.500 de camioane și multe alte autovehicule au rămas blocate din cauza ninsorilor abundente. Unii oameni au rămas blocați pe autostrada A28 timp de aproape opt ore.
Ninsorile au cuprins mai multe regiuni, din Normandia până în Alsacia. Câțiva centimetri de zăpadă au căzut chiar și în Paris, iar pe dealurile din jurul orașului s-au depus până la 25 cm.
Regiunea alpină a primit cantități mari de zăpadă, dar zăpada a coborât până la altitudini de 300 – 350 de metri în nordul Italiei, în Piemont și Lombardia. De asemenea, a nins și în unele părți ale Germaniei și Austriei.
Ciclonul a afectat și România, aducând o vreme agitată pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă În nordul țării s-a așternut un strat de zăpadă încă de la primele ore ale zilei, grosimea acestuia atingând 10 – 15 cm în unele zone din Maramureș și nordul Transilvaniei.
Alte regiuni au avut parte de precipitații sub toate formele, inclusiv ploi înghețate cu depunere de polei, dar și vânt puternic. Rafala maximă a atins 101 km/h la Reșița, dar viteze de peste 70 – 80 km/h s-au înregistrat și în alte orașe aflate la altitudini mici, mai ales în Banat, Dobrogea, sudul Transilvaniei și centrul Moldovei.
Între timp, zonele înalte de munte au avut parte de condiții extreme de iarnă, cu ninsoare abundentă, rafale de peste 140 km/h, viscol deosebit de puternic și vizibilitate zero.
Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a prezentat prognoza meteo pentru duminică, 24 noiembrie.
„Pe parcursul zilei de duminmică ne aşteptăm ca atât din punctul de vedere al ariei precipitaţiilor dar mai ales al intensificărilor de vânt să vedem o scădere a acestora în intensitate. Doar din punct de vedere termic mâine va fi o vreme frumoasă, mai rece dimineaţa – pentru că mâine ne aşteptăm la valori de minus 11 grade în zonele depresionare din estul Transilvaniei, până la 0 – 1 grad pe litoral. Este posibil ca în zonele mai joase din Transilvania să consemnăm şi ceaţă.
În Capitală vom înregistra o minimă în jurul a minus cinci, minus două grade, însă maxima zilei de mâine şi în Bucureşti va fi cuprinsă între 6-8 grade, aşa cum la scara întregii ţări, mâine, ne aşteptăm la nivelul maximelor la un ecart între 1, până la 10 grade”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, într-o intervenţie la România TV.
Furtuna Bert loveşte Regatul Unit: Coduri portocalii şi perturbări masive
Potrivit Bloomberg, Furtuna Bert a lovit Regatul Unit cu vânturi violente, ploi torenţiale şi ninsori abundente, provocând coduriportocalii pentru risc major de siguranţă în mai multe regiuni. Autorităţile au emis alerte de „risc pentru viaţă şi bunuri,” în special în Scoţia şi nordul Angliei, unde se aşteaptă condiţii severe de viscol şi acumulări semnificative de zăpadă.
Transportul a fost grav perturbat, cu mai multe drumuri şi rute de tren închise. Companiile feroviare au anulat curse şi au îndemnat pasagerii să evite călătoriile în zonele afectate. De asemenea, mai multe companii de feribot au suspendat temporar serviciile din cauza condiţiilor meteorologice periculoase.
În Yorkshire şi nord-estul Angliei, zăpada a blocat drumurile şi a dus la izolare în unele comunităţi rurale. În Scoţia, avertismentele portocalii au adus ninsori masive în zonele de munte, în timp ce autorităţile au impus restricţii de viteză pe liniile feroviare pentru a preveni accidentele.
Meteorologii avertizează că furtuna va continua să aibă impact până la sfârşitul weekendului, cu vânturi de peste 200 kilometri pe oră pe coasta sudică şi ploi masive în Ţara Galilor şi sud-vestul Angliei. În plus, topirea rapidă a zăpezii ar putea genera condiţii periculoase în unele regiuni afectate de furtună.
Meteorologii au publicat estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de ajun aduce temperaturi normale pentru această perioadă.
Meteo Săptămâna 25 noiembrie – 2 decembrie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile estice, sud-estice şi centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi local deficitar în zonele montane, iar în rest se va situa în jurul celui specific pentru acest interval.
Meteo Săptămâna 2 – 9 decembrie
Temperaturile medii se vor situa sub cele specifice pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile centrale şi în extremitatea de sud-est a teritoriului. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile.
Meteo Săptămâna 9 – 16 decembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi uşor deficitar, local, în regiunile centrale, sudice şi estice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.
Meteo Săptămâna 16 – 23 decembrie
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.