Ciclonul polar aduce iarna mai devreme, s-a reunit Comitetul de urgenţă. Elena Mateescu şi Florinela Georgescu de la ANM anunţă weekend cu plapumă VIDEO

Este iarnă în toată regula în mai multe țări din Europa, unde în zonele înalte a nins și s-a depus strat consistent de zăpadă.
Filip Stan
13 sept. 2024, 20:31
Ciclonul polar aduce iarna mai devreme, s-a reunit Comitetul de urgenţă. Elena Mateescu şi Florinela Georgescu de la ANM anunţă weekend cu plapumă VIDEO

Temperaturile scad brusc în toată țara, iar meteorologii ANM anunță că în zilele următoare, la altitudini de peste 1500-2.000 m, vor fi ninsori abundente, dar și cantități istorice de precipitații în mai multe zone din Europa. Nici țara noastră nu scapă de fenomenele meteo extreme. ANM a emis cod portocaliu și galben de furtuni și de ploi, iar la munte precipitaţii mixte şi chiar zăpadă.

Prognoza meteo. Lapoviţă şi ninsoare în weekend, episod de iarnă după vremea de vară din septembrie

Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat la ce trebuie să ne așteptăm în perioada următoare din punct de vedere al vremii.  Potrivit acesteia, este foarte probabil ca ciclonul islandez, care a făcut ravagii în Europa, să aducă lapoviță și în țara noastră.

”Și în zona țării noastre, la acest moment, există o probabilitate foarte ridicată să avem precipitații mixte, eventual pe crestele montane înalte, la altitudini foarte mari. În aria județelor avertizate de cod portocaliu, cele nouă județe din partea de est a țării, cantitățile se vor situa la valori între 40-60l/m² izolat peste 70-80l/m², în condițiile în care media climatologică a unei luni septembrie în țara noastră se situează între 50-55l/m². Dacă astăzi mai contăm pe valori de 30…31°, inclusiv în Capitală, deci în partea de sud-est a țării, deja în vest vorbim de valori de cel mult 18…20°. De mâine însă, răcirea va fi semnificativă, mai ales în regiunile intracarpatice, unde vom conta pe maxime doar între 8 până la 12°”, a explicat Elena Mateescu (ANM).

Ploile vor cuprinde cea mai mare parte a teritoriului, a declarat şi directoarea executivă a ANM, Florinela Georgescu.  Întrebată la ce să ne așteptăm, directoarea executivă a ANM a spus: „Trebuie să ne așteptăm, în primul rând, la o perioadă cu mai multe precipitații. Ploi pe arii extinse vor începe în această după-amiază, în partea de vest a țării, se vor extinde apoi, vor cuprinde cea mai mare parte a teritoriului, iar până mâine seară estimăm că în urma acestor ploi, care în multe situații vor avea caracter torențial, se vor aduna cantități mai importante de apă, în special în zona Moldovei, în Carpații Orientali și Meridionali, pe arii restrânse chiar și în restul teritoriului”.

„Pentru că vineri va fi destul de cald în mare parte a țării, aceste ploi vor fi asociate și cu fenomene de instabilitate atmosferică, adică descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului. Este foarte posibil ca în urma acestor averse, cum spuneam, importante cantitativ, să existe și efecte de natură hidrografică, adică inundații rapide sau condiții pentru inundații rapide, în special în zonele pe care le anticipăm acum că vor fi mai afectate, adică zonele de deal și de munte și Moldova”, a adăugat Florinela Georgescu.

„Sigur, în spatele acestui front foarte activ, care ne traversează țara, vremea se va răci. Scăderea de temperatură pentru ziua de mâine va fi una importantă, mai ales în regiunile vestice, nord-vestice ale țării, unde probabil maximele mâine nu vor pleca de la valori mai mari de 14-16 grade, și cele mai ridicate temperaturi în partea sud-est a țării, sâmbătă, spre 24-25 de grade, după ce astăzi așteptăm temperaturi la nivelul țării între 23 și 31 de grade”, a mai spus Florinela Georgescu.
Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă, convocat la Ministerul Mediului, în urma avertizărilor cod galben şi portocaliu transmise de ANM dar şi a avertizării hidrologice emise de INHGA

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat, vineri, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN şi COD PORTOCALIU transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), dar şi a avertizării hidrologice realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Potop în weekend, ANM a emis COD PORTOCALIU de ploi torenţiale, rafale de vânt şi descărcări electrice HARTA

Şedinţa extraordinară a C.M.S.U a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN şi COD PORTOCALIU transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), dar şi a avertizării hidrologice realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), anunţă Ministerul Mediului.

Potrivit specialiştilor, în zilele următoare, vremea va fi instabilă, mai ales în regiunile din estul si sudul ţării, fiind asteptate şi averse torenţiale şi importante cantitativ.

În urma avertizărilor meteorologice şi hidrologice emise de ANM şi INHGA, ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, a dispus ca Sistemele de Gospodărire a Apelor şi Administraţiile Bazinale de Apă să fie pregătite pentru intervenţie imediată, arată ministerul.

”Angajaţii de la Apele Române din teritoriu trebuie să fie pregătiţi pentru intervenţii. Chiar dacă suntem într-o perioadă secetoasă ne putem aştepta şi la fenomene hidrometeorologice periculoase, cu impact local, acolo unde vor fi cantităţi mari de precipitaţii acumulate într-un timp foarte scurt. De asemenea, trebuie colaborat şi cu Hidroelectrica deoarece, în astfel de perioade de ”ape mari” trebuie să se exploateze, în mod coordonat, lacurile de acumulare, chiar dacă în acest moment există posibilitatea de atenuare din cauza secetei existente. Trebuie să avem o monitorizare strictă a situaţiei lacurilor de acumulare din bazinele hidrografice Prut, Bârlad şi Siret, chiar dacă acum unele au un coeficient de umplere de sub 50%”, a subliniat ministrul mediului.

Un alt aspect discutat în cadrul CMSU a fost acela al Bazinulului superior al Dunării. Potrivit Ministerului Mediului, urmare a precipitaţiilor importante cantitativ prognozate în următoarele zile, pe suprafeţe extinse la nivelul bazinului superior şi mijlociu al Dunării, mai ales în Austria şi Cehia, dar şi în bazinele hidrografice ale râurilor Drava şi Sava, în perioada următoare se va monitoriza, cu atenţie deosebită, şi evoluţia situaţiei hidrometeorologice din bazinul Dunării, amonte de intrarea în ţară. ”Menţionăm că astăzi, pe Dunăre, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), se înregistrează debite de 2200 – 2300 m3/s, iar în următoarele zile debitele vor fi în creştere până la valori de 3300 m3/s. Referitor la acest subiect ministrul mediului, apelor si pădurilor a dispus monitorizarea cu atenţie a bazinelor hidrografice din Banat”, se precizează în comunicat.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis astăzi o AVERTIZARE METEOROLOGICĂ de COD GALBEN valabilă pentru intervalul 13 septembrie, ora 15 – 14 septembrie, ora 18.00 pentru instabilitate atmosferică şi averse însemnate cantitativ pentru Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova, nordul Olteniei şi al Munteniei.

În aceste zone vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 55…65 km/h. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 40…50 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala, vineri, pe arii restrânse şi în restul teritoriului. Tot astăzi a fost emisă şi o avertizare meteorologică COD PORTOCALIU valabilă în intervalul 13 septembrie, ora 18 – 14 septembrie, ora 15.00 care vizează averse torenţiale şi importante cantitativ pentru judeţele Buzău, Vrancea, Galaţi, Vaslui, Bacău, Neamţ, Iaşi, Botoşani şi Suceava. În intervalul menţionat, în judeţele Buzău, Vrancea, Galaţi, Vaslui, Bacău, Neamţ, Iaşi, Botoşani şi Suceava vor fi perioade cu averse torenţiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 40…60 l/mp şi izolat de peste 70…80 l/mp.

De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie Şi Gospodarire a Apelor a emis, tot astăzi, o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ de COD GALBEN şi o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ de COD PORTOCALIU, care vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Olt, Argeş, Ialomiţa, Siret şi Prut. AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ de COD GALBEN este valabilă în intervalul 13.09.2024, ora 15:00 – 15.09.2024, ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş (judeţul Maramureş), Someşul Mic (judeţele Bihor şi Cluj), Someş (judeţele Cluj, Salaj, Maramureş şi Satu Mare), Crasna (judeţele Sălaj şi Satu Mare), Barcău (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Bega (judeţul Timiş), Timiş (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele Caraş Severin şi Timiş), Olt (judeţele: Harghita, Covasna, Braşov), Olt ( Sibiu, Vâlcea şi Argeş), Argeş, Dâmboviţa (judeţele: Argeş şi Dâmboviţa), Ialomiţa (judeţele: Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov), Prahova (judeţele: Prahova, Buzău şi Ialomiţa), Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Trotuş (judeţele: Harghita, Bacău, Neamţ, Covasna şi Vrancea), Putna (judeţul Vrancea), Râmnicu Sărat (judeţele: Buzău şi Vrancea), Buzău (judeţele: Braşov, Covasna, Buzău şi Prahova), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Siret (judeţele: Suceava, Neamţ, Botoşani, Iaşi, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Prut (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi).

AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ de COD PORTOCALIU este valabilă în intervalul 13.09.2024 ora 20:00 – 14.09.2024, ora 24:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Trotuş (judeţele: Harghita, Bacău, Neamţ, Covasna şi Vrancea), Putna (judeţul Vrancea), Râmnicu Sărat (judeţele: Buzău şi Vrancea), Buzău (judeţele: Covasna, Buzău şi Prahova), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Siret (judeţele: Suceava, Neamţ, Botoşani, Iaşi, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Prut (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi).

Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Denisei, una din fetele ucise în Constanța. Tânăra a fost condusă pe ultimul drum | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Țara pe care e bine s-o eviți când mergi în vacanță. Deși mulți turiști o consideră spectaculoasă, “are multe orașe urâte, nu te simți în siguranță noaptea”
Capital.ro
Boala care te lasă fără permis. NU îți mai reînnoiește permisul de conducere
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ cu Simona Halep. S-a afișat public cu noul iubit? Nu se mai ascunde
DailyBusiness
Unde câștigi cel mai bine în Europa. Iată ce înseamnă un salariu bun
Adevarul
Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie. Ce nu trebuie să faci în această zi
Spynews
Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoare importantă pentru creștini pe 14 septembrie
Spynews
Ce a apărut pe cer, în Eforie Nord! Fenomenul care pe mulți i-a speriat: "Ne privește Dumnezeu" / FOTO
Evz.ro
Cumpărarea de vechime în muncă. Ce prevede noua lege a pensiilor
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
Cine sunt femeile implicate în accidentul în care a murit Andrei Piedemonte, pilotul de curse. Acestea se luptă între viață și moarte
Capital.ro
Bani dați înapoi din pensiile recalculate. Decizie pentru românii care au primit pensii prea mari
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Germania solicită amânarea directivei UE privind defrișările
MediaFlux
CASA de PENSII, ANUNȚ pentru PENSIONARI privind PROBLEMELE cu RECALCULAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...