Piața muncii din țara noastră va fi grav afectată, peste doar câțiva ani, a avertizat Comisia Europeană. În vreme ce ies pe bandă rulantă pensionari, populația activă devine din ce în ce mai restrânsă. Se nasc din ce în ce mai puțini copii, tinerii obișnuiesc să plece la muncă și la studii în afară, din cauza puterii de cumpărare foarte slabe din țara noastră și a perspectivelor destul de limitate.
Astfel, în doar opt ani de zile, populația activă din România va scădea cu aproape 9%. Mai exact, raportul de țară aferent Semestrului European pentru primăvară estimează un declin cu 8,8% până în anul 2030. Printre cauze se mai numără incompatibilitatea cu cererile pieței muncii și sistemul educațional foarte slab, lipsit de investiții consistente.
„Actualele tendințe arată o micșorare de 8,8% a forței de muncă în 2030 în comparație cu ziua de azi. Aceasta va necesita o productivitate mai mare și o creștere a ratei de angajare, în mod notabil în rândul femeilor, persoanelor de etnie romă, tinerilor și oamenilor în vârstă, persoanelor cu dizabilități și celor cu aptitudini educaționale scăzute.
Calificările forței de muncă rămân insuficient aliniate cu nevoile pieței muncii. Lipsa calificărilor și nepotrivirile, precum și un sistem educațional și de pregătire profesională slab afectează în mod negativ perspectivele”, precizează Comisia Europeană.
De asemenea, potrivit raportului, România este țara din UE cu cel mai mare procent al tinerilor (18-24 de ani) care nu doresc să urmeze studii superioare, 15%. Totuși, reprezintă un progres, față de 19% în anul 2010.
În plus, datele analizate de Comisia Europeană arată că războiul din Donbas ar urma să afecteze negativ economia României.
Săptămâna trecută, Departamentul Românilor de Pretutindeni a prezentat alte cifre grave: peste 8 milioane de români se află în afara granițelor țării.
„Astăzi, după ultimele date oficiale pe care le avem, numărăm 5,7 milioane de români în afara graniţelor. Este o cifră oficială pe care am obţinut-o de la Ministerul Afacerilor Externe. Cu siguranţă avem cel puţin 8 milioane.
Avem 500.000 de români doar în Franţa, mai mult decât declară statul francez astăzi – 106.000 de români, în cifrele oficiale. Avem câteva ţări în Europa unde avem un milion sau mai mult de un milion de români. Avem 150.000 – 200.000 de români în plus, care nu sunt identificaţi sau număraţi”, a menţionat Florin Cârciu, secretar de stat.
Potrivit celor mai recente analize Eurostat, populația României va ajunge la 15,5 milioane de locuitori până în 2050 și până la 12,8 milioane până în anul 2100, ca urmare a politicilor aplicate după dărâmarea regimului Nicolae Ceaușescu.