Cele mai multe infracțiuni consemnate anul trecut în Capitală sunt cele de distrugere, urmate îndeaproape de violența în familie.
Iată cum arată cifrele pentru anul trecut, în Capitală:
Distrugere – 6.830 de cazuri
Violență în familie – 5.440 de cazuri
Tâlhărie – 474 de cazuri
Evaziune fiscală – 473 de cazuri
Tulburarea ordinii și liniștii publice – 183 de cazuri
Viol și tentativă de viol – 149 de cazuri
Proxenetism – 37 de cazuri
Pentru anul în curs, cifrele se prognozează la aproximativ același nivel cu cel de anul trecut. Iată datele furnizate de Poliția Capitalei, pentru RomâniaTV.net, până la 30 aprilie 2022:
Distrugere – 2.384
Violență în familie – 1.980
Tâlhărie – 179
Evaziune fiscală – 124
Tulburarea ordinii și liniștii publice – 49
Viol și tentativă de viol – 45
Proxenetism – 9
Cifrele prezentate de Poliția Română reflectă doar o mică parte a cazurilor dramatice care se petrec zi de zi în Capitală. Doar o mică parte ajung să și fie raportate la 112.
Multe dintre agresiuni au loc chiar în locurile publice. Persoanele cu dereglări psihice pândesc victimele la colțurile blocurilor, iar multe dintre aceste cazuri au ajuns rapid în mass-media de-a lungul timpului, stârnind revoltă. În ciuda protestelor cetățenilor, justiția din România nu a venit cu soluții concrete.
Până când justiția va deveni un partener mult mai de încredere pentru cetățeni, psihologul criminalist Tudorel Butoi recomandă ca femeile abuzate, victime ale violenței domestice, să se desprindă cât mai rapid de agresori:
„Societatea trebuie să iasă în calea lor (n.r. – a femeilor abuzate). Există diverse entități în România pentru femeile care au nevoie de sprijin. Totuși, insuficiente.
Femeia mileniului III trebuie să fie curajoasă, să-și apere copiii! Nu trebuie incriminată (n.r. – deci nu trebuie să-i fie rușine să apeleze la ajutorul specialiștilor)”, a mai punctat profesorul Butoi, pentru RomâniaTV.net.
Inclusiv Andreea Marin a fost o victimă a violenței domestice, aspect recunoscut în trecut, în interviu pentru presa mondenă. În cele din urmă, prezentatoarea de televiziune a reușit să scape de calvar și mai mult, a făcut demersuri pentru a sprijini și alte persoane care s-au aflat în situații similare.
Într-un interviu pentru RomâniaTV.net, Andreea Marin atrage atenția asupra abuzurilor din relațiile toxice:
„Am inițiat de-a lungul timpului proiecte naționale și europene pe această temă, un program foarte eficient pe această temă s-a dovedit a fi Școala Mamelor – www.ȘcoalaMamelor.ro, unde se găsesc o mulțime de informații despre legile în vigoare și instituțiile ce pot ajuta, sfaturi de la specialiști, dialoguri în forum pe tema violentei domestice și-au dovedit eficacitatea. Am făcut 5 ani înconjurul țării cu Caravana dedicată întâlnirilor cu mii de femei, multe trecând prin această experiență nefastă, singure sau alături de copiii lor. Trebuie să spun că, în ciuda legislației imperfecte care s-a mai schimbat între timp sau a aplicării ei defectuoase, adevărata rezolvare a cazurilor cu un final pozitiv a venit doar din curajul femeii de a acționa, de a se informa în ciuda temerilor și a lua atitudine, în final. Am făcut interviuri cu femei care au reușit să scape de acest lanț al violentei domestice, au apelat la protecția copilului, la ONG-uri dedicate acestei teme, la adăposturi clădite special în acest scop, unde li se oferea gratuit sprijin social și legal, precum și psihologic pentru ele și pentru copiii lor.
A rămâne într-o casă în care zilnic e război, suferință și teamă, chiar pe timp de pace, e cu siguranță o decizie luată sub amenințări, din frică față de situația financiară, din rușine față de gura lumii, dar cu siguranță nu poate duce către nimic bun. Iar copiii vor fi afectați negreșit, pe termen lung, trăind o astfel de experiență.
Am avut și un dialog impresionant într-o închisoare cu o femeie care nu era o fire violentă, dar după 20 de ani de chin într-o relație în care violența era la ordinea zilei de dragul copiilor ei, suportând pentru ca ei sa aibă un tată, într-o zi nu a mai rezistat și, lovită fiind, a ripostat.
Era în bucătărie, avea un cuțit în mână. Rezultatul: agresorul a devenit victimă, ea închisă penteu 25 de ani, copiii pentru care s-a sacrificat, nu mai vor sa știe de ea, e ‘mama care l-a ucis pe tata’. Așadar, dincolo de vinovație, vieți distruse. Pentru că nu a renunțat la timp. Violența nu e ceva ce trebuie tolerat.
Desigur, se poate încerca totul, psiholog, psihiatru, consiliere înainte de a lua o decizie, dar dacă lucrurile nu revin pe calea cea bună, lucrurile trebuie tranșate legal. Desigur că și legile și aplicarea lor sunt o altă discuție, e o problemă ce trebuie perfectată, dar până atunci nicio femeie și niciun bărbat nu trebuie să accepte să trăiască un calvar. Nu e ușor. Dar nici nu există altă soluție. Nimeni nu trebuie să fie robul partenerului sau de viață”, a declarat Andreea Marin în exclusivitate pentru RomâniaTV.net.
Femeile nu trebuie să evite primele semne ale unei relații toxice, care se poate transforma într-un raport agresor-victimă, atenționează Andreea Marin.
În plus, vedeta TV avertizează că în unele cazuri, și bărbații pot deveni victime ale abuzurilor.
„ (n.r. – primele semne ale unei relații toxice) Minciuna. Izbucnirile de furie, adesea fără niciun motiv. Manipularea. Subordonarea nedorită. O palmă. Tonul ridicat. Amenințările. Reproșurile care îl minimizează pe celalalt. Uneori, se întâmplă ca victima sa fie bărbatul, nu femeia, am întâlnit și astfel de cazuri”, a mai punctat Andreea Marin, pentru RomâniaTV.net.