Din ce în ce mai mulţi tineri îşi găsesc refugiul în subtanţele care le oferă plăcere pentru câteva minute. Medicii avertizează că numărul adolescenţilor care consumă droguri s-a dublat în ultimii trei ani, iar vârsta este din ce în ce mai fragedă.
„A crescut numărul de consumatori, din cauza apariţiei în urmă cu 3 ani a aşa-numitelor plante etnobotanice (…) Consumul apare de obicei în liceu, la vârsta adolescentei, 12-13-14 ani, din cauza presiunii grupului, din cauza curiozităţii, datorita lipsei de informaţie”, a declarat Liana Dorobăţ, medic la Centrul de Asistenţă pentru drogaţi.
La centrul de asistenţă pentru consumatorii de droguri din sectorul 4 al Capitalei sunt 120 de persoane care primesc ajutor pentru a scăpa de dependenţă. Printre ei este şi Vlad. La 17 ani a început să consume droguri.
„Am devenit dependent de heroină (…) Prima oară m-am lasat, m-au închis ai mei în casă 13 zile, aveam frisoane, nu puteam să dorm, slăbisem, nu mâncam deloc, nu beam apă, ma gândeam doar la droguri”, a mărturisit Vlad.
Aceeaşi dramă a trăit şi Adi, un alt tânăr care se chinuie să redevină un om normal.
„Heroină, numai heroină, la ţigară fumată, după care am trecut la prizare la folie (…) Pur şi simplu în mom următor după ce foloseam drogul mă făcea să uit de tot ceea ce mă înconjoară. Eram eu şi o lume a mea”, a povestit şi Adi.
Cele mai consumate substanţe sunt, potrivit Agenţiei Naţionale Antidrog, canabisul şi cele care se pot inhala. Etnobotanicele sunt un alt pericol. Consumul acestora duce la complicaţii psihice, în faţa cărora medicii nu ştiu cum să intervină, întrucât nu se cunoaşte compoziţia exactă a acestor droguri.