Cifrele dezastrului din Capitală: dezvoltarea urbanistică stagnează de 4 ani la ordinul lui Nicuşor Dan

Odată cu preluarea Capitalei, Nicușor Dan și-a continuat lupta împotriva “mafiei imobiliare”, care datează din perioada sa de activist pentru mediu. Actualul edil a dat vina pe “greaua moștenire” lăsată de Gabriela Firea pentru lipsa dezvoltării. Însă o analiză recentă comparativă a cifrelor celor două mandate pare însă să îl contrazică pe actualul primar.
Alina Costache
21 mai 2024, 09:17
Cifrele dezastrului din Capitală: dezvoltarea urbanistică stagnează de 4 ani la ordinul lui Nicuşor Dan
Nicușor Dan, despre soarta Capitalei în caz de cutremur major

Încă dinainte să fie ales primarul Bucureștiului, Nicuşor Dan era un cunoscut activist de mediu și critic dur al administrațiilor precedente pe dezvoltarea urbanistică. Astfel că principalul său obiectiv la venirea în primărie a fost blocarea proiectelor de dezvoltare demarate de administrațiile precente.  Din a doua lună de mandat, acesta a suspendat Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) ale sectoarelor 2,3,4,5 și 6, catalogat de specialiști drept un blocaj total al dezvoltării.

Poate cel mai grav lucru, susține avocatui Radu Dinulescu, citat de aceeași sursă, este faptul ca Nicuşor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor 2,3,4,5 și 6, ceea ce în traducere liberă înseamnă blocarea pentru absolut orice reglementare de urbanism. Situația a rămas aceeași și în prezent, după 4 ani de mandat.

Tun de 4 milioane de lei! Cum și-a bătut Nicușor Dan joc de banii publici la Arena Națională. Sebastian Burduja demască felul în care suma colosală a fost dată unei companii private într-un posibil caz de corupție la Primăria Capitalei! Primăria și-a exclus de două ori propria companie din procedura de achiziție publică!

“Astfel a fost blocată orice reglementare de urbanism. Trebuie precizat că rolul acestor PUZ-uri coordonatoare era acela de a aduce în actualitate prevederile PUG-ului din anul 2000, care erau caduce și nu se mai puteau aplica deoarece nu erau conforme cu situația juridică a terenurilor și cu dezvoltarea socio-economică a orașului”, a declarat avocatul Radu Dinulescu.

 

Cum a suspendat PUZ-urile

Conform avocatului citat de Gândul.ro, la baza suspendării au stat cereri formulate în instanță de ONG-uri apropiate lui Nicușor Dan. Radu Dinulescu susține că astfel s-a încălcat principiul contradictorialității prevăzut în Codul de procedura civilă și că ceea ce trebuia să facă Nicușor Dan era să modifice PUZ-urile conform reclamațiilor apărute, nu să le blocheze până în zilele noastre.

“Nicușor Dan – în calitatea sa de pârât și totodată reprezentant al Muncipiului București – a ales să achieseze cererilor de suspendare și anulare a PUZ-urilor coordonatoare, formulate de apropiații săi din ONG-uri, încălcând astfel principiul contradictorialității prevăzut în Codul de procedura civilă.”, a adăugat Radu Dinulescu.

Mitul fals al “Mafiei imobiliare”

După 4 ani de mandat, Nicușor Dan continuă să justifice blocajul urbanistic de suspendare a PUZ-urilor drept unica soluție pentru stoparea construcțiilor abuzive ale mafiei imobiliare și le pune în seama vechilor administrații.

Însă blocarea PUZ-urilor stopează orice tip de activitate urbanistică, inclusiv cele de dezvoltare în intresul municipiului, nu doar cele ale privaților din așa zisa “mafie imobiliară”.Într-o altă analiză citată de aceeași sursă, fostul arhitect al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu, atrage atenția asupra acestui lucru:

 

“Există doar Planul Urbanistic General, vechi de 25 de ani. Dezvoltarea Capitalei a fost blocată complet, astăzi, printr-o paradigmă ideologică de tipul «dacă nu se construiește, ne este mai bine, dacă nu se fac pasaje și lucrări edilitări de interes public, ne este mai bine pentru că tot nu ajută la circulație». Și, așa cum am mai spus, «dacă nu respirăm, contribuim la îmbunătățirea nivelului de oxigen»”

Greaua moștenire – cifre comparative dau cu virgulă

Conform analizei Gândul.ro, greaua moștenire invocată de Nicușor Dan este contrazisă de cifre. Cele mai multe dintre documentele emise în mandatul Gabrielei Firea erau pentru dezvoltare urbană sau activități conexe necesare, nicidecum pentru construcții rezidențiale private. De cealaltă parte, în mandatul lui Nicușor Dan, numărul emiterii acestor documente necesare dezvoltării urbanistice s-a micșorat substanțial.

Mandat Gabriela Firea:

Conform datelor publicate de Gândul, în 2018 au fost înregistrate la Direcția Generală Urbanism și Amenajarea Teritoriului (DGUAT) 2.101 lucrări, dintre care 1.679 prin registratura PMB (CIDRC) si 422 lucrări interne, iar la Direcția Urbanism 15.205 lucrări, din care 12.164 prin Registratura PMB, iar diferența lucrări interne.

Cum l-au ajutat Nicușor Dan și Radu Mihaiu pe finul lui Sile Cămătaru să dea o lovitură de 1 milion de euro

În aceasta perioadă s-au emis:

Autorizații construire/desființare: 683;
Recepții autorizații desființare/construire: 25/141;
Certificate urbanism: 2054;
Certificate urbanism rețele edilitare: 1029;
Avize pre-coordonare rețele pentru PUZ-uri: 112;
Avize terase sezoniere: 335;
Certificate edificare a construcțiilor: 121
Acorduri de principiu flyere: 305
Mandat Nicușor Dan:

În anul 2022 au fost înregistrate la D.G.U.A.T. în total 12.220 lucrări prin Registratura P.M.B. (CIDRC), dar si lucrări interne.

În această perioadă s-au emis:

Autorizații construire/desființare: 313;
Recepții autorizații desființare/construire: 163;
Certificate urbanism: 1048;
Certificate urbanism rețele edilitare: 835;
Prelungiri Certificate urbanism rețele edilitare: 148;
Avize pre-coordonare rețele pentru PUZ-uri: 5;
Avize terase sezoniere: 102;
Certificate edificare a construcțiilor: 121;
Anunțuri de începere lucrări: 470;
Avize tehnice de consultanță preliminară de circulație: 332;
Avize publicitate temporara: 777;
Acorduri distribuire flyere: 47.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate Evaluare Națională 2024. Verifică pe edu.ro notele obținute la fostul examen de capacitate. Cum se afișează rezultatele, de fapt. Procedura de admitere liceu 2024 și live text de la evaluarea națională 2024. Update
Capital.ro
Românii au primit strict interzis. Avertismentul venit chiar acum: Niciodată!
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Mâncarea de pe litoral care vă poate îmbolnăvi! ANPC trage un semnal de alarmă!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Doliu la Hollywood. A murit unul dintre cei mai celebri scenariști
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări, acesta a fost găsit pe o insulă aflată pe râul Paive
Capital.ro
Ungurii întorc spatele UE. Alianța la care maghiarii nu vor să renunțe. E cel mai periculos joc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verifici online notele pe evaluare.edu.ro
substantial.ro
Detalii șocante din ancheta accidentului de la Suceava: Tahograful autobetonierei era manipulat
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?