Cimbrul e un remediu foarte eficient în caz de tuse și durere de gât, dar tot mai multele studii care i-au fost dedicate au arătat că cimbrul e un puternic antimicrobian, anticancer și alte beneficii. Iată la ce mai e bun cimbrul:
În Germania, cimbrul e oficial recunoscut ca medicament împotriva tusei și a infecțiilor respiratorii. Datorită flavonoidelor pe care le conține, el relaxează mușchii antrenați în procesul tusei și atenuează inflamația locală. Pentru un ceai excelent antitusiv, adaugă 2 lingurițe de plantă mărunțită, fie proaspătă, fie uscată, într-o cană cu apă fierbinte. Infuzează 10 – 15 minute, strecoară și bea.
Într-un timp în care cercetările nu au mai reușit să găsească medicamente la care bacteriile să fie sensibile, iată că vine descoperirea că cimbrul, așa mic cum îl vezi, are o activitate anti-fungică recunoscută și apreciată. Cimbrul și-a demonstrat eficiența împotriva sporilor de Aspergillus, un mucegai comun care dă infecții ale plămânilor la pacienți cu predispoziție.
Un studiu a arătat nu doar că cimbrul e foarte bun în inhibarea creșterii culturii bacteriene, dar îmbunătățește eficacitatea fluconazolului (un medicament a cărui substanță activă e chiar fluconazolul și care se prescrie în cazul infecțiilor cu diferite bacterii). Un alt studiu a relevat eficacitatea cimbrului în combaterea unor infecții cu Candida.
Botanistul de renume internațional James Duke spune, în lucrarea sa The Green Pharmacy, că esențele cimbrului ajută în atenuarea durerilor de spate, iar antropologul medical John Heinerman, recomandă consumul ceaiului de cimbru în cazul durerilor de cap. El recomandă să se folosească o linguriță la o cană de apă fierbinte, sub formă de infuzie. De asemenea, pentru durerile musculare și ale spatelui, el recomandă înmuierea unor cârpe curate în ceai de cimbru care să fie aplicate pe zonele dureroase. Cimbrul, spune acesta, relaxează aceste zone și combat tensiunea musculară.
Studii publicate în BMC Research Notes arată că cimbrul în combinație cu oregano și-a demonstrat eficiența în inhibarea înmulțirii celulelor la pacienții cu leucemie, sugerând că cimbrul poate fi folosit într-un potențial tratament natural al cancerului.
Pentru că se pretează la atât de multe lucruri, cimbrul poate fi folosit, practic, în limita imaginației tale. Deci, cum spune englezul „cerul e limita”.
E foarte bun în asociere cu mâncarea de fasole, cu pește, cu ciuperci, paste, la pizza, la carnea de pui, în salate sau în fripturi. Adăugat ca atare sau în combinație cu alte ierburi.