„Din școlile din România și nu numai școli, ci și universități și alte instituții publice, o mare parte nu au avizele corespunzătoare. Suntem în momentul în care am decis că vom verifica coerența reglementărilor și vor fi necesare analize complexe de risc, atât la incendii, cât și la explozii și cutremure. Deci iată că implicarea specialiștilor, a comunității academice este extrem de binevenită”, a declarat Cîmpeanu, potrivit Agerpres.
Prim-ministrul a arătat că legislația în domeniu a fost modificată în 2006 astfel încât anumite avize să nu fie necesare pentru școlile care funcționează în clădiri mai vechi.
„Există o hotărâre de guvern din 1992, o lege din 2006 modificată. Există prevederi care suspendă sau reglementează lipsa avizelor pentru școlile construite înainte de o anumită perioadă, deci sunt lucruri pe care trebuie să le verificăm și să le punem într-o coerență firească”, a explicat Cîmpeanu.
El a participat, marți, la o conferință organizată cu ocazia a 75 de ani de la cutremurul din 1940, ocazie cu care a arătat că o dezbatere despre efectele cutremurelor, evaluarea hazardului seismic, evaluarea riscului la cutremur și reabilitarea seismică a clădirilor este foarte actuală, în contextul tragediei de la Colectiv.
„În condițiile în care după ceea ce știm cu toții că s-a întâmplat există o sensibilizare binevenită în raport cu importanța acestor aspecte”, a mai spus premierul interimar.
Vezi şi: Anunţ-şoc al premierului Sorin Cîmpeanu: Doar 7 la sută din şcoli au autorizaţie de la pompieri