Cîmpeanu: Deocamdată nu putem vorbi despre infectări COVID-19 generate de şcoală. Încurajăm vaccinarea elevilor

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că vineri după-amiază va fi anunţat scenariul după care vor funcţiona şcolile din România în următoarea săptămână în funcţie de situaţia epidemiologică comunicată de DSP la nivelul fiecărei localităţi.
Alina Andrei
17 sept. 2021, 11:34
Cîmpeanu: Deocamdată nu putem vorbi despre infectări COVID-19 generate de şcoală. Încurajăm vaccinarea elevilor

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că vineri după-amiază „vom avea date din teritoriu si vom face analiza si centralizarea pentru fiecare şcoală” astfel încăt să se poată ştii scenariul de funcţionare a şcolilor pentru săptămâna viitoare. Cîmpeanu a mai spus că speră „că nu vom avea o crestere atât de mare afstfel încât să fie periclitată funcţionarea şcolilor”.

Întrebat dacă la Ministerul Educaţiei există în prezent o centralizare a cazurilor COVID-19 în rândul elevilor în prima săptămână din anul şcolar 2021 – 2022, Sorin Cîmpeanu a declarat că deocamdată nu se poate vorbi despre infectări generate de şcoală.

„Cazurile de infectare raportate acum nu sunt generate de şcoală. Ştiţi foarte bine că există o perioadă de incubaţie. Sunt infectările rezultate în urma altor activităţi, nu în şcoală. Peste două săptămâni vom putea să avem şi o concluzie relevantă cu privire la influenţa mobilităţii generată de deschiderea şcolii cu prezenţă fizică asupra ratei de infectare”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi: Creşă din Sectorul 2, închisă după depistarea unui focar COVID-19. Cursuri mutate în online la un liceu din Piteşti şi la o şcoală din Sibiu tot din cauza COVID-19

El a spus că, începând de săptămâna viitoare, centralizarea cazurilor noi de infectare cu noul coronavirus se va face miercuri.

„După-amiază vom finaliza centralizarea datelor din teritoriu şi în jurul orelor 18,00 vom face publică situaţia din perspectivă sanitară în toate şcolile din România. (…) Începând de săptămâna viitoare, centralizarea se va face în fiecare zi de miercuri şi va fi făcut public rezultatul acestei centralizări. (…) Singura centralizare oficială va fi făcută de Ministerul Educaţiei, cu sprijinul direcţiilor de sănătate publică. În primele zile de la deschiderea şcolii nu putem vorbi de infectări generate de şcoală. Nu există niciun fel de legătură. În al doilea rând, foarte important, această nouă tulpină în mod evident s-a dovedit a fi mai contagioasă şi din păcate s-a dovedit a afecta, într-o măsură mai mare decât variantele precedente, copiii şi tinerii”, a precizat Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a avertizat, din nou, că potrivit speciliştilor în sănătate nouă tulpină de coronavirus, Delta, s-a dovedit a afecta în pricipal tinerii, copii, şi tocmai de aceea el încurajează vaccinarea copiilor.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a ţinut să precizeze că nu susţine vaccinarea obligatorie.

Citeşte şi: Bucureştiul intră în scenariul galben. Incidenţa a trecut de 2 cazuri la mia de locuitori

„Vaccinarea obligatorie nu a fost niciodată susţinută de mine în calitate de ministru al Educaţiei. Nu este susţinută nici acum. Îndemnul la vaccinare este cu totul altceva, dar nu vaccinare obligatorie”, a spus Cîmpeanu.

În opinia sa, testarea este un element necesar pentru asigurarea protecţiei sanitare în şcoli şi universităţi, astfel încât cursurile să poată să se desfăşoare cât mai mult cu prezenţă fizică.

 

Ce se întâmplă atunci când un elev este depistat cu COVID-19

Dacă un elev prezintă simptome trebuie testat pentru COVID-19, iar în cazul în care este pozitiv și a fost în colectivitate, trebuie anunțată imediat unitatea de învățământ respectivă.

Conform legii, toți contacții direcți care vor fi stabiliți în urma anchetei epidemiologice trebuie să stea în carantină 14 zile.

”Ceilalți din clasa respectivă desfășoară procesul de învățământ online, sunt testați în ziua a opta, cei minori cu acordul părinților și revin la școală în cazul rezultatului negativ. Dacă vorbim despre copiii vaccinați, aceștia vin la școală în continuare”, a explicat pentru Ziare.com dr. Oana Nicolescu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică București.

În cazul profesorilor, conform, dr. Oana Niculescu, aceștia își vor desfășura în continuare activitatea, dacă nu au simptome, deoarece ”profesorul nu este contact direct pentru că: poartă mască și stă la distanță de copii, nu are voie să se plimbe printre bănci!”.

De asemenea, părinții copilului infectat nu sunt obligați să stea în carantină dacă sunt vaccinați. Însă la nevoie pot solicita concediu medical.

Numărul copiilor cu COVID-19 din spitale aproape s-a dublat faţă de începutul lui septembrie. Situaţie alarmantă la ATI

Numărul cazurilor de coronavirus creşte de la o zi la alta, iar situaţia devine tot mai complicată pentru pacienţii care ajung în spitale. Şi numărul copiilor infectaţi cu SARS-COV 2 care au necesitat internare aproape s-a dublat la ora actuală faţă de începutul lunii septembrie. În prezent, la ATI sunt internaţi 741 de pacienţi dintre care 12 sunt minori. Potrivit MS, la nivelul întregii ţări mai sunt libere 109 paturi la ATI, dintre care 40 pentru copii.

„Va creşte numărul de copii internaţi în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă, este o realitate pe care o vedem în toate ţările în care au început activităţile de învăţământ cu prezenţă fizică”, spunea medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare împotriva COVID-19, la început de an şcolar.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în prezent mai sunt libere doar 109 paturi la ATI la nivelul întregii ţări, dintre care 40 pentru copii. La nivelul Capitalei mai erau disponibile 3 locuri la ATI, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Asta înseamnă că în prezent România are o capacitate de nici 900 de paturi la ATI în condiţiile în care numărul infectărilor a crescut alarmant şi românii nu se înghesuie să se imunizeze împotriva COVID-19.

De exemplu, în martie – aprilie 2021 când în România se raportau peste 6.000 de cazuri zilnice, la ATI au fost internaţi şi peste 1.530 de pacienţi COVID-19.

Citeşte şi: Mărturiile cutremurătoare ale unui pacient de la ATI, după ce s-a infectat cu COVID: Foarte uşor se moare. În 20 de minute erai mort, în sacul de nailon” 

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin