Cinci fapte pentru care proprietarii de apartamente pot fi amendaţi cu până la 10.000 de lei

Toți românii care stau la bloc trebuie să știe. Dacă nu vor respecta anumite reguli pot fi sancționați cu amenzi de la 1.500 de lei, la sute de mii de lei.
Filip Stan
23 feb. 2023, 20:45
Cinci fapte pentru care proprietarii de apartamente pot fi amendaţi cu până la 10.000 de lei

Proprietarii de apartamente care fac modificări nelegale în apartamente, care schimbă destinația acestora fără să treacă prin tot procesul legal, care nu vor coopera cu asociația pentru a face anumite reparații în legătură cu proprietatea comună, care vor refuza accesul de urgență în apartamente ori care vor sta pasivi în cazul unor reparații ce ar trebui făcute și care-i prejudiciază pe alții vor putea fi amendați sever potrivit legii asociațiilor de proprietari.

Ce nu ai voie să cari cu liftul dacă stai la bloc. Amenda este uriaşă, poate interveni Poliţia!

De la 28 septembrie 2018, proprietarii de apartamente și toți cei interesați de administrarea unui bloc se uită la Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor pentru a-și căuta drepturile și obligațiile. Nu mai există alte norme la această lege, așa cum s-a întâmplat cu Legea nr. 230/2007.

În noua lege, sunt cel puţin cinci fapte pentru care proprietarii de apartamente (nu chiriașii lor!) vor putea fi amendați de către polițiștii locali, reprezentanți din primărie sau inspectori de stat în construcții, după caz:

  • cei care nu comunică modificarea suprafeței utile către asociația de proprietari și administrația fiscală vor risca o amendă între 200 și 1.000 de lei;
  • dacă nu permit accesul în locuință președintelui asociației/unui membru al comitetului executiv/administratorului și unei persoane calificate pentru reparațiile ce trebuie făcute proprietății comune (și pentru care e absolut necesar accesul în locuință), proprietarii respectivi vor risca o amendă între 500 și 3.000 de lei;

S-a schimbat legea! Amendă până la 6.000 de lei pentru românii care stau la bloc şi încalcă această regulă

  • cei care pun în pericol integritatea structurii clădirii sau a altor apartamente ori buna funcționare a instalațiilor vor risca amenzi între 500 și 3.000 de lei;
  • o amendă între 5.000 și 10.000 de lei e prevăzută pentru schimbarea de către proprietar a destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale; aceeași sancțiune este și pentru modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive fără respectarea Legii asociațiilor;
  • proprietarii care nu se ocupă de lucrările de întreținere/reparații/înlocuire ce țin de proprietatea sa individuală, dacă prin asta se pot produce prejudicii celorlalți proprietari vor risca tot o amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

Doar pentru una dintre faptele de mai sus se poate da un simplu avertisment la prima abatere – necomunicarea suprafeței utile.

În fine, Legea asociațiilor se completează și cu reglementările de la regimul contravențiilor. Prin urmare, cei sancționați contravențional au la dispoziție 15 zile pentru a plăti amenda la jumătate din cuantumul prevăzut de lege (ne raportăm la cea mai mică sumă prevăzută în fiecare dintre cazurile de mai sus).

Regula de la bloc pe care o ignoră aproape toate asociațiile de proprietari. Amenzile pot ajunge la 10.000 de lei!

Amendă de 30.000 de lei pentru românii care stau la curte. O greşeala banală te poate costa o avere!

Amendă de 30.000 de lei pentru românii care stau la curte. Cei mai mulţi dintre români comit o greşeală care îi poate costa enorm. Mai precis, curățenia de primăcară pe care o fac în curte trebuie să se desfășoare în funcție de anumite reguli. Legea compostului interzice arderea frunzelor uscate în propria curte, iar cei care o încalcă pot primi o amendă de până la 30.000 de lei. Atenție, nu doar frunzele sunt interzise a fi puse pe foc, ci și vreascurile sau alte resturi vegetale! Banii se plătesc tocmai pentru nerespectarea obligației de a colecta selectiv frunzele și resturile vegetale.

Citeşte şi: S-a schimbat legea! Amendă până la 6.000 de lei pentru românii care stau la bloc şi încalcă această regulă

Legea compostului a intrat în vigoare încă din 2021, iar amenda minimă este de 400 lei. Dacă ne raportăm la cea maximă, atunci aceasta ajunge la 800 de lei, pentru persoane fizice. În cazul persoanelor juridice, sancțiunea contravenţională este cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei. Pentru autorităţile responsabile, amenzile se pot încadra între 5.000 şi 15.000 de lei, iar pentru nerespectarea normelor tehnice, contravenţiile pot ajunge şi la 30.000 lei! Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor menţionate se fac de către personalul împuternicit din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu.

Citeşte şi: Ce nu ai voie să cari cu liftul dacă stai la bloc. Amenda este uriaşă, poate interveni Poliţia!

De precizat că amenzile se aplică şi pentru focurile aprinse pe proprietăţi private, dar şi pentru cele aflate pe domeniul public. De exemplu, anul trecut, mai mulți fermieri mici din județul Gorj au au primit amenzi de aproximativ 10.000 de lei!

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!