În ziua în care Tribunalul Bucureşti a admis cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind deschiderea procedurii de faliment a City Insurance, alte cinci firme mari de pe piața asigurărilor RCA și de garanții sunt verificate de ASF.
De această dată, spun surse din piață citate de Economica.net, nu este vizată doar zona RCA, ci și cea a garanțiilor, o altă mare problemă în contextul dispariției City Insurance și mai ales a obligațiilor semnificative pe care acestea le-a lăsat în urmă, spre nenorocirea CNAIR, principalul beneficiar pentru polițele de garanții din România.
„Sunt controale la cinci firme. Sunt cei din top în RCA și garanții. Pe garanții se verifică modalitatea de subscriere, în condițiile în care ASF dorește să preîntimpine situații de genul celor de la City Insurance, care practic subscria fără o minimă verificare a solvabilității cumpărătorului și la prețuri total nesustenabile. Să nu uităm că beneficiarul acestor asigurări nu sunt firmele de construcții care le cumpără, pentru că au nevoie să se califice la licitații, ci entitatea pentru care se construiește, în general Statul și mai ales Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, În ceea ce privește RCA, se verifică cam tot, adică toate aspectele incluse în norma 20/2017 emisă de ASF”, au declarat surse pentru Economica.net.
Citeşte şi: Schimbare uriașă pentru toţi șoferii. Ce se întâmplă cu polița RCA, e directivă europeană!
Conform datelor de vânzări pe ultimele trei luni, consultate și de Economica, pe zona RCA cele mai importante performanțe le au Euroins, Groupama, Allianz Țiriac și Grawe Asigurări, în timp ce pe zona de garanții mai contează practic doar Eximasig (companie a Statului) și Euroins.