Cinci greşeli frecvente pe care le fac şoferii cu sistemul de aer condiţionat

Sistemul de aer condiționat al mașinii are peste 60 de ani de existență, dar unii șoferi îl folosesc greșit.
Romania TV
09 iun. 2020, 07:38
Cinci greşeli frecvente pe care le fac şoferii cu sistemul de aer condiţionat

Este normal să apară greșeli în exploatare, iar unele dintre ele sunt făcute din comoditate, pe când altele din neștiință. Ibericii de la SEAT au făcut o listă cu cinci greșeli comune în folosirea sistemului de aer condiționat și le-au publicat ca să ajunte șoferii din întreaga lume.

Să începem cu cea mai comună situație: pornirea sistemului de aer condiționat la puterea maximă fără a ventila mașina înainte. Tentația este mare. Tocmai te-ai urcat în mașină și vrei să pleci la drum. Volanul frige și tu vrei doar să ajungi mai repede la destinație. Căldura te macină și simți că fierbi încă din momentul în care te-ai urcat la bord.

 

Potrivit specialiștilor, un interior de mașină cu o temperatură de 35 de grade mărește cu 20% timpul de răspuns al unui șofer în comparație cu un interior de automobil cu o temperatură constantă de 25 de grade Celsius. Alți experți compară nivelul de distragere a atenției cu un nivel de alcoolemie de 0.5 grame la litrul de sânge, dar diferența dintre cele două situații este că aerul condiționat poate fi pornit pentru a rezolva problema, pe când alcoolul nu va ieși din sânge indiferent ce vei face cu comenzile mașinii.

În loc să pornești sistemul de climatizare și să-l dai la maximum, ventilează mașina. Îți ia doar un minut și implică să deschizi geamurile și portierele și să lași aerul să circule prin vehicul. Poți să deschizi și să închizi una dintre portiere pentru a facilita circulația acestuia, dar nu este obligatoriu. Odată ce ai ventilat mașina, poți să te urci la bord, să pornești motorul și apoi să cuplezi și sistemul de aer condiționat.

Apropo de asta, nu trebuie să ai sistemul de climatizare pornit în permanență. Evită să-l ții pornit tot timpul, dar încearcă să nu cazi în extrema cealaltă – cei care nu folosesc niciodată aerul condiționat. În ambele situații, este mult mai probabilă o defecțiune a acestuia, iar reparațiile la sistemul de climatizare nu sunt ieftine.

Cât de mult creşte consumul maşinii când foloseşti aerul condiţionat FOTO

Al doilea sfat în folosirea eficientă a sistemului de aer condiționat este trecerea pe funcția automată de recirculare a aerului. Acesta se aplică doar la mașinile echipate cu un sistem de recirculare automată a aerului, pe când la cele cu recirculare manuală trebuie să-ți amintești să comuți singur între setări. 

Sistemul de aer condiționat poate fi pornit și în diminețile mai friguroase sau în serile răcoroase ale verii. În cazul respectiv, nu îl folosești neapărat ca să răcorești interiorul mașinii, ci să reduci umiditatea de la bord. Astfel, nu se vor aburi geamurile pe la interior atunci când va crește temperatura exterioară.

Întreținerea regulată a mașinii este un cost pe care fiecare șofer trebuie să și-l asume, indiferent ce vehicul conduce și cât de scump poate fi acest lucru. Fără întreținere regulată, orice autovehicul, indiferent de cât de fiabilă este marca pe care o reprezintă, va suferi periodic defecțiuni.

Pe măsură ce crește perioada de timp în care este ignorat, cresc și costurile de reparație și de întreținere, fiind necesare mai multe piese pentru a asigura funcționarea. Sfatul se aplică și la instalația de aer condiționat, care are nevoie de încărcări periodice cu freon, un schimb de ulei pentru compresor și înlocuirea filtrului de habitaclu. Acesta din urmă poate fi înfundat și să suprasolicite sistemul, sau poate fi doar murdar și să îmbolnăvească ocupanții.

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac atât șoferii, cât și pasagerii în folosirea sistemului de aer condiționat este îndreptarea fantelor de aerisire înspre ei. Deși producătorii ne lasă să facem asta, nu este deloc indicat. Cea mai bună variantă este îndreptarea fantelor înspre plafon, deoarece astfel vom favoriza fluxul de aer în cabină. Astfel, aerul rece va ajunge la fiecare pasager și șoferul și ocupantul locului din dreapta nu vor răci de la forța sistemului de climatizare care le suflă cu putere înspre față și piept.

DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Loredana Groza a pozat în lenjerie intimă excentrică! Reacțiile au fost extrem de dure: „La vârsta ei este dezgustător!” – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum se face cea mai scumpă cafea din lume. E obținută din excrementele unui animal ciudat
Capital.ro
Sancțiune iarna pentru șoferi. Amendă chiar FĂRĂ anvelope de vară. Îți confiscă și certificatul de înmatriculare
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
Inflația atinge 4,7% în România! Serviciile explodează cu 7,6% în doar un an!
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Manevra Heimlich: Primul ajutor atunci când o persoană se sufocă din cauza unui corp străin. Video
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
StirileBZI
Toți românii cu mașini second-hand trebuie să știe asta: Acest document este obligatoriu de la 1 decembrie 2024
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Liderul AUR, George Simion, acuzat de legături cu serviciile rusești
MediaFlux
Șeful CASEI de PENSII anunță MAJORAREA PENSIILOR. Cu CÂT se MAJOREAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A murit Silviu Prigoană… la numai 61 de ani