Cinci lucruri pe care trebuie să le ŞTERGI URGENT de pe Facebook şi Instagram

Data naşterii, numărul de telefon, destinaţia de vacanţă şi alte câteva informaţii sau imagini nu au ce căuta pe reţelele de socializare.
Filip Stan
11 ian. 2020, 05:49
Cinci lucruri pe care trebuie să le ŞTERGI URGENT de pe Facebook şi Instagram

1. Amprentele

Pozele în care facem din degete simbolul păcii este comună în multe părți ale lumii. Dar dacă acest gest nevinovat ne-ar pune în pericol în fața hackerilor? Isao Echizen, cercetător la Institutul Național de Informatică din Japonia (NIII), arată că acest gest poate duce la furtul identității noastre.

Potrivit specialistului, noile tehnologii permit lărgirea imaginilor cu ușurință pentru a ajunge la scanarea grafică a amprentelor, mai ales dacă degetele sunt „expuse la o iluminare puternică”. Potrivit expertului, acesta este un comportament din ce în ce mai periculos din cauza creșterii măsurătorilor biometrice care asigură securitatea dispozitivelor mobile.

2. Destinația de vacanță 

Să scrii pe Facebook care va fi destinația ta de vacanță presupune riscuri. Unul dintre ele ar fi că îți lași casa goală, la mila hoților.

Potrivit unui studiu publicat în 2018 în Regatul Unit, aproximativ 22% dintre respondenți au recunoscut că au fost jefuiți în casă în timp ce erau în vacanță. Toți participanții au publicat fotografii din zilele lor libere pe rețelele de socializare.

Potrivit jurnalistului expert în probleme de tehnologie și rețele sociale, Nilton Navarro, există unele companii care s-ar putea să nu te acopere în caz de furt dacă ai arătat pe Facebook sau Instagram cât de fericit ai fost pe plajă.

„Unele companii consideră că, într-un fel, sunteți responsabil pentru furt făcând publică absența dumneavoastră”, a declarat NiltonNavarro.com în blogul său.

În afară de destinația de vacanță, nu ar trebui să postați fotografii cu biletul de îmbarcare pentru zborul pe care urmează să-l faceți. Din bilet s-ar putea extrage date importante… până la numărul cardului de credit cu care ați făcut achiziția.

3. Data nașterii 

„Pentru ca cineva să-ți fure identitatea și să comită fraude în numele tău, în multe țări nu are nevoie decât de nume, adresă și data nașterii tale. Este atât de simplu”, a scris o analistă de securitate computerizată în ziarul britanic The Telegraph Murray.

„Data nașterii este o parte crucială a identificării deoarece este singura dată care nu se schimbă niciodată. Și după ce este publicată online este disponibilă pentru totdeauna”, a declarat John Marsden, de la Equifax.

În plus, după cum subliniază Navarro, mulți folosesc – un alt obicei care trebuie schimbat – ziua lor de naștere ca parolă, ceea ce face ca informațiile pe care le au pe rețelele de socializare și e-mailurile să fie vulnerabile.

 

4. Numărul de telefon personal 

Aveți multe informații stocate pe telefonul personal: fotografii, e-mailuri, acces la majoritatea rețelelor de socializare. Din acest motiv, experții subliniază că publicarea numărului de telefon personal deschide ușa către mai multe amenințări care pot pune în pericol viața privată.

”Dacă ați folosit telefonul pentru a plăti online, un hacker expert ar putea obține informații despre cardul de credit doar având numărul”, a declarat James Robbins.

Prin urmare, experții recomandă să existe un număr profesional care să poată fi distribuit pe Facebook.

 

5. Sharenting 

Psihologii spun că părinţii n-ar trebui să construiască identitatea online a copiilor, iar poliţia atrage atenţia asupra riscurilor la care sunt expuşi copiii. Potrivit companiei de servicii financiare Barclays, sharenting-ul este o ușă pentru frauda pe internet.

Mulți părinți compromit securitatea financiară viitoare a copiilor prin partajarea fără măsură a datelor minorilor în rețea, scrie BBC MUNDO.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București