Cinci lucruri pe care trebuie să le ŞTERGI URGENT de pe Facebook şi Instagram

Data naşterii, numărul de telefon, destinaţia de vacanţă şi alte câteva informaţii sau imagini nu au ce căuta pe reţelele de socializare.
Filip Stan
11 ian. 2020, 05:49
Cinci lucruri pe care trebuie să le ŞTERGI URGENT de pe Facebook şi Instagram

1. Amprentele

Pozele în care facem din degete simbolul păcii este comună în multe părți ale lumii. Dar dacă acest gest nevinovat ne-ar pune în pericol în fața hackerilor? Isao Echizen, cercetător la Institutul Național de Informatică din Japonia (NIII), arată că acest gest poate duce la furtul identității noastre.

Potrivit specialistului, noile tehnologii permit lărgirea imaginilor cu ușurință pentru a ajunge la scanarea grafică a amprentelor, mai ales dacă degetele sunt „expuse la o iluminare puternică”. Potrivit expertului, acesta este un comportament din ce în ce mai periculos din cauza creșterii măsurătorilor biometrice care asigură securitatea dispozitivelor mobile.

2. Destinația de vacanță 

Să scrii pe Facebook care va fi destinația ta de vacanță presupune riscuri. Unul dintre ele ar fi că îți lași casa goală, la mila hoților.

Potrivit unui studiu publicat în 2018 în Regatul Unit, aproximativ 22% dintre respondenți au recunoscut că au fost jefuiți în casă în timp ce erau în vacanță. Toți participanții au publicat fotografii din zilele lor libere pe rețelele de socializare.

Potrivit jurnalistului expert în probleme de tehnologie și rețele sociale, Nilton Navarro, există unele companii care s-ar putea să nu te acopere în caz de furt dacă ai arătat pe Facebook sau Instagram cât de fericit ai fost pe plajă.

„Unele companii consideră că, într-un fel, sunteți responsabil pentru furt făcând publică absența dumneavoastră”, a declarat NiltonNavarro.com în blogul său.

În afară de destinația de vacanță, nu ar trebui să postați fotografii cu biletul de îmbarcare pentru zborul pe care urmează să-l faceți. Din bilet s-ar putea extrage date importante… până la numărul cardului de credit cu care ați făcut achiziția.

3. Data nașterii 

„Pentru ca cineva să-ți fure identitatea și să comită fraude în numele tău, în multe țări nu are nevoie decât de nume, adresă și data nașterii tale. Este atât de simplu”, a scris o analistă de securitate computerizată în ziarul britanic The Telegraph Murray.

„Data nașterii este o parte crucială a identificării deoarece este singura dată care nu se schimbă niciodată. Și după ce este publicată online este disponibilă pentru totdeauna”, a declarat John Marsden, de la Equifax.

În plus, după cum subliniază Navarro, mulți folosesc – un alt obicei care trebuie schimbat – ziua lor de naștere ca parolă, ceea ce face ca informațiile pe care le au pe rețelele de socializare și e-mailurile să fie vulnerabile.

 

4. Numărul de telefon personal 

Aveți multe informații stocate pe telefonul personal: fotografii, e-mailuri, acces la majoritatea rețelelor de socializare. Din acest motiv, experții subliniază că publicarea numărului de telefon personal deschide ușa către mai multe amenințări care pot pune în pericol viața privată.

”Dacă ați folosit telefonul pentru a plăti online, un hacker expert ar putea obține informații despre cardul de credit doar având numărul”, a declarat James Robbins.

Prin urmare, experții recomandă să existe un număr profesional care să poată fi distribuit pe Facebook.

 

5. Sharenting 

Psihologii spun că părinţii n-ar trebui să construiască identitatea online a copiilor, iar poliţia atrage atenţia asupra riscurilor la care sunt expuşi copiii. Potrivit companiei de servicii financiare Barclays, sharenting-ul este o ușă pentru frauda pe internet.

Mulți părinți compromit securitatea financiară viitoare a copiilor prin partajarea fără măsură a datelor minorilor în rețea, scrie BBC MUNDO.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Ești obligat sau nu să oprești la trecerea de pietoni dacă persoana care traversează se află pe sensul opus? Ce spune Codul Rutier, de fapt, inclusiv când există și o linie de tramvai
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit unul dintre cei mai iubiți și respectați actori ai generației de aur
Playtech.ro
Distanța de la care încep să măsoare viteza noile radare pe trepied. Frânarea bruscă nu mai funcționează
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Legăturile secrete ale Vaticanului cu OZN-urile, dezvăluite: Succesorul Papei Francisc este îndemnat să spună „adevărul”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Vremea distruge minivacanța de 1 mai. Temperaturi scăzute și risc de ninsori
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Moartea Papei Francisc, anunțată de un obiect simbolic? Coincidența stranie care i-a cutremurat pe credincioși
Cancan.ro
Câte mașini are Piedone, de fapt. Cel mai vechi autoturism al șefului ANPC este fabricat în 1968
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit interzis! Anunțul făcut de Rusia: Cine a condamnat România pentru asta?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Amenzi de inceput de an pentru cei care stau la curte! Ce nu mai au voie să facă românii
MediaFlux
Trump, acord cu Putin! Răsturnare privind războiul din Ucraina
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”