Cinci milioane de români vor primi buletinele elctronice gratuit. Noul act normativ le oferă părinţilor posibilitatea să primească o carte de identitate electronică pentru copiii lor, încă de la naştere, iar acest lucru le va facilita circulaţia în Uniunea Europeană.
„Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa pentru modificarea şi completarea unor dispoziţii referitoare la evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate. Principalele modificări vizează, pe de o parte, crearea cadrului normativ pentru plata de către stat, suportarea de către stat, din fonduri alocate prin PNRR, a costului cărţii electronice de identitate pentru minim cinci milioane de cărţi electronice emise. Primele cinci milioane vor fi cu siguranţă suportate prin PNRR”, a declarat şeful Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestorul de poliţie Cătălin Giulescu.
Acesta a precizat emiterea noilor buletine electronice cu cip pentru români va începe din vara acestui an. Mai mult, chestorul a transmis că noua ordonanță stabileşte proceduri de interoperabilizare a mai multor sisteme informatice, în aşa fel încât cetăţenii care solicită documente de identitate să nu mai trebuiască să prezinte anumite documente care se regăsesc în sistemele informatice ale diverselor instituţii, cum ar fi informaţii referitoare la documente de proprietate aflate în ANCPI.
„La momentul în care vom iniția extinderea emiterii cărții electronice de identitate la nivel național în vara acestui an, cetățeanul va trebui să se prezinte fizic, nu va mai fi obligat să se prezinte cu certificate de stare civilă.
În măsura în care deține o proprietate pentru care există un cadastru, informațiile referitoare la adresa unde urmează să-și stabilească domiciliul sau urmează să fie preluate din interoperaționalizare.
Un alt element este faptul că vom introduce în circulație cartea electronică de identitate opțională pentru minori, chiar începând de la naștere. Un alt element esențial este acea opțiune a cetățeanului de a alege între cartea electronică de identitate și cartea de identitate simplă”, a mai transmis chestorul Cătălin Giulescu.
Acum, noile tipuri de cărți de identitate, atât cea simplă și cât și cea electronică, vor avea dimensiunile unui permis auto sau card bancar și nu vor conține sub formă tipărită informațiile privind domiciliul. Totodată, elementele de securitate sunt adecvate tehnologice actuale.
Citește și Nou termen pentru introducerea buletinului cu cip. Detaliile pe care trebuie să le ştie românii