Cinci miniştri ai educaţiei explică ce înţeleg ei prin sintagma „un popor needucat”

După 30 de ani de reforme educaționale, cinci miniștri ai educației explică, pentru hotnews.ro, ce înseamnă pentru ei „un popor needucat”. Educația românească suferă un paradox: pe de o parte școlile care stau să cadă, cu toalete în fundul curții, manuale neactualizate sau pline de greșeli, profesori slab pregătiți și prost plătiți, diplome nemeritate, doctorate plagiate. Și pe de altă parte, există olimpici, sau tineri care sunt preluați de cercetarea de afară pentru că sunt buni și pentru că România nu le poate oferi nici pe departe condițiile și libertatea de care ar beneficia în alte medii de cercetare. Educația rămâne probabil domeniul care a suferit cele mai multe reforme din 1990 încoace. De fapt a fost un domeniu în care s-au experimentat lucruri pe cei care trebuiau educați și încurajați să se dezvolte și pregătească. 
Romania TV
03 ian. 2020, 09:02
Cinci miniştri ai educaţiei explică ce înţeleg ei prin sintagma

Primele schimbări aduse Educației au fost în 1990, amintește hotnews.ro, atunci când s-a decis desființarea examenului de treaptă din clasa a X-a și s-au reînființat școlile pentru cultele religioase. Legea 84/1995 a modificat examenele naționale și mărit taxele pe care ar fi trebuit să le plătească studenții, așa s-a ajuns la cea mai importantă grevă studențească din România. Oricum, legea din 1995 a suferit foarte multe modificări, cu efectele de rigoare.

În 2011 a fost adoptată o altă lege, cea care este în vigoare și astăzi, așa numita lege „Funeriu”, după numele lui Daniel Funeriu, ministrul Educației de la acel moment. Această lege a adus clasa pregătitoare, schimbarea examenelor naționale, camere video în sălile de examen, modificări în privința pregătirii profesorilor. Însă și această lege a fost completată de zeci de acte normative, astfel încât textul inițial nici nu mai contează.

Educația românească a avut, spune sursa citată, 28 de miniștri. Cei mai mulți au avut câte un mandat, unii mai multe. HotNews.ro a intervievat cinci dintre miniștrii Educației – Daniel Funeriu, Mircea Miclea, Ecaterina Andronescu, Sorin Cîmpeanu și Mircea Dumitru, cu privire la starea actuală a educației românești. Niciunul nu este mulțumit de cum arată educația astăzi. Formarea profesorilor, lipsa finanțării și a viziunii sunt trei dintre problemele identificate de către ei.
Iată cum arată educația românească în viziunea lor și desigur, ce înseamnă un popor needucat.

Daniel Funeriu: „Fotografia reală e dată de rezultatele la testele PISA, nu de ochii mei, care pot fi subiectivi. (Educația) arată ca o uzină chimică cu ţevi ruginite din care se scurg reactivii scumpi (inteligenţa copiilor), operată de muncitori (profesori) majoritar slabi şi care consumă prea multă energie şi reactivi scumpi (bani din impozite) pentru a produce material care se vinde ieftin (tineri slab pregătiţi). Doar arareori, când, întâmplător, sunt în tură suficienţi muncitori (profesori) buni ies produse de calitate, bune de pus în vitrină. Muncitorii proşti ai acestei uzine sunt apăraţi de sindicate violente şi vocale, cei buni marginalizaţi, iar când vine vreunul care ştie cum să repună totul pe picioare e bătut măr de artizanii falimentului: cei care câştigă bani grei din vinderea terenurilor şi decuparea uzinei pentru fier vechi. Totul în aplauzele vecinilor care sunt intoxicaţi de fumul uzinei, dar cu care s-au obişnuit, şi al muncitorilor de slabă calitate apăraţi de sindicat”.

Daniel Funeriu

Un popor /o societate needucată înseamnă pentru Daniel Funeriu „Diferenţa dintre a fi slugă şi a fi stăpân. Diferenţa dintre a fi profesor la Harvard şi a fi căpşunar”.

Mircea Miclea: „Ar fi câteva dimensiuni care ar trebui scoase în evidență. Întâi, aș spune că, din păcate, sunt tot mai puțini elevi în sistemul de educație, ceea ce înseamnă că demografia este în cădere liberă, ceea ce nu este deloc bine pentru un sistem educațional. În al doilea rând, calitatea prestației didactice este adesea mai slabă decât înainte, adică predăm din ce în ce mai prost la din ce în ce mai puțini copii. În al treilea rând este o subfinanțare cronică. În al patrulea rând, există anumite compatibilități de structură între învățământul nostru și cel dinafară, dar mai puțin compatibilități de calitate. De exemplu, învățământul nostru s-a compatibilizat cu cel european prin ciclurile de studiu – licență,masterat, doctorat, din păcate calitatea mai ales a masteratului și a doctoratului este mai slabă decât în străinătate”.

Mircea Miclea

După părerea lui Mircea Miclea, un popor needucat însemană „un popor pasiv, care este mai degrabă spectator la istoria care se face în altă parte, reacționează la evenimentele istorice, nu este în stare să inițieze evenimentele istorice, este un simplu spectator pasiv la o istorie care se face în altă parte. Un popor care în timp își pierde identitatea dacă continuă să fie o colecție de reacție la niște stimuli primiți din altă parte”.

Ecaterina Andronescu: „Este mult mai polarizat sistemul de învățământ astăzi, adică la un pol se grupează școlile care fac performanță și cu care putem intra în orice competiție, la polul celălalt sunt școlile unde perfomanța este nemulțumitoare. (…) Eu n-aș putea să vorbesc în România de o societate needucată, dar aș putea să spun că lipsa educației reprezintă cea mai mare pagubă pentru România. Ca urmare, trebuie să corectăm educația acolo unde ea este precară”.

Ecaterina Andronescu

Sorin Cîmpeanu: „Probleme în sistemul de educație sunt multiple, dar cea mai importantă consider că este lipsa de coerență a sistemului în ansamblul lui. (…) Eu nu cred că a fost un interes ca lucrurile să rămână așa. A fost însă o privilegiere a unor interese conjuncturale în detrimentul unui interes vizionar și coerent. Un singur ministru nu poate asigura coerența, pentru că numărul miniștrilor educației din ultimii 30 de ani a fost inadmisibil de mare. Fiecare ministru care vine poate să aducă, cel puțin teoretic, un plus de competență, însă el nu va aduce un plus de coerență, pentru că vine cu idei mai mult sau mai puțin diferite de cele ale predecesorului”.

Sorin Câmpeanu
Sorin Câmpeanu a explicat și ce înseamnă un popor needucat. După părerea fostului ministru „Un popor educat știe cu siguranță să aibă grijă mai bine și de sănătatea lui și de securitatea lui și de prosperitatea lui. Deci, pe cale de consecință, un popor needucat nu va putea avea grijă nici de sănătatea lui, nici de securitatea lui și nici de prosperitatea lui. Dacă vrei să distrugi un popor nu ai nevoie de rachete balistice, spunea cineva, e suficient să-i afectezi major sistemul de educație”.

Mircea Dumitru: „După acești 30 de ani post-decembriști, noi încă nu știm care este drumul pe care îl construim pentru această națiune, pentru acest popor, prin educație”. În ceea ce privește sensul „poporului needucat”, acesta ar fi „un popor care nu își cunoaște bine drepturile, un popor care nu poate progresa la adevărata sa capacitate intelectuală. O societate care adâncește inechitățile și care nu le oferă sprijin celor vulnerabili. O societate needucată este și o societate măcinată de profunde carențe în profesionalizare, în buna pregătire a cetățenilor ei. Iar elitele profesionale sunt cele care mișcă lucrurile într-o societate, cele care dau forța și energia unei societăți moderne”, spune Mircea Dumitru.

Mircea Dumitru

 

Miniștrii Educației intervievați de HotNews au avut mandatele astfel:

Daniel Funeriu – 23 decembrie 2009 – 9 februarie 2012

Mircea Miclea – 29 decembrie 2004 – 10 noiembrie 2005

Ecaterina Andronescu – 16 noiembrie 2018 – 2 august 2019
2 iulie 2012 – 21 decembrie 2012
22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009
28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003

Sorin Cîmpeanu – 17 decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015

Mircea Dumitru – 7 iulie 2016 – 4 ianuarie 2017

 

Citește și:

Ministrul Educaţiei anunţă schimbări MAJORE în programa şcolară! Vor apărea noi materii

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cum îți dai seama dacă ai ploșnițe în pat. Metoda care te ajută să descoperi insectele ascunse
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Actele de identitate, modificări importante. Se aplică de la 1 martie 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
DNA l-a reținut pe primarul din Sinaia, acuzat de luare de mită și alte infracțiuni
MediaFlux
DONALD TRUMP AMENINȚĂ RUSIA! LOVITURĂ pentru PUTIN privind RĂZBOIUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București