Cinci mituri despre unghii şi îngrijirea lor

Cu toate că unghiile nu primesc întotdeauna aceeași atenție ca tenul, de exemplu, ele sunt la fel de importante.
Irina Dumitrescu
01 feb. 2024, 13:24
Cinci mituri despre unghii şi îngrijirea lor

Mâinile și picioarele și, implicit, unghiile, sunt printre cele mai expuse părți ale corpului, intrând zilnic în contact cu impurități, bacterii și condiții meteorologice dure, ceea ce le face mai vulnerabile. Manichiura și pedichiura înseamnă o îngrijire atentă a unghiilor și sunt proceduri benefice nu doar din punct de vedere estetic, ci și pentru a menține starea de sănătate. Îți poți face manichiura și pedichiura fie acasă, dacă ai accesoriile de unghii potrivite, fie la un salon, unde poți avea parte de un răsfăț de calitate.

Există însă numeroase mituri care circulă despre îngrijirea unghiilor, iar multe dintre ele pot influența deciziile unor persoane cu privire la atenția pe care o acordă manichiurii și pedichiurii.

Petele albe de pe unghii indică un deficit de calciu – MIT

Acele pete albe de pe unghii despre care ți s-a spus că ar fi un semn al unui deficit de calciu nu sunt altceva decât consecința unei traume.

Matricea unghiei este cea care produce placa dură a unghiei, iar orice traumă a acesteia poate produce un mic defect în unghie. Acele pete albe sunt de fapt semne ale unor leziuni. Ele reprezintă celule – care sunt generate de matrice – care nu s-au maturizat niciodată complet (din cauza traumei suferite). În loc să se aplatizeze, să devină translucide și să se unească cu placa unghială, aceste celule rămân imature.

Unghia naturală este formată din keratină, care este o proteină, și nu conține sau beneficiază de calciu.

Manipularea prea agresivă a cuticulelor poate duce la apariția unor pete albe. Aceste pete sunt mai frecvente la copii, nu pentru că aceștia au un deficit de calciu, ci pentru că tind să fie predispuși la traume, iar plăcile lor unghiale sunt mai subțiri și mai puțin protectoare.

Unghiile au nevoie să „respire“ – MIT

Unghiile sunt alcătuite din celule moarte, care nu au nevoie să respire. Ele primesc tot oxigenul și substanțele nutritive din patul unghial, care le absoarbe prin fluxul sangvin. Așa că, în condițiile în care unghiile sunt într-o stare bună de sănătate, nu există niciun pericol în a fi colorate mereu cu lac de unghii ori cu pigment unghii.

Aplicarea regulată a tratamentelor și protejarea lor poate contribui la întărirea și menținerea sănătății.

Mai mult decât atât, lacul și pigmenții de pe unghii pot servi ca o barieră, împiedicând îndepărtarea uleiurilor naturale, care mențin flexibilitatea unghiilor, atunci când te speli pe mâini cu săpun sau folosești produse de curățare.

Gelurile și pudra acrilică sunt dăunătoare – MIT

Un alt mit este acela că manichiura cu gel sau cu pudră acrilică poate deteriora unghia.

De cele mai multe ori, daunele provocate de manichiura pe termen lung nu sunt cauzate de geluri și pudre acrilice, ci de tehnicile de îndepărtare necorespunzătoare.

Tehnicieni de unghii prea zeloși pot „șlefui“ prea agresiv, îndepărtând straturile protectoare ale unghiilor și provocând uneori roșeață și senzația de arsură.

Cuticulele trebuie tăiate pentru a avea unghii îngrijite – MIT

De fapt, tăierea cuticulelor poate crește riscul de infecții și iritații. Cuticulele joacă un rol esențial în menținerea sănătății unghiilor. Responsabile pentru a ține infecțiile la distanță, cuticulele acționează ca o barieră naturală între unghii și bacterii.

În loc de tăierea cuticulelor, este recomandat să le îngrijești prin spălarea mâinilor în apă caldă și aplicarea de uleiuri și/sau creme hidratante.

Uleiurile pentru cuticule ajută la creșterea unghiilor – MIT

Adevărul este că uleiurile pentru cuticule ajută la hidratarea și menținerea sănătății acestora, dar nu au un impact semnificativ asupra vitezei de creștere a unghiilor.

Nu există o metodă dovedită științific pentru a face unghiile să crească mai repede. Dar având grijă de corpul tău printr-o alimentație adecvată și oferind unghiilor o îngrijire corespunzătoare le poți ajuta să crească puternice și lungi, în timp.

Demontarea miturilor este esențială pentru o îngrijire corectă a unghiilor. Informația corectă și practicile adecvate vor asigura nu doar o estetică plăcută, ci și sănătatea unghiilor. Este întotdeauna mai bine să consulți un profesionist sau să studiezi îndeaproape surse de informații credibile, pentru a avea grijă de unghiile tale cât mai bine.

 Sursă foto: Freepik

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2024. Topul școlilor din România. Update
Capital.ro
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la stat
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Vestea momentului pentru o categorie de români! Data la care vor încasa mai mulți bani
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au fost evacuați din hoteluri
Capital.ro
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Modificări în eliberarea pașaportului simplu temporar de la 3 iulie 2024
MediaFlux
CONCEDIU PARENTAL pentru BUNICI! S-A DAT LEGE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?