Mâinile și picioarele și, implicit, unghiile, sunt printre cele mai expuse părți ale corpului, intrând zilnic în contact cu impurități, bacterii și condiții meteorologice dure, ceea ce le face mai vulnerabile. Manichiura și pedichiura înseamnă o îngrijire atentă a unghiilor și sunt proceduri benefice nu doar din punct de vedere estetic, ci și pentru a menține starea de sănătate. Îți poți face manichiura și pedichiura fie acasă, dacă ai accesoriile de unghii potrivite, fie la un salon, unde poți avea parte de un răsfăț de calitate.
Există însă numeroase mituri care circulă despre îngrijirea unghiilor, iar multe dintre ele pot influența deciziile unor persoane cu privire la atenția pe care o acordă manichiurii și pedichiurii.
Acele pete albe de pe unghii despre care ți s-a spus că ar fi un semn al unui deficit de calciu nu sunt altceva decât consecința unei traume.
Matricea unghiei este cea care produce placa dură a unghiei, iar orice traumă a acesteia poate produce un mic defect în unghie. Acele pete albe sunt de fapt semne ale unor leziuni. Ele reprezintă celule – care sunt generate de matrice – care nu s-au maturizat niciodată complet (din cauza traumei suferite). În loc să se aplatizeze, să devină translucide și să se unească cu placa unghială, aceste celule rămân imature.
Unghia naturală este formată din keratină, care este o proteină, și nu conține sau beneficiază de calciu.
Manipularea prea agresivă a cuticulelor poate duce la apariția unor pete albe. Aceste pete sunt mai frecvente la copii, nu pentru că aceștia au un deficit de calciu, ci pentru că tind să fie predispuși la traume, iar plăcile lor unghiale sunt mai subțiri și mai puțin protectoare.
Unghiile sunt alcătuite din celule moarte, care nu au nevoie să respire. Ele primesc tot oxigenul și substanțele nutritive din patul unghial, care le absoarbe prin fluxul sangvin. Așa că, în condițiile în care unghiile sunt într-o stare bună de sănătate, nu există niciun pericol în a fi colorate mereu cu lac de unghii ori cu pigment unghii.
Aplicarea regulată a tratamentelor și protejarea lor poate contribui la întărirea și menținerea sănătății.
Mai mult decât atât, lacul și pigmenții de pe unghii pot servi ca o barieră, împiedicând îndepărtarea uleiurilor naturale, care mențin flexibilitatea unghiilor, atunci când te speli pe mâini cu săpun sau folosești produse de curățare.
Un alt mit este acela că manichiura cu gel sau cu pudră acrilică poate deteriora unghia.
De cele mai multe ori, daunele provocate de manichiura pe termen lung nu sunt cauzate de geluri și pudre acrilice, ci de tehnicile de îndepărtare necorespunzătoare.
Tehnicieni de unghii prea zeloși pot „șlefui“ prea agresiv, îndepărtând straturile protectoare ale unghiilor și provocând uneori roșeață și senzația de arsură.
De fapt, tăierea cuticulelor poate crește riscul de infecții și iritații. Cuticulele joacă un rol esențial în menținerea sănătății unghiilor. Responsabile pentru a ține infecțiile la distanță, cuticulele acționează ca o barieră naturală între unghii și bacterii.
În loc de tăierea cuticulelor, este recomandat să le îngrijești prin spălarea mâinilor în apă caldă și aplicarea de uleiuri și/sau creme hidratante.
Adevărul este că uleiurile pentru cuticule ajută la hidratarea și menținerea sănătății acestora, dar nu au un impact semnificativ asupra vitezei de creștere a unghiilor.
Nu există o metodă dovedită științific pentru a face unghiile să crească mai repede. Dar având grijă de corpul tău printr-o alimentație adecvată și oferind unghiilor o îngrijire corespunzătoare le poți ajuta să crească puternice și lungi, în timp.
Demontarea miturilor este esențială pentru o îngrijire corectă a unghiilor. Informația corectă și practicile adecvate vor asigura nu doar o estetică plăcută, ci și sănătatea unghiilor. Este întotdeauna mai bine să consulți un profesionist sau să studiezi îndeaproape surse de informații credibile, pentru a avea grijă de unghiile tale cât mai bine.
Sursă foto: Freepik