Deși nu putem nega utilitatea unui computer pe care îl poți băga în buzunar, uneori creația omului se întoarce împotriva lui. Acest lucru este valabil și în cazul telefoanelor inteligente, dar nu într-un sens atât de fatalist pe cât sună. Cei de la Cracked au alcătuit o listă de cinci situații în care smartphone-ul devine un instrument periculos.
Senzorii telefonului pot ghici ce scrii pe computer
Dacă ai o muncă ce implică statul la birou, probabil îți ții telefonul pe masă în timp ce lucrezi. La prima vedere, nu ai crede că e ceva în neregulă cu asta, pentru că îți ușurezi considerabil viața, scăpând de chinurile căutării telefonului prin toate buzunarele genții atunci când sună.
Totul era perfect inocent, până când un grup de cercetători de la Georgia Tech a luat decizia de a crea un program care îți transformă telefonul mobil într-un dispozitiv demn de un spion. Accelerometrul telefonului poate intercepta sunetele pe care le faci când scrii la tastatură, și folosind formule matematice prea complexe pentru muritorii de rând, deduce tastele pe care le apeși. Asta înseamnă că telefonul ți-ar putea ține evidența tuturor lucrurilor pe care le tastezi. Iar motivele pentru care nu îți dorești ca așa ceva să se întâmple sunt evidente.
Oricât ar suna de ciudat, telefoanele cu un sensibilitate la mișcare de nivelul unui iPhone 4 pot ghici ce taste atingi cu o acuratețe de 80%. Acest spyware se poate infiltra în telefonul tău într-o manieră demnă de un cal troian, pe care nu o să îl suspectezi de intenții de spionaj. În teorie, e destul de ușor să eviți un astfel de atac, ținând telefonul departe de computer, dar tot este neplăcut să știi că poate face asta.