Cinci morţi în urma prăbuşirii unui elicopter militar. Maduro amenință: ”Nu vă jucaţi cu Venezuela. Cel care se joacă cu Venezuela se arde”

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro estimează vineri că prăbuşirea unui elicopter militar din Guyana este un semn ”de dincolo” în diferendul teritorial dintre Venezuela şi Guyana cu privire la Essequibo, un teritoriu bogat în petrol.
Alina Costache
09 dec. 2023, 09:48
Cinci morţi în urma prăbuşirii unui elicopter militar. Maduro amenință: ”Nu vă jucaţi cu Venezuela. Cel care se joacă cu Venezuela se arde”

Cinci membri ai armatei din Guyana au murit într-un accident aviatic, care a avut loc miercuri în regiunea Essequibo, la aproximativ 50 de kilometri est de frontiera cu Venezuela. Doi militari au supravieţuit.

Şeful Statului Major al armatei din Guyana, Omar Khan, care a anunţat ”dispariţia” elicopterului joi, a subliniat că ”nimic nu sugerează” o acţiune venezueleană. Elicopterul se deplasa în cadrul crizei între cele două ţări.

”Din nefericire, au avut un accident de elciopter, iar presa din Guyana m-a acuzat imediat că l-am doborât”, a declarat Maduro.

Citește și: SUA vrea să-i „fure” aliaţii lui Putin şi face pace cu Maduro. Americanii discută cu Venezuela să înlocuiască Rusia pe piaţa petrolului

”Prezint condolenţele mele poporului Guyanei şi forţelor militare, dar acesta e un mesaj de dincolo: nu vă jucaţi cu Venezuela. Cel care se joacă cu Venezuela se arde”, a declarat Maduro la o adunare în faţa palatului prezidenţial Miraflores.

Caracasul revendică de zeci de ani Essequibo, o regiune cu o suprafaţă de 160.000 km² – care reprezintă mai mult de două treimi din teritoriul Guyanei -, în care trăieşte aproximativ o cincime din populaţia ţării – adică aproximativ 125.000 de oameni.

Revendicarea Venezuelei a devenit şi mai insistentă după descoprirea unor zăcăminte de petrol în Essequibo de către ExxonMobil în 2015.

Licitaţii ale Guyanei, în septembrie, în vederea unor concesiuni petroliere au reaprins revendicările Venezuelei, iar tensiunea continuă să crească.

Venezuela susţine că fluviul Essequibo trebuie să fie frontieră naturală – ca în 1777, în perioada Imperiului Spaniol.

Guyana subliniază că frontiera, care datează din perioada colonială engleză, a fost ratificată în 1899 de Curtea de Arbitraj de la Paris.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Un bărbat din Kerala, blocat timp de 42 de ore într-un lift de spital fără mâncare sau apă
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'