Cele cinci nume din dosarul Microsoft care apar şi în dosarul EADS sunt: Claudiu Florică, Irina Socol, Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae.
Claudiu Florică este cel care în dosarul EADS a pus la cale şi a coordonat întreg mecanismul de dare şi luare de mită, la fel şi ca în dosarul Microsoft.
Claudiu Florică este cel care i-a denunţat şi pe Dorin Cocoş, Dumitru Nicole zis Niro, Gheorghe Ştefan Pinalti şi Gabriel sandu, în dosarul Microsoft. Procurori anticorupţie arată, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a celor patru, că aceştia au fost denunţaţi de fostul şef al Fujitsu Siemens în România, Claudiu Florică, în 25 august 2014.
Afaceriştii Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae au intermediat mita în ambele dosare. În dosarul Microsoft, Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani.
Irina Socol apare şi în dosarul EADS după ce potrivit unei declaraţii date de un martor denunţător în faţa procurorilor Vasile Blaga l-a eliminat din schemă pe Claudiu Florică şi astfel Irina Socol, cea care deţine compania Siveco, a preluat şi rolul fostului director de la Fujitsu Siemens.
Preşedintele Traian Băsescu declara în urmă cu o lună că „în cazul EADS sunt nouă firme şi persoane individuale care se regăsesc şi în Microsoft, şi nu dintre persoanele cărora li se ridică statui în dosarul Microsoft”. De asemenea, şeful statului a afirmat că dosarul EADS nu va ‘lovi’ doar într-o anumită tabără politică, ci ‘în toate partidele’.
Totodată, preşedintele în funcţia a afirmat că şi-ar dori ca dosarul EADS ‘să iasă’ cât mai repede, însă va apărea doar atunci când procurorii vor termina ancheta.
DOSARUL EADS
Numele lui Vasile Blaga apare în dosarul EADS, potrivit informaţiilor prezentate în exclusivitate de România TV. Liderul PDL este acuzat că a luat 80.000 de euro mită în cel mai mare dosar de corupţie din România, iar banii ar fi fost folosiţi pentru finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu. Dezvăluirea a fost făcută în faţa procurorilor de către un martor în acest dosar.
„În august 2004, Claudiu Florică s-a întâlnit cu Vasile Blaga şi i-a dat acestuia 80.000 de euro pentru susţinerea PD în campania electorală (…) solicitându-i sprijinul în cazul în care PD va câştiga alegerile pentru a proteja contractele controlate de Claudiu Florică, respectiv SISF şi Microsoft şi introducerea firmei FSC în contractul SEI, de unde Claudiu Florică fusese înlăturat”, a susţinut martorul în faţa procurorilor DNA.
Acelaşi martor a mai relatat că Vasile Blaga s-a înţeles asupra mitei în mod direct cu Siveco România.
„Claudiu Florică susţinea că a fost exclus de către Vasile Blaga din circuitele neoficiale de dare şi luare de mită, dar că acesta (n.r. Vasile Blaga) s-a înţeles asupra mitei în mod direct cu Siveco România, prin Irina Socol şi Gabriel Sadoveanu şi EADS prin Alexandru Georgescu fără să îl mai includă pe Claudiu Florică în aceste negocieri.” (sursa: declaraţie martor în faţa procurorilor DNA)
Vasile Blaga a respins acuzaţiile. „În 2004 eu nu eram ministru de Interne. În 2005 am fost, iar eu am fost cel care a renegociat contractul. Deci nu aveam cum să mă întâlnesc eu cu acest domn Claudiu Florică să negociez, pentru că nu ştiam cine ajungea ministru în 2005. Contractul este între EADS şi MAI. Nu e cu nicio firmă. Nu exista nicio posibilitate ca cineva, nu eu, oricine, din MAI, să favorizeze vreun subcontractor. Nu avea nicio treabă contractul EADS cu licenţele Microsoft. Contractul s-a negociat cu EADS de o comisie din MAI. Nu există nicio discuţie între MAI şi vreun subcontractor. E o minciună sfruntată, nu-l cunosc pe acest om, Claudiu Florică. Nu l-am văzut în viaţa mea”, a declarat Vasile Blaga, la România TV.
De asemenea, Blaga a precizat într-un comunicat de presă că „în ce priveşte firma SIVECO, nu am avut nicio întâlnire cu vreun reprezentant al acestei firme în vederea vreunei colaborări în contractul EADS sau orice alt contract”.
DOSARUL MICROSOFT
Potrivit unui comunicat al DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.
Astfel, susţin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.
Prin HG 199/2008 contractul a fost trecut de la Secretariatul General al Guvernului la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.
„La nivelul anului 2009, instituţiile beneficiare utilizau un număr de 150.694 licenţe ce au fost achiziţionate în perioada 2004 – 2008 în baza prevederilor Contractului comercial de închiriere a licenţelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO şi a actelor adiţionale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat şi dreptul neexclusiv de utilizare a licenţelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licenţelor şi a efectelor contractului de închiriere de licenţe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României”, se arată în document.
Sursa citată precizează că, în primăvara anului 2009, a avut loc o întrevedere între Cocoş, Ştefan, Sandu şi alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilităţile pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers pentru asigurarea în continuare a licenţelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.
„În cursul procedurii de achiziţie, pentru a sigura asocierii având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Dorin Cocoş a pretins de la o persoană implicată în cauză foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ştefan şi pentru Gabriel Sandu, după cum urmează: Gabriel Sandu – 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro, Gheorghe Ştefan – 4.000.000 euro, Dorin Cocoş – 9.000.000 euro. Din fişa de date a procedurii de achiziţie rezultă că au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitaţie orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG, în consecinţă, la 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu această asociere de firme prin care Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a achiziţionat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare”, se mai arată în comunicat.
DNA menţionează că, pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de Cocoş, Ştefan şi Sandu, a fost înfiinţată o firmă, în contul căreia D-CON.NET.AG a virat toate sumele necesare.
„La baza acestei tranzacţii a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atestă operaţiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate, D-CON.NET se obliga să plătească suma de 18.153.058 euro. Sumele de bani pretinse au ajuns în cele din urmă în contul unor firme controlate, în mod direct sau prin intermediari, de Gabriel Sandu (2.700.000 euro), Gheorghe Ştefan (4.000.000 euro) şi Dorin Cocoş (9.000.000 euro)”, mai susţin procurorii DNA.
Referitor la faptele reţinute în sarcina lui Nicolae Dumitru, DNA arată că premisele încheierii contractului-cadru se referă la faptul că în 2003, în contextul în care distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României a fost identificată ca fiind o posibilă afacere, mai multe persoane ce aveau posibilitatea să înlesnească încheierea şi respectiv derularea contractului, prin susţinerea financiară pe care o puteau acorda sau prin influenţa pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membri ai Guvernului, ar fi fost cooptate pentru a face demersurile necesare.
„Astfel, în această afacere a fost cooptat şi Nicolae Dumitru, care trebuia să îşi exercite influenţa asupra unor membri ai Guvernului de la acea vreme (Şerban Mihăilescu, Dan Nica) pentru a obţine încheierea contractului. Pentru obţinerea unui profit substanţial, care să asigure şi plata sumelor pretinse de persoanele implicate, ar fi fost încheiat un singur contract pentru administraţia publică şi astfel, în funcţie de numărul de licenţe achiziţionat, preţul era unul care permitea plata comisioanelor prin discountul acordat (între 47 şi 60% raportat la preţul de listă)”, au constatat procurorii.
DNA a reţinut că discountul a fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de miniştri şi alte persoane implicate.
„Pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu – ministru coordonator al SGG, Dan Nica – ministru al Comunicaţiilor, precum şi asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii şi derulării contractului de licenţiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins şi primit de la altă persoană implicată în cauză, prin virament, în contul firmei Running Total Group, pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsă şi primită provenea de la Fujitsu Siemens Computers”, mai precizează DNA.