Cinci obiceiuri banale care ne consumă energia

Dacă somnul insuficient şi stresul excesiv sunt cauze binecunoscute ale surmenajului şi lipsei de energie, ele sunt doar două dintr-o lungă listă de factori ce ţin de modul de viaţă cotidian şi care ne fac să ne simţim lipsiţi de vlagă şi veşnic obosiţi. Iată 5 deprinderi banale care au asupra noastră acest efect nociv.
Alina Costache
10 iul. 2014, 13:39
Cinci obiceiuri banale care ne consumă energia

Dr. David B. Samadi, director al departamentului de urologie şi şef al secţiei de chirugie robotică la Lenox Hill Hospital, din New York, semnalează 5 dintre cele mai comune „capcane” în care cădem frecvent, în ceea ce priveşte obiceiurile de viaţă, şi care ne secătuiesc energia.

Nu bem destulă apă. Chiar şi o uşoară stare de deshidratare poate determina o scădere a nivelului de energie. Deshidratarea duce la îngroşarea sângelui (creşterea vîscozităţii); în asemenea condiţii, circulaţia este îngreunată, inima pompează mai greu sângele necesar aprovizionării cu nutrienţi şi oxigen a muşchilor şi organelor interne, urmarea fiind scăderea „vioiciunii”.

Sărim peste micul dejun. Nu degeaba se spune că e cea mai importantă masă a zilei. Renunţarea la micul dejun ne poate face să ne simţim lipsiţi de energie în restul zilei. Micul dejun ne „porneşte motorul” metabolismului, la începutul zilei, după o noapte de somn, în care organismul a consumat din resurse. Acestea trebuie reîmprospătate dimineaţa, de aceea e important să mâncăm la puţină vreme după ce ne-am trezit, pentru a reface rezerva energetică a organismului.

Încercăm să ne relaxăm bând alcool. Mulţi adulţi savurează o băutură alcoolică la sfârşitul unei zile de lucru, considerând că îi ajută să adoarmă mai uşor. Însă, în realitate, alcoolul poate tulbura somnul. Iniţial, reduce nivelul de activitate al sistemului nervos şi produce un efect tranchilizant care ne poate ajuta să adormim. Dar, ulterior, metabolizat de organism în timp ce dormim, poate determina o creştere a energiei, ceea ce ne poate face să ne deşteptăm în toiul nopţii.

Pierdem nopţile în week-end. Modificarea ciclului de somn în week-end ne poate face să ne simţim obosiţi luni dimineaţa. Desigur, spune specialistul, e nerealist să ne aşteptăm ca toţi oamenii să stea acasă în serile de week-end ca să evite efectul „epuizării de luni”, dar e bine să încercăm, pe cât posibil, să ne menţinem cât mai aproape de programul obişnuit de somn şi de ora obişnuită de trezire, pentru a avea apoi energie de-a lungul zilei.

Ne facem de lucru cu telefonul mobil în pat. Lumina ecranelor de televizor, telefon mobil şi tabletă (care conţine o proporţie mare de radiaţii albastre) perturbă somnul. Pentru organismul uman, întunericul semnalează că e momentul să adoarmă, lumina semnalează că e momentul să se trezească. De aceea, lumina produsă de aceste dispozitive tulbură ciclul normal de somn şi ne face să adormim mai greu.

Pentru a ne spori nivelul de energie, citeşte sfaturi pe descopera.ro

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Ce nu este bine să faci în Ajun de Crăciun. Tradiții și obiceiuri de 24 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rețeta de cozonac a lui Păstorel. Un procedeu care rar se mai folosește
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Matt Gaetz acuzat de Comisia de Etică a Congresului de relații cu minori și consum de droguri
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători