Toți cei cinci producători și-au recunoscut implicarea într-un cartel și au fost de acord să ajungă la o înțelegere amiabilă pentru a soluționa acest caz.
Potrivit Agerpres, companiile și-au coordonat prețurile sau piețele, făcând schimb de informații confidențiale cu privire la livrările de centuri de siguranță, airbaguri și volane către producătorii auto japonezi Toyota, Suzuki și Honda în Spațiul Economic European (EEA). Cartelul a fost înființat și a fost condus din afara EEA, în special din Japonia, prin întâlniri la sediile furnizorilor, dar și prin schimbul de e-mail-uri.
„Centurile de siguranță și airbag-urile protejează zilnic vieți omenești și sunt esențiale în toate autoturismele din UE. Cei cinci furnizori amendați astăzi s-au înțeles între ei să își maximizeze profiturile din vânzarea acestor componente. Acest lucru este posibil să fi majorat prețurile pentru aceste componente pentru mai mulți producători care vând autoturisme în Europa, ceea ce este posibil să-i fi afectat pe consumatori”, a declarat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager.
Decizia Comisiei Europene vine după o anchetă care durează de peste șase ani și care a început cu o serie de percheziții efectuate în luna iunie 2011. Organismele de reglementare din întreaga lume au anchetat numeroase carteluri, impunând amenzi de miliarde de euro și pedepse cu închisoarea pentru unii directori.
Pe piața românească activează și producătorul de sisteme de siguranță auto Autoliv România, care este al doilea mare exportator din industria componentelor auto din țară. Aproape 11.000 de români lucrează în fabricile Autoliv din Brașov, Sf Gheorghe, Lugoj, Reșița și Onești. Compania produce centuri de siguranță, chingă pentru centurile de siguranță, generatoare de gaz pentru airbag, module de airbag, dar și airbag-uri și volane pentru clienți precum BMW, Volkswagen, Renault, Ford sau Daimler.