Fiecare pui a primit câte două inele, cu câte un număr unic de identificare ce poate fi văzut de la distanţă cu ajutorul binoclului, a spus ornitologul Ambrus Laszlo. Potrivit acestuia, puii au ajuns deja la vârsta la care vor învăţa să zboare, iar în jurul datei de 20 august se vor pregăti pentru plecarea în ţările calde, scrie Agerpres.
„Berzele noastre iernează, de regulă, în Sudul Africii, la circa 11.000 de kilometri depărtare de cuiburile lor. Puii stau în jur de trei ani pe malul Nilului, pe lângă Lacul Tanganyika sau Rudolf, deci în aceste locuri mlăştinoase, iar când ajung la maturitate vor reveni în ţară pentru a se reproduce. Deci, îi vom mai vedea abia peste vreo trei ani, cel mai probabil tot în localitatea Olteni, unde au crescut. De aceea i-am inelat pentru că e bine să ştim ce se va întâmpla cu ei de-a lungul vieţii lor„, a declarat Ambrus Laszlo.
Cuibul în care s-au născut cei cinci pui a fost monitorizat printr-o cameră web pe internet la adresa http://video1.alter-net.ro:8090/golya1.swf, încă din luna martie când părinţii lor au revenit în ţară. Ideea a aparţinut Asociaţiei de protecţie a păsărilor „Rara Avis” din Sfântu Gheorghe care a dorit în acest fel să ofere tuturor celor interesaţi posibilitatea să urmărească on-line viaţa acestor păsări, respectiv modul în care comunică şi convieţuiesc, îşi cresc puii, îi hrănesc şi îi învaţă să zboare.
Scopul proiectului a fost de a sensibiliza un număr cât mai mare de oameni, în special copii, şi a-i determina să se implice în acţiuni de protecţie a păsărilor. Ornitologii avertizează că berzele albe sunt ocrotite de lege.
Citeşte şi Ce trebuie să faci atunci când găseşti un pui de pasăre căzut din copac